05 decembrie 2009

De Moş Nicolae...

Apelul lui Crin Antonescu!

În primul rând, vreau să spun din capul locului că eu, Crin Antonescu, şi partidul pe care îl conduc, Partidul Naţional Liberal, susţinem cu fermitate proiectul Johannis, majoritatea pe care am construit-o şi candidatul care se opune lui Traian Băsescu şi face posibil acest proiect Johannis, pe Mircea Geoană. Aici suntem şi nu ne schimbăm poziţia. Aici vom rămâne şi pentru acest proiect garantez şi garantăm. Pentru orice altă construcţie eu nu garantez nimic. Aşa că acelora care speculează despre ce fac liberalii, cum ne calculăm noi şansele, le cer să renunţe. Mi-am dat cuvântul, am construit acest proiect şi rămân, ca de obicei, consecvent poziţiei mele.
...
Acum suntem în faţa unui nou vot. Sunt sigur că mulţi dintre dvs. sunteţi dezamăgiţi că nu am ajuns eu în confruntarea finală cu Traian Băsescu. Şi eu sunt, dar asta nu înseamnă să renunţ. În ceea ce priveşte proiectul nostru, eu vă îndemn să rămânem optimişti. Să credem în continuare în schimbare adevărată şi să avem împreună speranţa că putem transforma România, prin implicarea noastră, într-o ţară normală. Votul şi implicarea noastră vor fi decisive. Iar alegerea pe care eu personal vă îndemn să o faceţi este fără echivoc.
 

...
Nu îmi este uşor să vă cer să votaţi pe altcineva. Dar acum asta trebuie să facem. Trebuie să alegem între un Traian Băsescu, pe care îl cunoaştem şi pe care nu îl mai vrem, şi un Mircea Geoană care vine cu promisiunea unei echipe, a unui proiect şi a unei schimbări. Pentru mine, alegerea pe care trebuie să o facem nu este complicată. La Timişoara, PSD a admis în premieră greşelile pe care le-a făcut după 1990 şi şi-a asumat responsabilitatea pentru ele. Alături de proiectul Johannis, precum şi alături de majoritatea creată împreună, acest moment a fost extrem de important pentru mine personal.

 

L-am auzit pe Traian Băsescu, i-am auzit pe cei din PDL, i-am auzit pe susţinătorii săi din media, vorbind din nou despre anticomunism. Dându-le lecţii Doinei Cornea, lui Mircea Dinescu, lui Ion Diaconescu, surorilor lui Corneliu Coposu despre rezistenţa în faţa lui Ceauşescu. Toţi aceşti oameni sunt alături noi şi alături de Mircea Geoană fiindcă au înţeles ce înseamnă Traian Băsescu, fiindcă au înţeles că, la 20 de ani de la căderea dictaturii, noi ne găsim acum din nou foarte aproape de ea.

Alegerile de duminică nu sunt despre Traian Băsescu şi despre Mircea Geoană. Sunt despre cum va începe 2010 pentru fiecare dintre noi. Ştim deja cum arată România condusă de Traian Băsescu. Ştim deja cum au trecut pe lângă noi şansele istorice, ştim cum arată o camarilă, un monstru lacom cu multe capete, care a pus stăpânire pe funcţiile şi resursele României. Ştim cum arată un preşedinte care vede şi aude tot despre adversarii lui politici, ştim cu toţii că nu aude nimic din strigătul de disperare al majorităţii românilor. Suntem o ţară fără şosele, fără spitale, în care decenţa este un lux şi politeţea o excentricitate.


Eu nu mă gândesc acum decât la viitor. Cine cu cine s-a văzut, cine cu cine a vorbit mi se pare mai puţin important. Pentru că, în ceea e îi priveşte pe ei, s-au văzut toţi cu toţi, au vorbit toţi cu toţi. Fiindcă nimeni de la putere nu este inocent.
Adevărata problemă este cum ieşim din criză. Fiindcă alegerile vor trece, emoţia şi luminile acestora vor trece, iar luni va trebui să ne întoarcem la adevăratele probleme.

