19 septembrie 2009

Sâmbătă sportivă

După regalul de cultură de ieri, astăzi am ales să particip la mai multe manifestări sportive din oraş: etapa I campionatul de ping-pong desfăşurată la sala de sport a N. Colan, futsal la Sala Szabo Kati, cu superechipa din Chiajna şi meci de fotbal în divizia D la Stadion...

M-am bucurat foarte mult de succesul din primul meci al tinerilor din Sfântu Gheorghe, care au învins după un meci greu cu 9 - 8 echipa din Odorhei, după un meci foarte echilibrat decis în ultimul set de tânărul Balazs... Bravo şi succes în continuare!

...sper să reuşească meciuri frumoase reprezentanţii locali la fotbal şi futsal...

SUB SEMNUL LUI PAN !


întotdeauna mi-a plăcut teatrul pentru că este o Artă irepetabilă...
Unicitatea sa m-a făcut să-i fiu un fan declarat, dar ceea ce am trăit ieri la Arcuş a depăşit aşteptările mele şi m-a făcut să circumscriu mai multe evenimente sub denumirea de teatru...

spectacolul de la finalul Şcolii de Toamnă "Seri Albastre" m-a atins în mod deosebit şi a făcut să răsune în mine atât amintirea teatrului de calitate, al îmbinării decorurilor naturale cu artişti deosebiţi, al muzicii care răsună extraordinar în aer liber, dar şi al Evenimentului Cultural în sine. Eveniment Cultural capabil să capaciteze aproape 200 de spectatori, fericiţii vizionari ai unor momente de o sensibilitate aparte, create de cei 25 de tineri artişti, din zonă, dar şi din alte părţi ale ţării, români şi maghiari deopotrivă, sub bagheta regizorală a maestrului Cristian Mihăilescu, ajutat de dna. Felicia Filip şi dl. profesor Miltiade Nenoiu.
Greu de povestit în cuvinte ceea ce s-a întâmplat ieri în curtea / pe lacul / în capela / în castelul de la Arcuş, dar vă mărturisesc faptul că cei care n-au ajuns au ratat unul dintre cele mai impresionante momente din viaţă!

ÎMBRĂŢIŞĂRILE ŞI FELICITĂRILE MELE PENTRU TOŢI CEI CARE AU FĂCUT POSIBIL ACEASTĂ SUPERBĂ ÎNTÂLNIRE ÎN CARE NE-AM LĂSAT CONDUŞI DE MAGICUL FLAUT AL LUI PAN - ARTIŞTI, INVITAŢI, VOLUNTARI, ORGANIZATORI!

BRAVO, DRAGILOR ŞI LA MAI MARE!


www.serialbastre.ro

...dar o parte şi aici...
17 septembrie 2009

seara magică de la Arcuş

Ieri seară am trăit momente miraculoase la Arcuş, unde, împreună cu Maria am petrecut câteva ore cu două dintre cele mai impresionante persoane pe care le-am cunoscut până acum în viaţă: doamna Felicia Filip şi domnul Cristian Mihăilescu...
Sosiţi la Şcoala de Toamnă Seri Albastre din iniţiativa şi după eforturile extraordinare ale Lilianei Grosar şi ale lui Emil Pantelimon, cărora le mulţumesc în mod deosebit pentru ceea ce au făcut, cele două personalităţi de marcă ne-au impresionat pe noi, dar şi pe tinerii artişti şi voluntari, pe invitaţii din zonă, dar şi mai de departe...

Vă mărturisesc acum şi aici că pentru mine şi Maria întâlnire a avut ceva aparte, noi doi ajungând să fim împreună după un spectacol extraordinar de Paşte al Operei din Braşov, regizat de dl. Mihăilescu şi în care vedeta era dna Filip...

Cu convingerea că înţelegeţi teribila emoţie simţită de mine aseară şi plin de speranţa că Cineva acolo sus ne iubeşte şi potriveşte toate lucrurile din jurul nostru, închei cu una dintre cele mai dragi fotografii mie...

