27 februarie 2010

SFANTU GHEORGHE STINGE LUMINA O ORA! ORA PAMANTULUI!
COMUNICAT DE PRESĂ

SFÂNTU GHEORGHE STINGE LUMINA O ORĂ! ORA PĂMÂNTULUI!

În 2007, autorităţile şi locuitorii orasului Sydney au luat poziţie faţă de ameninţarea pe care o reprezintă încălzirea globală. Peste 2 milioane de persoane au luat parte la iniţiativă prin stingerea luminilor locaţiilor şi/sau prin deconectarea tuturor aparatelor aflate în stand-by. Evenimentul s-a numit Earth Hour şi a constituit un mesaj puternic privind nevoia de acţiune conjugată a oamenilor în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie. Exemplul a atras atenţia întregii planete, iar în 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală. 27 de oraşe mari ale lumii au participat în 2008 la mişcare şi câteva zeci de milioane de oameni, iar în 2009, deja sute de milioane din peste 4000 de oraşe din 88 de ţări. Ţinta pentru 2010 este 1 miliard!

Sfântu Gheorghe se află printre oraşele din prima linie în susţinerea evenimentului global. În 2008, la iniţiativa Asociaţiei Pentru Comunitate, oameni şi instituţii din Sfântu Gheorghe au stins luminile şi au fost organizate “petreceri la lumina lumânării” în mai multe locuri publice din oraş. În 2009, oficialităţile au preluat ideea şi Sfântu Gheorghe a fost printre primele 10 oraşe din România participante la evenimentul “Ora Pământului”, stingând oficial iluminatul public timp de oră în municipiu. La ultima şedinţă de Consiliu Local din 25 februarie 2010 s-a luat hotărârea de principiu ca şi în acest an, Sfântu Gheorghe să fie alături de mişcarea mondială pentru protejarea mediului înconjurător, astfel încât pe 27 martie 2010 între 20.30 şi 21.30 vom avea din nou iluminatul public oprit în oraş.
Facem un apel către toate instituţiile publice şi private, organizaţii nonguvernamentale, societăţi comerciale sau persoane fizice să sprijine un asemenea eveniment ale cărui beneficii sunt extraordinare, pentru un viitor mai bun pentru noi toţi!
Mădălin Guruianu,
Iniţiator în Sfântu Gheorghe al programului “Ora Pământului”
DIN TRECUT:ARGUMENTELE CONTEAZĂ!

A fost o săptămână extrem de aglomerată... acţiuni cu promovarea echipei de baschet, dar şi cu pregătirea competiţiei de debate, dar şi a delegaţiei / mesajului liberalilor covăsneni pentru Congres plus o serie de şedinţe de comisii şi plen la Consiliu Local în aşteptarea bugetului localităţii...
activităţi în plus faţă de ceea n-aţi citit deja:

Miercuri seara am participat la Izvorul Rece la o întălnire a CSL (Cluburile Studentesti Liberale), unde am jucat împreună cu câţiva colegi din ARDOR un meci demonstrativ de debate, tip parly, pe moţiunea "votul obligatoriu ar trebui introdus"... sunt mândru că tocmai studenţii liberali au ales să facă pregătiri cu Asociaţia Română de Dezbateri şi Oratorie şi tare mi-aş dori ca noua clasă politică din ţară / zonă să înveţe noţiunile simple ale unor dezbateri academice, în care vocea ridicată, atacul la persoană şi aruncatul prafului în ochi nu constituie noţiuni câştigătoare... Ce ziceţi, domnilor, puteţi să vă detaşaţi de obişnuinţe?!
 
După o şedinţă destul de simplă de comisie juridică, a urmat joi o şedinţă furtunoasă de Consiliu, în care bătălia majoră s-a dat în jurul unei investiţii majore care urmează să se facă în Sfântu Gheorghe, la marginea oraşului, în partea dinspre Câmpu Frumos, o fabrică de construcţii şi accesorii metalice ridicată de societatea Corus...
ei bine, nu credeam să mai am oroarea să aud din nou argumente atât de false împotriva investiţiei: "pentru că este vorba de o firmă mare, aceasta va plăti cele mai multe impozite la Bucureşti!" şi, cel mai grav, "apariţia unor asemenea fabrici ameninţă să strice echilibrul etnic al zonei!". Ambele sunt marca doamnei Bereczki Kinga, una dintre propunerile PCM pentru postul de viceprimar!
Evident majoritatea celor prezenţi s-au arătat revoltaţi de asemenea poziţie, dna consilier Keresztely Irma şi dl. primar Antal Arpad au contrazis puternic această poziţie învechită, iar eu am avut un discurs de genul acesta:


Premise
-         Criza totala in care ne aflam
-         Situatia dezastruoasa la nivel de someri
-         Lipsa aproape critica de investitori

 Planul expus de doamna Bereczki a avut doua idei centrale:
1.     Economic/ sa nu avem investitori din afara localitatii! 
2.     Sa nu schimbam compozitia etnica! 
 
