11 decembrie 2009

Colinde pentru toţi

Iniţiat acum 3 ani la Colegiul Naţional Mihai Viteazul de un grup de elevi în frunte cu Emil Pantelimon, Festivalul de Colinde „Adolescent” a crescut de la an la an, reuşind să aducă o mulţime de surprize şi noutăţi în comunitatea noastră: mii de colindători (1300! în 2008), cei mai înalţi brazi de lumini (16000 de beculeţe), ziare de festival, cadouri şi bineînţeles Moş Crăciun.
În acest an totul creşte exponenţial, calitativ şi cantitativ, începând cu numărul voluntarilor implicaţi în organizare, continuând cu lista susţinătorilor, concertelor, invitaţilor, manifestărilor, dar să le luăm în ordinea zilelor şi nopţilor...
În Ajun de Moş Nicolae, pe 5 decembrie, a fost lansată cartea de colorat „Poveste de Ajun”, distribuită gratuit la aproape 4000 de copii din Sfântu Gheorghe.
În 10 şi 11 decembrie au fost deja prezentate spectacole de colinde în Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi la Şcoala Váradi Jozsef, cu participarea corurilor din mai multe şcoli şi licee din oraş, cântând şi încântând audienţele numeroase.
Pe 14 decembrie evenimentul „de suflet” al acestei ierni, intitulat „Căldură pentru Copii”, prin care întreaga comunitate este invitată să doneze căciuli, mănuşi, fulare, pentru copiii nevoiaşi, totul în cadrul unei Gale Caritabile presărată cu muzică de calitate şi mai ales cu multă sensibilitate.
Pe 15 în cartierul Ciucului şi pe 16 în cartierul Lenin vor fi montate scene şi trupele de colindători vor cânta pentru miile de locuitori acele cartiere, totul pentru a aduce bucuria în casele şi sufletele cât mai multor oameni.
Pe 17 decembrie norocoşii care au comandat invitaţii pentru „Seara Albastră cu Felicia Filip”, vor avea ocazia să participe la un spectacol extraordinar, în care celebra soprană vine împreună cu Opera Naţională din Bucureşti să certifice valoarea extraordinară a acestui eveniment din comunitatea noastră.
Pe 18 decembrie se aprind luminile în cadrul unei Seri Albastre de Gală în curtea Colegiului naţional Mihai Viteazul şi avem din nou parte de concerte, de ceai fierbinte, de cozonac şi de Moş Crăciun.
Totul se încheie pe 19 decembrie la Casa de Cultură, unde, într-o atmosferă de vis, aşa cum acest oraş nu cred să mai fi cunoscut până acum, se anunţă un extraordinar Concert Multicultural de Colinde de Crăciun în care vor cânta sute de colindători din mai multe zone ale ţării, în mai multe limbi şi aparţinând mai multor confesiuni religioase... pentru că asta este până la urmă Sărbătoarea Naşterii Domnului, o Sărbătoare a Tuturor! Bucuraţi-vă, creştini!

De la Jacques la carnaval...

Aseară am văzut unul dintre cele mai revigorante spectacole produse de liceeni, "Jacques sau supunerea", după o piesă de E. Ionescu, regizat de Fatma Mohamed şi interpreta de elevii din Trupa Ecou a Colegiului Naţional Mihai Viteazul. Jucat cu vervă, cu nerv şi cu multă inspiraţie, spectacolul a produs o reală bucurie celor peste 50 de spectatori care au umplut Sala Studio a teatrului.
Aplauze binemeritate, flori şi bineînţeles felicitări pentru tinerii interpreţi: Dumitrescu Roxana, Călin Radu, Boricean Alina, Stiuruc Bogdan, Grigorescu Mirona, Demeter Noemi, Cioba Cristina şi Grigoroşcuţă Diana.

Diseara superpremiera cu "D'ale carnavalului" în regia lui Dabija la Tamási Áron...

10 decembrie 2009

POLITICĂ, NU POLITICIANISM !