16 septembrie 2009

ZIUA NEAGRĂ DE IERI

Ieri a fost o zi neagră în istoria democraţiei româneşti şi una cenuşie pentru poporul român care a asistat la un spectacol jalnic pus în scenă de cei care ar fi trebuit să-l reprezinte şi să-l servească în mod responsabil.

Ieri nu a vorbit președintele României, ci un om obosit, disperat, aflat la limita puterilor. Am asistat la cea mai slabă prestație a lui Traian Băsescu, un discurs sugestiv pentru ce a însemnat pentru țară în acești cinci ani Traian Băsescu.

Este de neacceptat ca după 20 de ani de libertate, românii să aibă un preşedinte care foloseşte tribuna parlamentului ca decor pentru a rosti un discurs electoral, interminabil, despre marile realizări ale mandatului său, care sunt de fapt nişte eşecuri răsunătoare.

Bilanţul lui Traian Băsescu în Parlament este mai degrabă un contrabilanţ. El însuşi a amintit elementele care arată că cei cinci ani de mandat prezidenţial sunt un eşec. Toate proiectele lui Traian Băsescu au eşuat: a eșuat în lupta anticorupție. Traian Băsescu este un președinte jucător, dar este un președinte care ”joacă” doar în interesul acoliților săi. (ex. scandalul Monica Iacob Ridzi, Elena Udrea). Traian Băsescu a evitat să răspundă suspiciunilor care planează asupra activităților familiei sale (ex. cazurile Mircea Băsescu, Ioana Băsescu, etc)
Reforma justiției este un eșec. Astăzi ne confruntăm cu o situație extrem de gravă în sistemul de justiție. Președintele a eșuat în îndeplinirea rolului său constituțional de mediator și a aruncat România într-o situație foarte periculoasă, adâncind criza din justiție (ex. procesul de justiție este blocat, magistrații amenință cu boicotarea alegerilor prezidențiale)
Condamnarea comunismului a fost doar un act de fațadă. Guvernul liberal a acordat 1.8 miliarde de euro pentru despăgubirea victimelor comunismului, în timp ce guvernul Boc nu mai dă nici un ban celor care așteaptă în van să-și primească despăgubirile legitime și care s-a lăudat cu raportul de condamnare a comunismului.

Reforma educației este un eșec major al președintelui. Astăzi ne aflăm în situația de a adopta un pachet de legi care va reglementa educația românească printr-o modalitate nedemocratică și imorală. Interesele electorale reale ale lui Traian Băsescu au ieșit la lumină în momentul în care a promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50% cu mult aplomb şi a girat nişte promisiuni electorale mincinoase.

Politica externă reprezintă un alt eșec major al mandatului lui Traian Băsescu. Cu excepţia integrării europene, care a fost un proiect naţional, pe termen lung, construit în timp şi dus la finalizare de guvernarea liberală, proiectele lui Traian Băsescu s-au dovedit fie iluzorii şi nerealiste, fie lipsite de angajament. Este suficient să amintim Axa Washington-Londra-Bucureşti sau proiectul Mării Negre. Un alt exemplu notabil este cel al relaţiei cu Republica Moldova, care este astăzi, poate, la un nivel scăzut şi datorită lipsei de constanţă şi oscilaţiilor preşedintelui.

Singurele excepţii le constituie cota unică şi creşterea economică din perioada 2004-2008, care sunt însă meritul guvernării liberale, pe care Traian Băsescu a încercat permanent să o discrediteze.

15 septembrie 2009

AMR 70 !

"Termenul lui Brucan se apropie de sfarsit. Daca as fi in armata, as spune AMR 70 (cei care au facut armata ar trebui sa le explice celor mai tineri ce inseamna termenul)."

citeéte continuarea la http://www.crinantonescu.ro/Blog/crinantonescu/art/127/AMR-70.html#comments

14 septembrie 2009

BURSELE SFÂNTU GHEORGHE ÎN UNANIMITATE!

