30 ianuarie 2010

Liberali şi FMI...

Varujan Vosganian


Unde este FMI-ul de altadata?

Traim intr-o stare halucinanta. Pe de parte avem cea mai mare cadere economica si cele mai mari deficite bugetare din 1990 incoace, pe de alta parte aflam de la reprezentantii Fondului Monetar International ce guvern constiincios si responsabil avem. Tintele pentru anul 2009 au fost indeplinite. Guvernul a temperat cheltuielile. Avem incredere ca tinta de deficit pe anul 2010 de 5,9% va fi indeplinita. S.a.m.d., s.a.m.d.

Poate ca nu vorbim despre aceeasi tara. Cand a venit Fondul Monetar in Romania, la inceputul lui 2009, Guvernul trecuse prin Parlament un simulacru de buget care nu avea nici o legatura cu realitatile si perspectivele economiei romanesti. Fara nici o stanjeneala, Guvernul de atunci (si de acum) a schimbat tintele economice fara sa clipeasca. Tintele stabilite de comun acord cu FMI erau atat de prapastioase incat n-a fost deloc greu pentru Guvern sa le indeplineasca, desi indeplinit nu e termenul cel mai corect pentru un astfel de dezastru.

Asadar, FMI poate fi multumit. Romania, cu caderea de peste 7%, a mers in 2009 cu trei ani inapoi. Abia in 2012, tara noastra ar putea sa ajunga, tinand cont de marimea PIB si de evolutia mediului de afaceri, la potentialul economic pe care il avea in 2008. Deficitul bugetului de stat este dramatic. Fata de un nivel al veniturilor de 56,4 miliarde de lei, deficitul a fost de 36,4 mliarde de lei. Daca adaugam si cele 2 miliarde scazute din deficit in urma unor masinatiuni financiare cu sumele alocate Eximbank, rezulta ca deficitul bugetului de stat pe anul 2009 a fost de 38 miliarde de lei, dublu fata de 2008. Deficitul bugetului de stat a reprezentat peste 67% din venituri!!! Halal tinte! A crescut si somajul cu cateva sute de mii de salariati. Dar nici asta nu deranjeaza FMI, ci doar faptul ca ceva n-a mers la reducerea arieratelor…

Despre 2010 aflam ca Guvernul a procedat bine, temperand cheltuielile bugetului de stat. Asa de bine le-a temperat incat cheltuielile cresc , fata de 2008 cu 27%, in conditiile in care, in termeni reali, PIB va fi mai mic cu 5%. Deficitul bugetului de stat va fi de 35 miliarde de lei, fata de 66,6 miliarde de lei venituri, adica 53%! Sau, ca s-o luam altfel, cheltuielile reprezinta 153% fata de venituri. Dar asta e bine, spune FMI. Suntem increzatori.

Aceasta atitudine este nebisnuita. Imaginati-va o competitie la saritura in inaltime unde stacheta este pusa indeajuns de jos incat pana si un impleticit sa o poata sari. Si apoi da-i cu laude, ce fuleu, ce alonja…De fapt, FMI, confruntat ani de zile cu reducerea sferelor sale de influenta, a gasit un Guvern servil, intr-atat de speriat incat sa se agate cu disperare de orice. Un client “gras” pe care FMI nu vrea cu nici un chip sa-l piarda…


asta ca să nu trecem prea repede peste ideea că doar în timpul Guvernuluio condus de liberali România nu a avut acord cu FMI...nu a împrumutat nimic si am dus-o cel mai bine... PRIN NOI ÎNŞINE!

29 ianuarie 2010

joia dezbaterilor...

după ce miercuri am avut şedinţe prelungite la comisiile juridică - probleme destule în proiectele de hotărâre - şi de tineret şi sport - situaţia finanţării echipei de baschet şi eventualele soluţii - joi a fost o zi plină de întâlniri...

...dimineaţă cu posibili parteneri şi sponsori ai echipei de baschet, apoi şedinţă CA la C.N.M.V. de la 12.30 ... probleme mari cu finanţarea învăţământului în acest an în care pentru actualul guvern nu este o prioritate să finanţeze şcolile...probabil se va ajunge la "comprimarea" unităţilor de învăţământ, desfiinţarea şcolilor, desfiinţarea grupelor de studiu, a orice înseamnă performanţe - limbi străine, laboratoare de specialitate, ansambluri sportive sau artistice... - punerea în şomaj a peste 200 de profesori în judeţ... şi ca să nu credeţi că exagerez când spun că scenariul este "apocaliptic", iată câteva cifre:
Buget total alocat municipiului Sf.Gheorghe:
Anul 2010: 34, 971, 255 lei
Anul 2009: 44, 520, OOO lei
Diferenţa este aproximativ de 10,000,000 lei (adică 100 miliarde lei vechi, în condiţiile în care taxele locale totale valorează 75 miliarde lei vechi!)

