08 august 2009

Ion Creangă / Benedek Elek sau despre oameni şi naţiuniAseară am ajuns la Băţanii Mici, într-un loc de poveste, la o întâlnire pusă la cale de oamenii din acel loc, în amintirea celor doi mari povestitori ai noştri: Ion Creangă şi Benedek Elek, ultimul născut chiar în acea zonă...
am aflat foarte multe despre asemănările celor doi... sper ca în curând să avem şi să postez discursul prezentat cu această ocazie, pentru ca să fiţi la fel de surprinşi plăcut, la fel ca mine, când veţi observa cât de multe au în comun cei doi... Cititul la finalul întâlnirii a celor două variante de "Punguţa cu doi bani", în maghiară şi română, a fost un moment de rară sensibilitate... copii noştri chiar învaţă şi se bucură de aceleaşi rânduri şi, evident, sunt mult mai asemănători decât le place unora şi altora dintre cei "interesaţi" să creadă...
Până atunci nu pot decât să-i felicit pe cei care au pus la cale o asemenea întâlnire, să sper că se va dezvolta şi amplifica - dl prefect Codrin Munteanu a promis sprijinul pentru organizare un an la Băţani şi unul la Humuleşti... - pentru că este mai mult decât evident faptul că "Împreună suntem mai buni!"
Genul acesta de manifestări prin care "redescoperim normalitatea", vor arunca la coşul istoriei fraze şi concepte sforăitoare, învechite şi depășite, gen "poporul nostru este singurul genial", "sufletul neamului nostru este unic și înălţător", "toţi vecinii ne sunt duşmani" etc.

şi mi-am adus astfel aminte de un text scris de câţiva ani, publicat şi în "Picătura din cer" şi în care cred la fel ca atunci când l-am scris...

Oameni şi naţiuni

„Să deveniţi o naţiune, germani, speraţi în van, mai bine faceţi-vă oameni, căci puteţi, e mai uşor.“ (Goethe, Schiller)
Sunt convins că viitorul va demonstra că una dintre calamităţile istoriei moderne şi contemporane a fost accentul incredibil de puternic pus pe ideea de naţiune. Concept greu de susţinut într-o discuţie argumentată ştiinţific şi cu dovezi exclusiv raţionale, naţiunea şi ruda ei degenerată, naţionalismul, ne-au condus spre cele mai puternice conflicte din ultimele secole. De fapt, de când au apărut. Mai gravă pare recenta recrudescenţă a naţionalismului deşănţat din Europa centrală şi est-europeană. După eliberarea din ghearele hidrei comuniste, multe dintre popoarele din aceste zone au reînviat naţionalismul ca un ultim bastion al „înapoiaţilor“, al „depăşiţilor“, pentru care valorile democratice sunt doar vorbe în vânt, bune de fluturat asemeni unor Caţavenci moderni, doar atunci când le e de folos...
Am început cu extraordinara urare a titanilor germani Schiller şi Goethe, tocmai pentru a le da curaj celor care nu mai cred în demagogii ieftine, ci în puterea comunităţilor de a crea o Europă unită, puternică, a oamenilor liberi ca singura soluţie viabilă în regiunea în care trăim.
Nu trec în registrul valorilor absolute, dar consider că e cel mai mic rău care ni se poate întâmpla, sau ca să-l parafrazez pe Churchill şi să închei astfel cu o parabolă peste adversari istorici, germani-englezi: „e o soluţie proastă, poate, dar este cea mai bună dintre toate pe care le cunoaştem“. Aşa că, de ce să nu credem cu toţii, asemenea lordului Kalergi, într-o „PanEuropă“ capabilă să ne transforme în oameni aflaţi într-o comunitate a popoarelor libere care să adere la valori universale şi care să creadă numai şi numai în puterea negocierilor şi a rezolvărilor paşnice a diferenţelor.
Nu de alta, dar pare mult mai apropiat de modelul creştin, ideatic, asupra lumii.

07 august 2009

Poze Crasna + excursie la Sugas Băi...