Mircea Geoană răspunde la aceste probleme prin Proiectul Johannis, pe care eu i l-am propus. Nu este doar un nume, ci este promisiunea unui guvern cu un premier independent şi competent, este promisiunea unei echipe de miniştri profesionişti, este promisiunea unui plan anti-criză solid, bazat pe dialog şi competenţă. Acordul cu FMI trebuie dus la capăt. Bugetul trebuie finalizat. Banii pentru salarii şi pensii trebuie asiguraţi pentru anul viitor. Economia trebuie ajutată să crească iar. Iar cei afectaţi de criză trebuie protejaţi. Eu vă cer să votaţi în numele acestui proiect şi în numele unei schimbări în care eu cred. Fără această schimbare, rămânem cu Traian Băsescu preşedinte şi cu aceeaşi politică a ultimilor 5 ani.

...
Între noi şi ceea ce ne dorim pentru România stă un simplu gest: votul de duminică. Veniţi la vot şi participaţi la schimbarea de care avem nevoie, pentru ca următorii 5 ani să nu ne sufoce definitiv. Veniţi la vot doar cu propria voinţă şi cu propria luciditate. Doar aşa veţi lua decizia cea mai bună. Aveţi încredere în mine. Garantez că nu vă voi dezamăgi.


Vă mulţumesc!"

03 decembrie 2009

Umbra lui Băsescu la Sfântu Gheorghe...

Cronica unei demiteri anunţate

Nu credeam să-mi fie dat vreodată să văd atât populism şi atâta demagogie ieftină ieri în şedinţa Consiliului Local Sfântu Gheorghe... După o amânare de o săptămână a şedinţei ordinare din noiembrie, ieri 2 decembrie a avut loc una dintre cele mai spectaculoase şedinţe de când suntem în actuala formulă...

Totul a pornit de la deja celebrul punct 17 de pe ordinea de zi, prin care primarul Antal Arpad (UDMR) cerea schimbarea viceprimarului Balint Iosif (PCM).

Dar până să se ajungă acolo, a trebuit să trecem de aprobarea rectificărilor de buget şi de majorarea taxelor pentru anul următor. S-au spus multe vorbe doar ca să audă publicul prezent în număr mare, dar ceea ce a fost definitoriu pentru cuvintele dure pe care le-am folosit la început (DEMAGOGIE ŞI POPULISM IEFTIN) a fost următoarea situaţie: după runde de negocieri şi discuţii în Comisiile de specialitate, după o suită de propuneri dezbătute şi întoarse pe toate feţele, una dintre reprezentantele cele mai incisive ale PCM-ului, dna Bereczki Kinga propune "scăderea taxelor faţă de anul trecut..." A fost unul dintre cele mai hilare momente! evident publicul neavizat şi oamenii care ar auzi pentru prima dată o asemenea propunere ar tzrebui să o laude pe doamna, nu?...şi totuşi, era o PROPUNERE ILEGALĂ!... trecând peste momentul că e demagogic să propui scăderea taxelor locale, taxe care anul trecut nu au fost majorate deloc, iar inflaţia în doi ani a existat în România... cel mai mult m-a şocat că doamna Bereczki, apropo, membră în Comisia Economică a C.L., loc în care trebuia şi chiar s-a dezbătut vreme de mai bine de 45 de zile acest subiect, repet, doamna Bereczki reţine atenţia timp de minute bune în toiul unei şedinţe cu mai bine de 20 de puncte pe ordinea de zi, doar pentru a "face spectacol pentru galerie", punând pe toată lumea, inclusiv pe colegii domniei-sale într-o situaţie delicată...