MÂNDRU CĂ SUNT LIBERAL ŞI MÂNDRU DE PREŞEDINTELE MEU, CRIN ANTONESCU!


Declarație politică a președintelui PNL, Crin Antonescu

Partidul Naţional Liberal mulţumeşte românilor care au votat pentru Revoluţia Bunului Simţ şi pentru scoaterea României din criza politică, economică, morală şi instituţională în care a fost aruncată de dictatura bunului plac instaurată de Traian Băsescu.

Partidul Naţional Liberal aşteaptă cu încredere decizia Curţii Constituţionale care este chemată pentru prima oară să se pronunţe asupra gravelor fraude comise în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de către organizatorii scrutinului.

Partidul Naţional Liberal rămâne consecvent în acţiunea sa politică de consolidare a democraţiei, de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, de susţinere a unor programe de dezvoltare economică care să ducă la întărirea clasei de mijloc şi aducerea nivelului de viaţă al românilor la cel mediu european.

Partidul Naţional Liberal nu este dispus să facă niciun compromis cu liderii şi cu forţele politice care încearcă să instituie în România un regim autoritar, care tratează instituţiile statului ca pe propria lor moşie şi care încearcă să îngenuncheze iniţiativa şi acţiunile cetăţenilor liberi ai acestei ţări.

Partidul Naţional Liberal exclude posibilitatea de a face parte dintr-un guvern marionetă a lui Traian Băsescu.

Partidul Naţional Liberal mandatează pe Preşedintele PNL să conducă discuţiile cu toate forţele politice şi cu toate structurile reprezentative ale societăţii civile pentru a contura cele mai bune soluţii pentru o bună guvernare a României.


9 Decembrie 2009 Preşedinte Crin ANTONESCU· Preşedintele PNL Crin Antonescu a primit un vot unanim de încredere ieri şi a fost mandatat să conducă toate negocierile politice următoare.

· PNL a arătat încă o dată ieri tuturor, inclusiv celor care se aşteptau la tensiuni sau dispute interne, că este un partid democratic, în care deciziile se iau prin consultare şi în acelaşi timp puternic şi unitar.

· Este un semnal foarte important şi pentru ceilalţi actori politici care doresc să intre în negocieri cu PNL.

· Cu PNL nu se poate discuta oricum şi în condiţiile impuse de cineva din afară. Putem discuta pe cale instituţională, prin preşedintele partidului.

· PNL are datoria să-i reprezinte pe cei 2 milioane de alegători care i-au dat votul lui Crin Antonescu în turul I al alegerilor prezidenţiale, în numele unor principii şi valori.

· În toate discuţiile pe care le vom purta, cu toate forţele politice, vom continua să susţinem aceleaşi principii, politica bunului-simţ şi normalităţii.

· România are nevoie acum mai mult ca oricând de un guvern care să fie o garanţie pentru respectarea principiilor democratice şi pentru găsirea soluţiilor de ieşire din criză.Ca să înţelegeţi de ce mă bucur şi că am fost printre primii, dar majoritatea liberalilor au creyut la fel ca şi mine...

MIHAI VOICU
M-am hotarat
decembrie 9, 2009 de mihaivoicu

M-am hotarat cum votez astazi.

Pentru opozitie, pentru consolidarea identitatii liberale si pentru conservarea celor 2.000.000 de voturi.

Dincolo de interese, dincolo de structuri de partid, dincolo de lideri, din cand in cand in politica trebuie sa mai existe morala si consecventa si pastrarea unor principii. Si acum este unul din acele momente.