Puţin cam târziu, dar acestea sunt o parte dintre pozele făcute în week-end-ul trecut în tabăra liberală de la Crasna... mulţumim Pensiunii Olaru, un loc extraordinar şi pe care-l recomandăm din toată inima!

Postez fotografiile şi ca să vă aduc aminte că mâine, sâm,bătă 8 august mergem într-o excursie spre o stână spre Sugas Băi...doritorii pot rămâne cu corturile, ceilalţi coboară pe seară... puţină muncă în zonă, o tocăniţă, un foc de tabără şi cântece incluse în program! Doritorii sunt aşteptaţi mâine în faţă la CNMV la 12.00!


Majoritatea dintre excursioniştii de la Crasna...
...urcăm spre înălţimile din jurul Crasnei...
o partidă de "mafia" în pădure...
spre pădurile din jurul Crasnei...
coadă la tocăniţă...la o partidă de şah cu Emil...în excursie prin pădurile din zonă...
Mădălina a învăţat să mulgă vaca...aşa păţeşti când te culci prea devreme...
la film...în jurul focului de tabără...

05 august 2009

Manifest Şerban Huidu !

după splendidele rânduri ale lui Tudor Chirilă, un alt text îşi face loc în conştiinţa tinerilor ...de pe blogul lui ŞERBAN HUIDU!

Vă acuz! (de ce m-am săturat de România)