după cum vă spuneam asta a fost "încălzirea"... "show-ul" a izbucnit ameţitor în momentul schimbării viceprimarului...
PCM-ul a afişat mesaje anti-UDMR, argumentând că "împreună cu românii, primarul schimbă un maghiar din funcţie!"... deci, au redus toată discuţia despre competenţele omului sau despre voturile mai mult sau mai puţin politice / democratice, strict la argumentul etnic!... şi prin asta voiau voturile noastre, ale românilor prezenţi în Consiliu! ...m-a uimit în primă fază incredibila prostie, dar apoi am fost profund mâhnit de etnicizarea subiectului! ŞI ASTA ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE TOCMAI AFIŞAM ŞI EU ÎN FAŢA DOMNIILOR-LOR UN ZIAR ÎN CARE EI ÎL SUSŢINEAU DESCHIS ŞI PUTERNIC PE TRAIAN BĂSESCU CA ŞI PREŞEDINTE! ... un ziar de campanie plin de îndemnurile liderilor PCM la adresa maghiarilor să-l voteze pe actualul preşedinte! a doua oară scârbit de întorsătura pe care o luau evenimentele, am încercat să atrag atenţia asupra demagogiei maxime de care dădeau dovadă - cum să susţii un demagog şi să nu-ţi asumi răspunderile politice care decurg din asta...
Momentul votului a fost cutremurător pentru PCM...după mai bine de un an în care s-au simţit foarte confortabil şi "la putere" - aveau un post de viceprimar nu, dar şi "în opoziţie" - criticau cât şi unde puteau tot ce se întâmpla în Consiliu şi Primărie... totul s-a decis. Domnul Balint a fost schimbat prin votul a 8 reprezentanţi UDMR, doi PNL şi unul PSD, cel de-al patrulea român, reprezentantul PDL fiind absent de la şedinţă (!) ...
PCM a descoperit după o vreme ce înseamnă democraţia şi puterea votului... Dar, domnii mei, aceasta înseamnă politica: să te supui voinţei majorităţii! Când în vara trecută aţi votat împreună cu cei de la UDMR cei doi viceprimari, noi, cei 4 români, ne-am opus, dar era insuficient...voturile dumneavoastră au reprezentat majoritatea...şi ne-am supus, nu am făcut circ, la fel cum aţi încercat dumneavoastră ieri...Acum, dumneavoastră aţi ales să-l susţineţi pe Traian Băsescu, i-aţi preluat vorbele, comportamentul şi acum vreţi ca noi, cei de la PNL şi PSD, să empatizăm cu dumneavoastră? de ce nu sunteţi fair-play şi nu vă asumaţi acest rol? Poate va câştiga şi atunci veţi fi aliaţii lui de bază! dar până atunci, vă rog să nu mai folosiţi populisme ieftine şi să vă asumaţi rolul de a fi de cealaltă parte a baricadei, adică nu în tabăra care susţine PROIECTUL JOHANNIS!

Circul a avut şi prelungiri...la diverse a fost ridicată problema prezenţei extremiştilor de la Noua Dreaptă, la pachet cu cei de la HVIM... iar reprezentanţii PCM s-au năpustit la atac fără să remarce faptul că, slavă Domnului!, nu s-au petrecut incidente şi instituţiile statului şi-au făcut din plin datoria, iar, în plus, câţiva membrii ai comunităţii româneşti, proveniţi din cadrul Asociaţiei Pentru Comunitate, oameni politici sau nu, au încercat să transmită mesaje normale şi paşnice, prin care să se construiască încrederea, cu riscul de a fi înjuraţi şi bălăcăriţi în fiţuicile şi pe blogurile ultra-naţionaliste... la acest punct, mesajul meu a fost simplu şi-l postez şi aici ca să nu fie nici un dubiu pentru toată lumea: ATUNCI CÂND AM SEMNAT ALĂTURI DE COLEGII MEI DIN ASOCIAŢIE "MANIFESTUL PENTRU NORMALITATE", NE-AM ASUMAT ÎNJURĂTURILE CELOR CARE-ŞI ASCUND INCOMPETENŢELE ÎN SPATELE ETNIEI.
OAMENI BUNI, PRIETENII NOŞTRI MAGHIARI DE BUN-SIMŢ, TREZIŢI-VĂ!
ASUMAŢI-VĂ NAŢIONALIŞTII SAU DELIMITAŢI-VĂ PUBLIC DE EI!
NOI AM FĂCUT-O ŞI O VOM FACE INDIFERENT DE CONSECINŢE!
PENTRU CĂ NOI NU DOAR SPUNEM, CI CHIAR CREDEM ŞI ACŢIONĂM PENTRU ÎNTREAGA COMUNITATE!
CÂND VA VENI RÂNDUL SĂ VEDEM ACELAŞI LUCRU ŞI DIN PARTEA REPREZENTANŢILOR MAGHIARI?
DE CE NUMAI DOMNUL PRIMAR A LUAT POZIŢIE PUBLICĂ ÎMPOTRIVA ULTRA-NAŢIONALIŞTILOR MAGHIARI PREZENŢI LA SFÂNTU GHEORGHE?