şedinţă C.L. de la 14 ... o mulţime de puncte pe ordinea de zi... majoritatea aprobate, unele amânate din motive obiective - analiză insuficientă şi posibilitatea unor greşeli din pripă... dar cel mai grav este că pentru a doua oară în câteva zile am asistat la un boicot politic al PCM, care s-a încăpăţânat să nu voteze în bloc un proiect la care s-a muncit un an şi care presupune un acord complex între Municipiul Sfântu Gheorghe, Ministerul Sănătăţii, cel al Învăţământului...(“Nu s-au opus până nu a picat viceprimarul. Azi s-a modificat ce au vrut, să fie siguri că cei mici sunt pe mâini bune. Am spus unde îi vom muta, e bătaie de joc pentru un an de muncă, un proiect care a durat mai bine de un an, pică din ambiţii politice”)

iar seara şedinţă la Clubul de Debate cu calificări pentru "Saint George, City of Debate IV" şi dezbateri libere...

24 ianuarie 2010

Am reînceput cu dreptul!


După Balul Întreprinzătorilor de la ASIMCOV, unde am fost prezent cu noul antrenor şi cu majoritatea fetelor de la SEPSI BC, inclusiv noutăţile de ultimă oră, aseară a fost o atmosferă extraordinară la meci, iar comunicatul de presă pe care l-am trimis sper să redea măcar o parte din tot ceea ce s-a întâmplat...


Victorie de senzaţie în Cupa României!

Început cu mulţumirile echipei adresate fanilor şi extraordinarei solidarităţi cu ocazia strângerii de fonduri, meciul a fost pe tot parcursul la discreţia fetelor noastre. SEPSI BC a reuşit o victorie la mai mult de 20 de puncte cu ocupanta locului al II-lea din Seria de Sud-Est, BC Alexandria. Încheiată77-54 pentru fetele noastre, întâlnirea a decis practic echipa care merge mai departe în faza sferturilor de finală, pentru că după ceea ce s-a văzut pe teren sâmbătă seară pare extrem de greu de crezut că la Alexandria echipa noastră se mai poate împiedica.
Cu 23 de puncte marcate, Vass Ildiko a fost din nou cea mai bună jucătoare de pe teren, la ea observându-se din plin relaxarea pe care a dobândit-o odată cu venirea noilor jucătoare care au întărit semnificativ lotul. 19 puncte marcate şi scandările numelui ei de către suporteri au arătat din plin de ce  Irena Matovici merită să facă parte din 5-ul de bază din Sfântu Gheorghe. Deşi a reuşit doar 13 puncte, conducătoarea de joc Flori Diaconu a ştiut să ţină foarte bine echipa “în mână” şi a avut o prezenţă constantă pe tot terenul, demonstrând abilităţi excelente şi viteză uluitoare. Pivotul brazilian, Alessandra Oliveira, începe să se adapteze noului fus orar, dar şi jocului echipei noastre şi cu 11 puncte marcate, dar dovedind reale calităţi de luptătoare sub panou, a arătat că este una dintre juctătoarele care pot face diferenţa într-un meci. Kristen Rasmussen a marcat 10 puncte şi a avut 14 recuperări, majoritatea defensive, demonstrând că nu degeaba este unul dintre cei mai buni fundaşi din campionat. Bianca Vescan a jucat numai câteva minute, a reuşit să marcheze odată şi a dat senzaţia că are capacitatea să înlocuiască oricând cu succes cele două titulare de drept din centru. Intrate numai câteva minute fiecare, Irina Borş, Sandor Emoke şi Nagy Dora nu au dat deplină satisfacţie, dar să sperăm că vor înţelege că numai de seriozitatea lor în pregătire şi de îndeplinirea cerinţelor tactice în timpul jocului depinde ca elesă fie trimise mai des pe teren.
La finalul întâlnirii antrenorul Veres Attila s-a declarat mulţumit de rezultat şi de jocul titularelor, dar a ţinut să precizeze că mai este nevoie de foarte mult de muncă la capitotlul pregătire fizică, dar şi tactic pentru a putea face faţă cu succes atât în Cupă, cât şi în campionat.

SEPSI BC, MAI MULT DECÂT O ECHIPĂ, UN FENOMEN!