30 iulie 2009

BURSELE SFÂNTU GHEORGHE ÎN UNANIMITATE!

După "Sfântu Gheorghe sprijină sportul!", este a doua hotărâre locală majoră propusă de mine şi care a trecut în unanimitate prin Consiliul Local: BURSELE SFÂNTU GHEORGHE! Pentru şi în numele viitorilor lideri ai comunităţii!


Având în vedere prezentarea domnului consilier Mădălin Guruianu, referatele Comisiilor de Municipiului Sfântu Gheorghe; In conformitate cu art. 36 alin. (1) li alin. (6) administraţia publica locală, republicată, cu modificările; In temeiul art. 45 alin. (1) şi art. 115 alin. (1) administraţiara publică locală, republicată, cu modificările

CONSILIUL LOCAL SFÂNTU GHEORGHE
HOTĂRĂŞTE

ART l. - Se aprobă instituirea programului de sprijinire a tinerilor in Municipiul Sfântu Gheorghe "BURSELE SFÂNTU GHEbRbHE", conform Regulamentului de acordare, anexa nr. 1 la prezenta hotărâre din care face parte integrantă.

Art. 2. - Se aprobă acordarea a 5 burse de excelenţă "BURSELE SFÂNTU GHEORGHE" pe anul 2009, fiecare in valoare de 2000 lei, elevilor din anul terminal de la unităţile de invăţământ liceal din municipiul Sfântu Gheorghe.

ART. 3. Se constituie Comisia de evaluare a burselor de în următoarea componenţă nominală:
1. Mădălin Guruianu
2. Bereczki Kinga
3. Nemes Tibor
4. Kovacs Istvan
5. Sztakics Eva
6. Keresztely Irma
7. Rodica Pârvan

ART. 4.
Se constituie Comisia de rezolvare de contestatiilor la "BURSELE SFANTU GHEORGHE"
in următoarea componenţă nominală:
1. Şerban Valeriu
2. Petho Istvan
3. Klarik Attila

ART. 5. - Cu executarea punctelor prezentei hotărâri se încredinţează Comisia de
Tineret qi Sport, Comisia de Cultură şi Învătământ, precum şi Compartimentul Contabilitate din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.

Sfântu Gheorghe, la 30 iulie 2009


Anexa 1 Regulament de acordare a burselor de excelenfS"BURSELE SFANTU GHEORGHE"

Art. 1. - Prin prezentul Regulament se stabilesc modul şi condiţiile de acordare a
burselor de excelenţă "BURSELE SFANTU GHEORGHE" elevilor din anul terminal de la
unităţile de invăţământ liceal din municipiul Sfântu Gheorghe.
Acordarea burselor reprezintă o formă de sprijin material, cu scopul de stimulare a elevilor care obţin rezultate foarte bune la invăţătură, asigurat din bugetul local al Municipiului Sfântu Gheorghe, din fondul de Tineret.

Art. 2. - Candidaţii pentru bursele vor aplica la acest program pe baza unui dosar care să cuprindă următoarele documente :
- copie dupa BI/CI;
- scrisoare de intenţie;
- Curriculum Vitae;
- adeverinţă pentru mediile anuale de la unităţile de invăţământ unde şi-a desfăşurat
activitatea;
- copie dupd diplome;
- copie după certificate de participare;
- recomandări din partea organizaţiilor;
- alte documente care atestă performanţele şcolare.