Va rog sa aveti curajul sa spuneti oamenilor din aceasta comunitate ca nu e bine sa avem investitori mari pentru ca taxele se duc la Bucuresti, de parca  esenta dezvoltarii economice a unei comunitati nu sta in puterea investitorilor! Mai mult, tocmai ati dovedit ca sunteti impotriva AUTONOMIEI. Va surprind? Ati demonstrat astazi ca nu intelegeti ca forta unei autonomii locale sta in forta investitarilor sai. Chiar dacă în acest moment se duc încă prea multe taxe la centru, România a făcut şi sperăm că va mai face paşi serioşi spre descentralizare şi atunci, doamnă, cu ce vom rămâne, dacă după dumneavoastră nu ar trebui să avem investitori mari?
Si doi cum doriti sa impuneti garduri de sarma ghimpata pentru forta de munca! Angajati din alte parti? Schimbarea componentei entice? Doamna, va rog sa mergeti si sa le spuneti oamenilor ca este mai bine sa traim prost, sa nu aducem investitori, desi e de bun simt sa credem ca imensa majoritate a angajatilor în asemenea fabrici va fi de aici! De la noi! Vor fi oamenii pe care se presupune ca ar trebui sa/i reprezentati! Chiar puteti sustine asa ceva? Sunt socat de primitivismul gandirii dumneavoastră de tip medieval!
Va acuz practic astazi de idei de boicot la adresa comunitatii! Daca astazi veti vota impotriva si daca veti convinge colegii dumneavoastra sa va urmeze, voi reveni cu acelasi mesaj: sunteti impotriva dezvoltarii orasului!
Va rog sa va asumati aceasta in programul politic si sunt curios cati oameni vor fi alaturi de dumneavoastra?

exceptând-o pe dna Bereczki, care a votat contra, ceilalţi consilieri, inclusiv colegii domniei sale de partid au votat aprobarea proiectului de hotarare...

pe de-o parte trist că cineva mai poate ridica problem de "schimbare a compoziţiei etnice a unei zone", dar pe de alta bucuros că s-a demonstrat că este o poziţie individuală, redusă ca impact şi intensitate, aşa cum au devenit în ultimul timp poziţiile antagonice, vădit ultranaţionaliste, care nu vor să vadă proiectele comune, pentru binele tuturor, cu privirea spre viitor, ci deosebirile şi fricţiunile... Să sperăm că ne-ajută Dumnezeu să lăsăm de-o parte cât mai multe dintre lucrurile care ne despart şi să ne concentrăm pe cele care ne apropie!

26 februarie 2010

SUSTIN BLOGGERII IMPLICATI !

Felicitări iniţiatorilor acţiunii de deschidere a politicii pentru bloggeri... http://ratingpolitic.wordpress.com/!
Şi eu îmi doresc să vină la Congrese, întâlniri şi să comenteze, să fie cu ochii pe politicieni şi mai ales să-i tragă la răspundere!