ALINA GORGHIU
Decembrie 09, 2009
pozitia mea

L-am auzit pe Crin Antonescu in seara asta, la Gabriela Vranceanu Firea in emisiune, ca mesajul de maine pe care PNL il va da va fi unul unitar. Si eu imi doresc asta. Sincer. Nu vreu sa vad slabiciune sau manifestari de interese meschine. Votul filialei PNL a sectorului 5 de maine va fi unul pentru consecventa, impotriva unei aliante cu PDL la guvernare. Va mira? Pe mine nu. Colegiul meu a scos unul din cele mai bune rezultate din tara in primul tur pentru Crin - aprox 33%. Aproape toti acesti oameni au crezut intr-un proiect al lui Antonescu pentru turul 2, motiv pentru care am obtinut un scor de aprox 57%. Incredibil cum un colegiu cu electorat predominant de dreapta, predominant antibasescian, a inteles ca merita sa iasa la vot, nu pentru persoana Antonescu, ci pentru proiectul de viitor Antonescu. Eu nu pot sa-i dezamagesc. Nu in fata PDL dau explicatii, ci in fata lor, a alegatorilor mei.


...şi mulţi alţii...

09 decembrie 2009

POLITICA SE POATE FACE ŞI ALTFEL!

De la proiectul Iohannis, la proiectul lui Băsescu
de Rodica CIOBANU | 09 DECEMBRIE 2009, GÂNDUL

Preşedintele Traian Băsescu are un simţ olfactiv foarte dezvoltat. Simte, de la o poştă, mirosul iute al oportunismului şi, când foamea politică îl încolţeşte, se lasă călăuzit de nas. Prin 2006, organul l-a purtat direct către Theodor Stolojan, care căuta o cale de a reveni la şefia PNL, unde - credea el - fusese pe nedrept înlocuit de Călin Popescu Tăriceanu. Zilele acestea, l-a purtat chiar spre Tăriceanu, fostul premier liberal, pe care, timp de doi ani, s-a căznit să-l dea jos, dar care, acum, îi miroase bine, a dorinţă de revanşă şi de putere. Drept urmare, i-a dat un telefon şi i-a împărtăşit intenţiile sale cu privire la guvernare. Cu importanţa gonflată de atenţia acordată de şeful statului, Tăriceanu s-a grăbit să declare, în nume propriu, disponibilitatea de a participa la guvernare cu PD-L, venind vremea, în opinia sa, ca PNL "să-şi fructifice poziţia foarte puternică". Aşa a început campionul autodeclarat al transparenţei Traian Băsescu negocierile cu liberalii, ocolind intrarea principală şi şuşotind la uşa din dos.

Există o singură justificare valabilă pentru colaborarea dintre PNL şi Traian Băsescu: urgenţa României de a avea un guvern. Călin Popescu Tăriceanu o invocă, de altfel, dar o vede rezolvată numai prin intrarea partidului într-un Cabinet cu PD-L. Alţi colegi ai săi consideră că susţinerea din opoziţie a executivului pedelist, în schimbul fondurilor pentru primăriile conduse de liberali, ar fi o variantă mult mai onorabilă, având în vedere războiul recent dintre cele două partide şi alianţa încă vie cu PSD, iar alţii, mai puţini, e drept, sunt pentru rămânerea în opoziţie fermă. Există, mai ales, atitudinea aparent contradictorie a preşedintelui PNL Crin Antonescu, cel care nu a fost apelat de şeful statului. "Este exclusă orice fel de colaborare între mine şi Traian Băsescu" este declaraţia sa de acum două săptămâni. "Singura formulă în care cu cineva ca Traian Băsescu sau cu cineva ca PD-L se poate discuta o guvernare este situaţia în care PNL deţine poziţia de premier" este declaraţia sa de ieri dimineaţă. Liderul liberal a precizat însă că, după părerea sa, cu Traian Băsescu şi partidul lui este "imposibil de guvernat", ceea ce arată că le-a făcut o contraofertă acestora pentru a fi refuzată (şi Tăriceanu a făcut o propunere similară după parlamentare şi a fost respinsă din start, la fel ca varianta Iohannis), încercând, în acelaşi timp, să închidă gura partizanilor guvernării din propriul partid. Decizia finală aparţine însă conducerii liberale lărgite, care ori cedează tentaţiei şi investeşte pe termen scurt pentru un profit incert ori pe termen lung, fructificându-şi investiţia - ca să-l citez pe dl Tăriceanu, adeptul câştigului imediat - abia peste doi ani. Trece adică de la proiectul Iohannis, în care a crezut, la proiectul lui Băsescu, în care nu crede, dar vrea să-l stoarcă de niscai avantaje. Îşi poate dezamăgi şi pierde electoratul, dovedind oportunism, inconsecvenţă, târguială ieftină prin intrarea într-o alianţă tocmai cu acela împotriva căruia simpatizanţii săi, în majoritate, votat, sau şi-l poate păstra şi consolida, văzându-şi de drum, în opoziţie, imprimând coerenţă, seriozitate şi forţă politicii liberale. PNL şi-ar ciurui singur imaginea, făcând, acum, o înţelegere cu Traian Băsescu. Ar demonstra că, fără excepţie, partidele româneşti excelează în politica "scuipat-pupat", iar Crin Antonescu, nedându-i publicului măcar răgazul să-i uite declaraţiile, ar deveni regele neîncoronat al acesteia. Urgenţa României de a avea guvern se poate rezolva simplu, dând un vot de învestitură executivului pedelist. De altfel, în combinaţie cu UDMR, grupul celorlalte minorităţi şi independenţii, acesta nu este atât de minoritar precum pare. Îi mai lipsesc trei parlamentari, pe care îi poate, uşor, racola. Faptul că preşedintele Băsescu bate la uşa din dos a PNL nu înseamnă că are nevoie de un partener de guvernare, ci că nu mai vrea opoziţie, un vechi şi drag lui proiect.