Am folosit în titlu două sintagme: una este titlul celui mai cunoscut manifest al tuturor timpurilor semnat de Emile Zola, iar cel de-al doilea e mult mai recent, şi a creat panică pe vremea lui Iliescu, când un grup de intelectuali ardeleni, în frunte cu Sabin Gherman, declarau tare şi răspicat că s-au săturat de patria mumă! Am să dezvolt putin, chiar dacă nu mă pot compara nici cu Zola şi nici nu-mi iau câmpii să mă retrag la Monaco, unde să-mi trăiesc liniştit viaţa, îngurgitând o rentă viagera de urmaş de la vreun soţ miliardar!
Mă enervează în tara asta mizeria, mucurile de ţigări aruncate pe geam la stop, rahaţii şi lătrăturile câinilor proprietate personala sau vagabonzi, blocurile cu apartamente mici şi înghesuite, cu maşini mai scumpe decât apartamentul parcate în faţa lor. Mă copleşeşte mirosul de ghenă din verile fierbinţi, casele care se învârt după soare, dar care au nişte desfundături de străzi în faţă şi ostentaţia cu care potentaţii îşi plimbă maşinile de sute de mii de euro pe străzile fără noimă, dar cu borduri, ale patriei.
Mă exasperează ca nu avem autostrăzi, drumuri, căi ferate, infrastructură în general, dar suntem plini de lucrări şi pasaje inutile, cu care băieţii deştepţi găuresc bugetul. Îmi plesnesc venele în cap când realizez că ne-au minţit ani şi ani, cu realizări măreţe, pruneţe şi mălăieţe, iar în realitate nimic din indolenţa noastră milenară nu s-a schimbat. Ba mai mult, ne mint în continuare cu zâmbetul pe buze: nu e aşa, domnu’ Berceanu, că faceţi 832 de kilometri de autostradă până în 2012? Hai sictir, că ne insulţi inteligenţa!
Mă scoate din minţi că şi-au făcut un renume din şpaga încasată, că suntem o ţară cu corupţie fără corupţi, dar cu spectacol de circ la DNA, cu o justiţie fără scrupule, dar cu un simţ tactil al dracu’ de dezvoltat. Simt că am un Nagasaki în cap când văd un ghiolban înjurând o femeie, pentru simplu motiv că e la volan, sau când băieţii de băieţi sparg în cluburi cu târâturi siliconate milioanele furate de taţii lor cu ajutorul sistemului ticăloşit! La munca, mă luzărilor, nu la tras pe nas praf cumparat, fireste, din milioanele făcute pe mustaţa lu’ ăl bătrân, ori din pădurile exportate de guzganul rozaliu senior!
Îmi vine să urlu când plătesc impozitele ca boul, pentru a primi în schimb spitale infecte, unde în 2009 încă se face hepatită de la transfuzii sangvine şi în care-ţi plăteşti şi simpla aspirină. Tot pentru impozite plătite suntem răsplătiţi cu un învăţămant în care ministrul garantat de un analfabet notoriu interzice sportul, mişcarea şi teoria evoluţie pe motiv că sunt inutile.
Mă uit cu greaţă la emisiunile politice, cu realizatori ciutaci, libidinoşi şi sceleraţi, care pupă în cur patronii tv şi interesele lor fără pic de demnitate şi moralitate. Mi se face rău când văd preşedinţi plângând la comandă sau şefi de partide “suferind” lângă pensionari, din vârful piramidelor de bani pe care uită să-i pună în declaraţiile de avere! Mă sufoc de indignare când un cioban cu 2 clase şi fără nici cea mai elementară noţiune de bun simt roteşte miliardele şi grohăie grobian în fiecare seară la televizor ce “salvator al saivanului” şi ce “buricul pământului” e el! Marş mă la pârnaie de unde ai ieşit, oligofren ce esti, şi pe celălat tribun trimite-l la balamuc, unde-i e locul!
Mă revolt când văd pipiţe întreţinute, pline de ifose, sugând banii miliardarilor de carton sau piţipoance pe post de “noua clasa politică”. Îmi fierbe sangele în vene când impostura atinge cote maxime. Vreţi un exemplu? Veniţi în Bucureşti să vedeţi cum a reuşit chirurgu’ (care are mai nou gânduri să devină preşedinte) să pună tot oraşul pe butuci, cu concursul celorlalţi primari, la fel de “pricepuţi” ca el!
Mă satur de România imediat ce deschid televizorul şi văd defilând în curul gol ciumace şi naomi, sau cum caută lobotomizatul de ogica rămăşiţele Elodiei. De rostogolorile urduroase ale nichitei pe asfalt, în cautarea unei sinucideri nesigure nu mai spun nimic, că şi aşa face domnu’ Dan banu’ grup de pe urma nefericiţilor care încă-l cred “amărâtul” de serviciu şi patronul “televiziunii poporului”. Şeful televiziunii popoului, mă nagâţ de Caracal, asta eşti!
Îmi provoacă repulsie să văd la ştiri cum Esca îi prezintă pe guţa şi adrian piticul minunat încasând bani fără număr pentru tanguirile jalnice. Bani pe care-i strâng cu sacii, şi pe care nu plătesc nici leţcaie de impozit. Că “impozitele e pentru fraieri”, nu pentru “minoritatea discriminată”, supusa stereotipurilor, şi pe care am exportat-o cu succes în toată Europa, de ne spun ăia Gipsyland, nu România!
Toate acestea mă distrug incet, şi VĂ ACUZ PE VOI, cei care sunteţi la fel de oripilati ca şi mine de ceea ce se întâmplă, cei care gândiţi că maine copilul vostru trebuie să se mute în altă ţară pentru o viaţă normală, VĂ ACUZ că intoarceţi capul şi suportaţi cu stoicism toate porcăriile astea care vă omoară câte un pic în fiecare zi. VĂ ACUZ că vă complaceţi în mlaştina asta, din care ştim sigur că nu avem scăpare! Pentru că vedeţi voi, nimic nu e mai plăcut pentru scârbele descrise mai sus decât nepăsarea şi indiferenţa celor cu bun simţ!
Ce ziceţi? Inventam partidul bunului simţ? Din păcate, mă uit la mine, mă uit la voi şi tare mi-e teamă că nimeni nu o să plătească vreo cotizatie in partidul asta. Trist, dar adevărat. În România asta, eu nu mă mai regăsesc demult, traiesc doar cu speranţa, utopică evident, că vom reusi să facem o ţară paralelă în care lăturile şi ororile care ne distrug să dispară!
Noapte bună, România, oriunde te-ai afla!

O ALTĂ ROMÂNIE!
dacă nu merge direct intraţi pe

ŞI EU VREAU O ALTĂ ROMÂNIE !

http://www.happyfish.ro/ugc/despartire2/