ÎNŢELEGEŢI-NE, VĂ ROG, NUMAI ÎMPREUNĂ PUTEM SĂ LE LIMITĂM PUTEREA!
ŞI NUMAI AŞA VOCEA LOR SE VA AUZI DIN CE ÎN CE MAI PUŢIN ŞI MAI DISTORSIONAT... PÂNĂ NU VOR MAI CONTA... ŞI ATUNCI VOM PUTEA CLĂDI O COMUNITATE BAZATĂ MAI PUŢIN PE ETNIE ŞI MAI MULT PE AFINITĂŢI COMUNE ŞI ÎNCREDERE RECIPROCĂ!
AŞA SĂ NE-AJUTE DUMNEZEU!

Împreună de 1 Decembrie !

Împreună de 1 Decembrie

...Referitor la participarea la evenimente a reprezentanţilor Noua Dreaptă, preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, Daniel Şanta, ne-a declarat :„Nici eu, nici colegii mei din Asociaţia Pentru Comunitate nu considerăm că acesta e genul corect de manifestare sau de mesaj care trebuie transmis de Ziua Naţională. Cred că mesajul potrivit l-am transmis noi, ani la rând, reuşind să scoatem pe stradă de 1 Decembrie cât mai mulţi oameni din judeţ, mulţi dintre ei inclusiv maghiari.
Pentru că până la urmă, 1 Decembrie trebuie să fie receptată ca ziua tuturor celor care locuiesc în această ţară, indiferent de etnie, de orientare politică, de opinii personale. Este şi motivul pentru care am reuşit astăzi să adunăm la depunerea de coroane, sub egida Asociaţiei Pentru Comunitate, oameni provenind din toate partidele politice, români şi maghiari deopotrivă, pentru că noi credem că împreună suntem mai buni, iar comunitatea românească poate avea şi chiar trebuie să aibă un astfel de mesaj“.

...restul pe http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=5280

30 noiembrie 2009

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI BUNI !

Membrii Asociaţiei Pentru Comunitate îşi dau mâna de Ziua Naţională

Ei vor da un semnal de unitate şi de 1 Decembrie vor depune împreună o coroană şi vor participa la Balul Unirii de la Restaurant Park. De Ziua Naţională a României, membrii Asociaţiei pentru Comunitate se regăsesc indiferent de vârstă sau de culoarea politică pe care unii au căpătat-o în timp şi vor transmite un mesaj de unitate prin depunerea împreună a unei coroane la statuia lui Mihai Viteazul şi participarea la concertele şi Balul Unirii de la Restaurantul Park, din 1 Decembrie.