Art.3. - Bursele de excelenţă vor fi acordate pe baza unui punctaj, dupd cum urmează:

1. Suma celor 3 medii generale obţinute în fiecare an din primii 3 ani de liceu (clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a)
2. Performanţe exprimate prin obţinerea de premii la concursuri * / olimpiade internaţionale – premiul I – 25 pct., premiul II – 20 pct., premiul III – 15 puncte, menţiune – 10 puncte, participare – 5 puncte (max. 50 puncte / an şcolar)
3. Performanţe exprimate prin obţinerea de premii la concursuri * / olimpiade naţionale – premiul I – 10 pct., premiul II – 8 pct., premiul III – 6 puncte, menţiune – 4 puncte, participare – 2 puncte (max. 20 puncte / an şcolar)
4. Performanţe exprimate prin obţinerea de premii la concursuri * / olimpiade judeţene – premiul I – 5 pct., premiul II – 3 pct., premiul III – 2 puncte, menţiune – 1 punct (max. 10 puncte / an şcolar)
5. Calităţi organizatorice - 1 punct / fiecare participare în organizarea unui proiect / eveniment în cadrul ONG-urilor sau Consiliilor Elevilor (max 5 puncte / an şcolar)

*prin concursuri se înţeleg competiţiile conform calendarului de concursuri ;I competi’ii publicat annual de către Ministerul Educaţiei şi Învăţământului.

Art. 4. - Cuantumul valoric şi numărul burselor de excelenţă se stabilesc anual de către Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe.

Art. 5. - (1) Bursele vor fi obţinute de către candidaţii care vor înregistra cel mai mare punctaj în urma insumării punctajelor obţinute la criteriile de acordare.
(2) in caz de egalitate perfectă departajarea se va face după primul criteriu din această grilă de punctaj.

Art. 6. - Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe la propunerea Comisiei de
evaluare are dreptul să anuleze bursa de excelenţă în cazul în care constată că elevul a primit bursa în mod necuvenit, ca urmare a falsificării documentelor cu obligaţia returnării integrale suportând consecinţele legale ale faptei.

Art. 7. Procedura de acordare a burselor de excelenţă "BURSELE SFÂNTU GHEORGHE" de către Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe se desfăşoara după următorul grafic:

1. Depunerea dosarelor pentru obţinerea burselor de excelenţă - „Bursele Sfântu Gheorghe”
15 septembrie – 15 octombrie 2009
2. Afişarea la avizierul şi pe site-ul Consiliului Local a celor care s-au înscris pentru „Bursele Sfântu Gheorghe”
până în 20 octombrie 2009
3. Afişarea la avizierul şi pe site-ul Consiliului Local a câştigătorilor „Burselor Sfântu Gheorghe”
până în 15 noiembrie 2009
4. Contestaţii privind acordarea „Burselor Sfântu Gheorghe”
15 - 20 noiembrie 2009
5. Rezolvarea contestaţiilor
20 - 25 noiembrie 2009
6. Aprobarea propunerilor Comisiei în şedinţă publică de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

Art.8 Acordarea „Burselor Sfântu Gheorghe” în şedinţa ordinară din luna decembrie a Consiliului Local Sfântu Gheorghe în fiecare an.

SUNT OMUL VOSTRU ÎN C.L. !

Respectând decizia sindicatelor dascălilor de a nu accepta ca politicienii să se afişeze în şcoli la deschiderea acestui an şcolar, nu am putut onora invitaţia Colegiului Naţional "Mihai Viteazul", aşa cum fac de câţiva ani încoace, din vremuri în care nu aveam nici o legătură cu politica...

Mi s-a părut decent să respect cererea dascălilor, dar şi recomandarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care a declarat în legătură cu acest subiect: "Consider absolut legitimă, și în sfârșit mai drastică, poziția sindicatelor care au cerut politicienillor să nu mai calce, în calitate festivă, în calitate de politicieni, la deschiderea anului școlar. Înțeleg această cerere, e dureros că s-a ajuns aici. Am spus că sunt primari, consilieri, parlamentari, oameni politici care au făcut ceva pentru educația românească, pentru școlile orașele lor, pentru școlile din colegiile lor. E păcat pentru munca acestor oameni, ei sunt în toate partidele, nu vorbesc doar de oamenii politici liberali, însă, nu putem să ignorăm acest protest, această manifestare de protest absolut îndreptățită a corpului profesional. Și în sensul acesta le-am cerut tuturor colegilor mei să nu participe la festivități în calitate de demnitari și în poziție de demnitari."