HAI LA TEATRU!Carnaval la Sfântu Gheorghe 

Trupa Teatrului „Tamási Áron” pregăteşte o nouă premieră. Piesa D'ale carnavalului de Ion Luca Caragiale va fi montată de către trupa de la Sfântu Gheorghe sub conducerea renumitului regizor Alexandru Dabija. Premiera spectacolului va avea loc în data de 11 decembrie, vineri, de la ora 19.00 în Sala Mare a teatrului.  

Prin încurcături amoroase, înşelăciuni, gelozii şi o mulţime de situaţii confuze izvorâte din corupţia veacului D'ale carnavalului demască şi satirizează toate defectele societăţii bucureştene din a doua jumătate a secolului 19. Acţiunea se petrece într-o frizerie şi după aceea într-o sală de bal de la periferie, iar personajele sunt exemple tipice ale acelei societăţi care, deşi încearcă să aibă atitudini franţuzeşti, şi-au ales din civilizaţia occidentală doar parfumul ieftin cu care încearcă să-şi ascundă mitocănia. 

Ca în cazul oricărei piese strâns legată de mediul social despre care povesteşte, textele lui Caragiale sunt foarte greu de tradus în orice altă limbă. Pe lângă situaţiile şi personajele comice, sursa cea mai importantă a comicului din piesele acestui mare scriitor este limbajul complex, care caracteriza de fapt Bucureşti-ul sfârşitului de secol 19, ce păşea brusc pe calea dezvoltării. Este un limbaj ciudat, o românească turcită, grecită, sau franţuzită, un limbaj, care este greu, dacă nu imposibil, de tradus în orice altă limbă. În realizarea spectacolului trupa Teatrului “Tamási Áron” a folosit un text adaptat de poetul maghiar Parti Nagy Lajos, după traducerea lui Réz Pál. Textul lui Parti este plin de invenţii lingvistice rafinate, care reuşeşte să introducă în textul lui Caragiale devierile specifice ale limbii maghiare contemporane, anglicizată şi ea, combinându-le cu succes cu figurile de stil franţuzeşti ale textului original, creând astfel un limbaj uluitor, ce reuşeşte să se adapteze şi comicului, dar şi satirei sociale din piesă.  