Ioan Bălan, Nicu Rădulescu, Florin Cheresteş, Dan Manolăchescu, Mădălin Guruianu, Ştefan Joos, Tudor Cernea şi Dragoş Tatu sunt câţiva dintre cei care au răspuns acestui apel lansat de con ducerea Asociaţiei Pentru Comunitate, respectiv de preşedintele interimar Dani Şanta. „Mi-am propus să îi adun laolaltă pe toţi membrii Asociaţiei, indiferent de vârstă şi de orientare politică – dacă ne gândim că mulţi dintre oamenii de bază din anii anteriori ai Asociaţiei au ales să intre în politică. Vreau ca sub emblema APC să participăm împreună la evenimentele de 1 Decembrie, iar cel mai important mi se pare că ne vom uni întrun efort financiar pentru a asigura închirierea Sălii Casei de Cultură pentru cele două concerte organizate cu ocazia acestei sărbători. Vom pune mână de la mână fiecare pentru a strânge aceşti bani – o sumă considerabilă – pentru ca toţi cei care doresc să sărbătorească 1 Decembrie să se bucure de spectacolele Vetei Biriş şi al trupei Semnal M“, a precizat Dani Şanta, subliniind că le mulţumeşte celor care au răspuns la această invitaţie.
În acelaşi ton, Şanta a ţinut să menţioneze că este un moment bun să dăm un semnal de unitate şi de convieţuire, cu atât mai mult cu cât suntem o comunitate mică, ce trebuie să ştie să fie solidară şi unită în momente şi aşa atât de grele datorită climatului politic şi economic.
Conducerea Asociaţiei pentru Comunitate a fost preluată în această toamnă de Dani Şanta, după ce fostul preşedinte, Dan Manolăchescu, a intrat în politică şi s-a retras din funcţia de conducere an Asociaţiei. După cum a spus-o el însuşi de mai multe ori, Asociaţia se dorea a fi şi o „pepinieră de lideri” şi a constituit un fel de rampă de lansare pentru mai mulţi asemenea reprezentanţi. Unii dintre aceştia se regăsesc în politica din judeţ, în diferite partide... 

29 noiembrie 2009

VINO LA DEZBATERE, ÎNAINTE DE SEMNAL M!


Eroii din TAM...

în aceste vremuri turbate, pline de venin şi fiere, o mână de actori de la "Andrei Mureşanu" se încăpăţânează să lucreze...să producă un spectacol-eveniment, o comedie care poate şi trebuie să readucă lumea la teatru - MANEJ, adaptare după Ion Băeşu...


Spectacolul are avantajul unei regii inspirate a Mirelei Bucur şi beneficiază de un Sebastian Marina într-un impecabil rol de "director-dresor", acompaniat de ceilalţi actori care şi-au interpretat excelent partiturile date: Elena Popa - "colaboratoarea" cu talent, dar victimă sigură a sistemului, Fatma Mohamed - "accesibila" frumuseţe, "în picioare" indiferent de situaţie, Mona Codreanu - "intransigenta artistă", adusă greu "în genunchi", Ileana Surdu - "bătrâna" de care nimănui nu-i mai pasă, Daniel Rizea - "servantul perfect adaptabil", Sergiu Aliuş - "maestrul absolut", darc care cedează uşor-uşor şi Ion Fiscuteanu jr. - "junele-prim căruia i se cam rupe", dar care e "băgat în rând" de ceilalţi...

Construcţie solidă, joc excelent cu publicul, ruperi de ritm de actori adevăraţi, râsete provocate deschis sau pe înfundate, o mulţime de dovezi pentru care merită şi trebuie să mergeţi să vedeţi cea mai recentă premieră de la T.A.M. - MANEJ!

P.S. după ce se vor mai "linişti apele", vom vorbi şi despre viitorul acestei instituţii cu "director nou" şi despre oamenii care o populează sau o "parazitează", după caz, care apar şi dispar "la comandă", care spun vorbe mari şi "mor de dragul teatrului", dar nu au timp să se deplaseze la un spectacol...

HAI LUNI LA SEMNAL M!

HAI SĂ NE BUCURĂM ÎMPREUNĂ LUNI DE LA 7 LA UN SPECTACOL GRATUIT LA CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR DIN SFÂNTU GHEORGHE CU O FORMAŢIE DE VIS - SEMNAL M!