Aici măcar am prilejul să le urez tuturor elevilor şi tuturor dascălilor un an şcolar reuşit, deşi "realizările" actualilor guvernanţi sunt departe de a ne face să sperăm...


Mesajul pe care doream să-l transmit şi în acest an tinerilor, în calitate de consilier local şi preşedinte al Comisiei de Tineret şi Sport din Consiliul Local Sfântu Gheorghe, este acelaşi ca cel de anul trecut:
SUNT "OMUL VOSTRU" ÎN CONSILIUL LOCAL!

P.S. ...să nu uitaţi să vă înscrieţi pentru "Bursele Sfântu Gheorghe"!

13 septembrie 2009

COMUNICAT DE PRESĂ


Reacţie la actuala vizită a d.lui ministru Blaga în Sfântu Gheorghe

Am fi putut saluta recenta vizită a d.lui ministru Blaga, unul dintre cei mai serioşi oameni ai dezastruosului Guvern Boc. Spun am fi putut, dar nu o facem, pentru că domnia sa a făcut o suită de afirmaţii pripite şi deplasate, numai şi numai în încercarea disperată de a obţine bunăvoinţa politicienilor UDMR din zonă. Este interesant cum dl. Blaga îşi imaginează că prin concesii masive şi declaraţii binevoitoare faţă de orice demers al politicienilor maghiari, va obţine voturile întregii populaţii maghiare pentru actualul preşedinte Traian Băsescu.
Oare concetăţenii noştrii maghiari se vor lăsa amăgiţi de aceste „vorbe frumoase”, de aceste „cadouri otrăvite” şi vor uita toate „palmele” şi manipulările actualului şef al statului? Vor uita cum a încercat dl. Băsescu să-i aducă de-a lungul anilor să fie unii împotriva altora? Vor uita cum le-a îndepărtat reprezentanţii de la conducerea ţării, după ce aceştia participaseră la cea mai bună Guvernare împreună cu liberalii pe care a avut-o România post-decembristă? Vor uita totul şi-l vor vota pe „patronul” actualului Guvern al dezastrului? Pe cel datorită căruia economia a luat-o la vale şi nu pare că se opreşte prea curând? Pe cel responsabil de scăderea veniturilor tuturor cetăţenilor români sau maghiari, deopotrivă? Pe cel care nu ne-a respectat şi doar s-a folosit de noi toţi?
În numele bunei colaborări şi al respectului reciproc, le cerem politicienilor maghiari din zonă să-şi respecte conştiinţa şi alegătorii şi să nu se lase prinşi în acest vârtej al promisiunilor electorale, în care li se va promite „marea cu sarea”, doar pentru a-l duce pe actualul şef al statului să obţină al doilea mandat.
În încheiere reamintim poziţia decentă şi sinceră a candidatului PNL la funcţia de preşedinte, dl. Crin Antonescu, asupra acestiui subiect: "Partidul Național Liberal a fost întotdeauna un susținător al drepturilor minorităților naționale, al drepturilor culturale, am făcut asta atunci când am fost la guvernare, în plan legislativ, am avut întotdeauna toată deschiderea, toată disponibilitatea pentru dialogul care în zona politică trebuie să abordeze astfel de posibile crize (…) Pentru toată funcționarea instituțiilor, pentru toată așezarea în normalitate a acestora, președintele are o răspundere fundamentală, și, din păcate, în România de astăzi președintele actual al României nu joacă deloc acest rol. Dimpotrivă, direct sau indirect, alimentează această debandadă, această derută, și această incapacitate a instituțiilor", a declarat Crin Antonescu.

Mădălin Guruianu,
Manager Covasna pentru CRIN