Regizorul spectacolului, Alexandru Dabija este regizorul principal al Teatrului Odeon din Bucureşti. Împreună cu Mihai Măniuţiu, Tompa Gábor, Victor Ioan Frunză şi Dragoş Galgoţiu este şi el reprezentantul acelei generaţii de regizori care la începutul anilor 1980 a avut poate cea mai mare contribuţie la faptul că teatrul românesc a devenit astăzi unul dintre cele mai importante culturi teatrale din Europa. Despre actualitatea lui Caragiale regizorul afirmă: „Trăim un sentiment de derută, o formă de delir zi de zi. Că e politic, că e social, că-i economic, este un sentiment de derută continuă, de lipsă de orizont sau de direcţie. Nu ştim exact în ce parte mergem, dar vorbim şi vorbim încontinuu, peste toată dilema noastră - şi asta e specific nouă, românilor - se aşează o mare de vorbe. Acum trăim şi alegerile. Alegerile sunt, în continuare, un spectacol perfect de Caragiale.”  

La realizarea spectacolului au mai colaborat: Bartha József (scenografia), Bagoly Zsuzsa şi György Eszter (costumele), Láng Zsolt (dramaturgia) şi Zakariás Zalán (asistent regizor). Distribuţia: Pálffy Tibor, Mátray László, Erdei Gábor, Nagy Alfréd, Szakács László, Nagy József, Kicsid Gizella, D. Albu Annamária şi Márton Lóránt. După premieră spectacolul va mai putea fi vizionat în zilele de 13, 14, şi 20 decembrie în Sala Mare a Teatrului “Tamási Áron”.

VOTUL CARE CONTEAZĂ !

08 decembrie 2009

Idealism şi consecvenţă!Am intrat în PNL inspirat de alegerea ca presedinte a lui Crin Antonescu. 
Am crezut şi cred în continuare în el, în viziunea lui, în proiectele lui. 
Sunt mândru că fac parte din "Echipa lui CRIN!" 
Acum, Geoană a pierdut,  "Proiectul Johannis" pare picat definitiv, Traian Băsescu a câştigat bătălia împotriva tuturor partidelor şi există voci care spun că Antonescu trebuie să plece, iar PNL să intre la guvernare cu PDL...înainte să ştiu orice decizie de la centru, dealtfel nici acum nu e hotărât nimic...luni la prânz am declarat că eu rămân acelaşi idealist consecvent ...Preşedintele PNL Sf. Gheorghe, Mădălin Guruianu, care a fost managerul de campanie al lui Crin Antonescu în primul tur, a declarat luni că este dispus să renunţe la funcţia de preşedinte PNL Sfântu Gheorghe în cazul unei eventuale colaborări PDL – PNL pentru viitorul guvern sau dacă Antonescu nu va mai fi preşedintele PNL. "În acest moment, cred că PNL poate rămâne în opoziţie - ceea ce m-ar face să fiu foarte încântat şi bucuros şi consecvent în lupta alături de Crin Antonescu - el, evident, în Parlament şi noi

pe plan local să încercăm să ne opunem la ceea ce va urma în România”, a declarat Guruianu . NEWSIN


Presedintele PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, afirma ca va demisiona din functie “daca liberalii vor trece de partea lui Traian Basescu si vor intra la guvernare”. 
Madalin Guruianu, care s-a inscris in PNL imediat ce Crin Antonescu a preluat sefia acestui partid, a declarat miercuri ca prefera sa ramana in opozitie, decat sa intre la guvernare cu Traian Basescu, mentionand, totodata, ca daca va demisiona din functia de lider al filialei municipale, va ramane, in continuare, membru de partid. Guruianu s-a aratat nemultumit de rezultatul obtinut in judetul Covasna de Mircea Geoana, candidatul pe care PNL l-a sustinut in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, mentionand ca acesta s-a datorat, in mare masura, “atitudinii conducerii PC Covasna care a transmis mesaje neadecvate catre electoratul maghiar”. Intre acestea cele mai nocive, in opinia liderului liberal din Sfantu Gheorghe, ar fi fost “cele avand caracter nationalist”. AGERPRES


Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că în calitate de manager de campanie al lui Crin Antonescu în primul tur de scrutin, şi-a îndeplinit datoria în numele coaliţiei PSD- PNL în cel de-al doilea tur. Dincolo de acest aspect, Mădălin Guruianu spune că nu mai vrea preşedinţia PNL Sfântu-Gheorghe, în cazul unei colaborări PD-L – PNL pentru Guvernul României sau a unei ieşiri a lui Crin Antonescu de la conducerea PNL. „În acest moment, cred că PNL poate rămâne în opoziţie- ceea ce m-ar face să fiu foarte încântat şi bucuros şi consecvent în lupta alături de Crin Antonescu- el evident în Parlament şi noi pe plan local, să încercăm să ne opunem la ceea ce va urma în România”, a declarat Guruianu. Acesta a ţinut să felicite PD-L Covasna pentru rezultatul obţinut în favoarea lui Traian Băsescu, subliniind că îşi asumă la rândul său eşecul din turul doi, în ceea ce priveşte rezultatul pentru Mircea Geoană, atât cât a depins aceasta de liberali. În opinia lui, unul dintre vinovaţii pierderii alegerilor în judeţul Covasna de către Mircea Geoană este Partidul Conservator (PC), prin atitudinea pe care acesta a avut-o în cazul scandalului legat de venirea membrilor Noua Dreaptă la Sfântu Gheorghe, de Ziua Naţională. www.covasnamedia.ro

vom mai avea vreme de comentat, dar până atunci vreau să închei felicitându-i pe cei de la PDL Covasna pentru rezultatul incredibil obţinut în judeţul Covasna - 60% pt actualul preşedinte ...

06 decembrie 2009

Actualitatea lui Octavian Paler...

Incredibil cât de actuale sunt şi astăzi unele rânduri ale lui Octavian Paler, marele scriitor dispărut între timp dintre noi... 


Complicii lui Basescu
16 Oct 2006 

Octavian Paler 

Stolojan, Valeriu Stoica, Mona Musca sau Emil Boc? Nu, nu la ei ma gandesc.

Doua precizari prealabile. Prima: nu ma numar printre cei care se tem de riscul de a ne culca seara in un regim oligarhic si de a ne trezi dimineata intr-o dictatura. Imi bazez, insa, optimismul (iata ca sunt si eu, intr-o privnita, optimist!) pe ratiuni care tin strict de contextul international. A doua: vorbind despre "complicitatile cu Basescu", nu ma refer la ce este sau cum arata Basescu in calitate de personaj politic, ci la ceea ce pot vedea unii in el si la rolul pe care el il poate juca.

Desigur, imi dau seama ca pentru Traian Basescu ar fi o zi mare ziua in care si-ar putea sterge pantofii cu filele Constitutiei si ar putea curata presa de "gaozari" incomozi.

N-ar mai fi nevoit sa-l suporte pe Tariceanu. Si nici sa faca echilibristica, usor hilara, pentru a-l suspenda definitiv pe Atanasiu. Totul s-ar simplifica atunci. "Micul Nero", cum il ironizeaza acum Sorin Oprescu, ar deveni subit "marele Basescu".

Si, mai ales, imi dau seama ca Traian Basescu nu duce lipsa de lingusitori, de "yesmeni", de trepadusi care ii deretica orgoliul. Ceea ce nu e deloc extraordinar intr-o tara unde actuala Piata Charles de Gaulle s-a chemat candva Piata Hitler, apoi Piata Stalin. Emil Bobu reprezenta la noi o specie, ilustrata azi cu brio de Emil Boc. In aceeasi "specialitate", PD se straduieste sa-si consolideze reputatia de "partid de papagali", iar la Cotroceni Stolojan a compus, in calitate de valet prezidential (sub dicteul lui Valeriu Stoica, probabil), un program de federalizare a "dreptei" menit sa faca praf PNL. Vechi obiectiv al "stangii" feseniste. Sa mentionez in treacat si "uneltele" de rang secund, gen Raluca Turcan si Cristian Boureanu, care umbla cu flasneta pe la diverse televiziuni.

Dar altele sunt complicitatile majore despre care as vrea sa vorbesc in acest articol. Marile complicitati care, in alt context international, ne-ar putea pricopsi cu o dictatura cum Romania n-a mai cunoscut: una impusa de scarba de democratie.

Indiscutabil, comunismul a fost (si la noi) o etapa neagra a istoriei. El a comis, insa, o greseala care i-a fost fatala. S-a bizuit prea mult pe teroare.

Si-a inchipuit ca, inchizand gurile, amutind contestarile, isi va asigura linistea si viitorul. Or, ce vedem azi? Ca, atunci cand e combinata cu depravarea libertatii, "frica economica" e mai eficienta decat "frica politica". Daca oamenii sunt lasati sa trancaneasca in voie, daca li se ia si speranta ca, vorbind, vor schimba ceva, nu mai e nevoie de "politie politica". Ei se demoralizeaza singuri. Dupa care cauta solutii egoiste de supravietuire sau isi iau lumea in cap.

Vreau sa spun ca "marii complici" ai lui Traian Basescu nu sunt Stolojan, Valeriu Stoica, Mona Musca sau Boc. Acestia sunt, pur si simplu, niste "auxiliari". Marii complici au nume de fenomene.

1. Mizeria, tot mai mare din Romania, este mana cereasca pentru ambitiile unuia ca Basescu. Mai ales ca ea ii determina pe multi romani, la ora actuala, sa nu mai puna nici un pret pe libertate. Cui i-a folosit � se intreaba ei � libertatea obtinuta prin caderea lui Ceausescu? Invartitilor care au putut sa fure tot ce putea fi furat? Panglicarilor si canaliilor care nu s-au mai lovit de nici o teama si de nici o ipocrizie? Nulitatilor gonflabile care au sarit in diverse barci? La ce serveste, in fond, o libertate care ne asigura doar dreptul de a injura?

2. In locul linistii de cimitir din timpul comunismului, postcomunismul a pus nu ceea ce s-a asteptat de la el, ci un dezmat zgomotos si agresiv, in care, pentru omul de rand, nimic nu mai e sigur. Chiar si simpla iesire pe strada reprezinta acum un risc. Cenusiului arid i-a urmat o jungla in care ratacesti fara busola. Nu e de mirare ca, dupa saisprezece ani, numerosi romani nu mai au chef de "jocul democratic". Ar prefera o minima siguranta, fie si cu ajutorul unei dictaturi. De "dreapta" sau de "stanga", n-are importanta. La urma urmei, ce doctrina mai e azi suficient de decenta? "Stanga" a fost compromisa de PSD. Indivizi ca Hrebenciuc, Mitrea si altii pe care nu-i mai amintesc au pregatit un soclu de pe care Traian Basescu a putut tine, cu doi ani in urma, spiciuri demagogice despre "sistemul ticalosit". Cacealmaua oranj a facut restul. A distrus, in multe minti, orice incredere in politica. Si, deci, in democratie. A pregatit un soi de disperare confuza in care unul ca Basescu, cu un bun instinct populist, poate reprezenta o speranta. Sunt convins, de altfel, ca fosta "Casa a poporului" ar putea deveni, peste noapte, muzeu, daca Traian Basescu si-ar putea permite sa provoace un referendum in care romanii sa fie intrebati daca mai vor parlament sau nu.

3. In fine, ar mai trebui observat ceva.

Ca se insala grav si liberalii, si altii care isi imagineaza ca vechile legaturi ale lui Basescu, de la Anvers sau dinainte, cu Securitatea ar fi un calcai al lui Ahile.
Opinia mea e ca inclusiv mentalitatea de securist de care da dovada Basescu in tot ce face "lucreaza" in favoarea lui.
Dupa cum si lipsa de maniere, si vulgaritatea ii cresc cota, de fapt, nu i-o scad! Sa nu uitam din ce ingrediente se compune, azi, in Romania popularitatea. Prostitutie, jaf, smecherie, tupeu si discursuri despre Europa.

TU VOTEZI ASTĂZI? 

...