25 februarie 2010

Am devorat Alexandria, urmează Târgovişte…

Acelaşi început ezitant şi în partida de miercuri seară de la Alexandria, dar o victorie mare până la urmă pentru fetele de la SEPSI BC, 75 – 49.
Fără Kristen Rasmussen, ţinută acasă de o răceală, antrenorul Veres Attila a mizat pe 4 titulare pentru toate cele 40 de minute, Vass Ildiko, Flori Diaconu, Alessandra Oliveira şi Bianca Vescan, Irena Matovici fiind înlocuită pe parcurs de Irina Borş.
Conduse cu 18-10 după primul sfert, fetele noastre au reuşit să se apropie pas cu pas, iar la pauză scorul a fost egal, 30-30. A urmat un sfert 3 în care ne-am distanţat la 10 puncte, iar pe final ne-am distanţat la 26 de puncte, profitând de greşelile adversarelor şi înscriind foarte mult de la 3 puncte, în total 12 coşuri!
Dintre cele 6 jucătoare care au evoluat în meciul cu Alexandria, s-a remarcat, ca de obicei putem spune deja, conducătoarea de joc Flori Diaconu, cu 28 de puncte marcate, din care 18 de la 3 puncte şi 4 recuperări, dar şi pivotul Alessandra Oliveira, care, cu 17 puncte marcate şi 24 de recuperări a fost cea mai eficientă participantă la joc. Bianca Vescan, 12 puncte şi 8 recuperări şi Vass Ildiko, 9 puncte şi 5 recuperări au format, alături de primele două jucătoare, nucleul tare al formulei de succes gândite de antrenorul Veres Attila pentru victoria de la Alexandria. Înscriind numai din afara semicercului, Irena Matovici, 6 puncte şi 4 recuperări şi Irina Borş, 3 puncte s-au dovedit utile în teren şi sperăm că tinereţea lor va fi un avantaj pentru echipă, atât în acest final de sezon, dar şi în perspectivă.
Victoriile au curs pe bandă rulantă, SEPSI BC este în acest moment în vârf de formă, sperăm ca şi Kristen Rassmussen să-şi revină pentru că duminică de la 18.00 în Sala Sporturilor din Sfântu Gheorghe ne aşteaptă marele derby cu campioanele de la Municipal Târgovişte, care vin imediat după returul de foc în care au fost eliminate din FIBA CUP de către Dinamo Kursk.
Ca un amănunt de culoare, în timpul meciului, cu urechile lipite de apartul de radio, aproximativ 30 de întreprinzători din Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna, au primit tricouri cadou cu autografele tuturor fetelor de la SEPSI BC şi au aflat de abonamentul exclusiv pentru membrii ASIMCOV, pentru restul meciurilor rămase, abonament în valoare de 150 de lei. Încheiem mulţumind celor două instituţii finanţatoare, Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna, sponsorilor şi partenerilor, de ieri şi ASIMCOV se numără printre aceştia!, dar şi extraordinarilor suporteri prezenţi la fiecare meci şi vă aşteptăm pe toţi duminică la marele derby cu fetele din Târgovişte.

Liberalii din Sfântu Gheorghe îl susţin pe Crin Antonescu la şefia partidului

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că delegaţii din Sfântu Gheorghe la Congresul PNL îl vor susţine pe Crin Antonescu şi vor avansa ideea unui post "special" de vicepreşedinte pentru Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Guruianu a spus că marţi seară a avut loc o întâlnire a membrilor Biroului Municipal al PNL Sfântu Gheorghe, ocazie cu care s-a luat decizia ca cei şase delegaţi din Sfântu Gheorghe, din cei 12 din Covasna, să avanseze la Congresul PNL ideea susţinerii unui post "special" de vicepreşedinte pentru judeţul Covasna, în urma faptului că filiala judeţeană a obţinut rezultate bune la alegerile precedente, şi în urma aprecierilor lui Crin Antonescu şi managerului de campanie Romeo Stavarachea făcute în timpul şi după campanie.

Potrivit sursei citate, dacă nu se va avansa propunerea ca preşedinţii organizaţiilor judeţene să facă parte doar din Delegaţia Permanentă şi nu vor putea fi şi vicepreşedinţi, liberalii din Sfântu Gheorghe îl vor susţine pentru acest post de vicepreşedinte pe Marius Obreja, preşedintele PNL Covasna.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe a explicat că de fapt Crin Antonescu nu propune o echipă care să preia conducerea PNL, ci o strategie la care se pot alătura mai mulţi oameni şi de aceea liberalii din Sfântu Gheorghe cred că pot să avanseze acest post de vicepreşedinte.

Potrivit sursei citate, un post de vicepreşedinte pentru Covasna ar însemna, în primul rând, o atenţie specială pentru o zonă "foarte specială", fiind singura din România unde populaţia majoritară este de etnie maghiară.

"Credem că se impun nişte măsuri speciale, o atenţie sporită, faptul ca politicienii să fie deschişi faţă de această situaţie, care necesită un alt model de comunicare, ca să nu se ajungă la nişte greşeli strategice care s-au făcut în trecut de toate partidele. Cred că tocmai un asemenea vicepreşedinte ar putea să transmită altfel realitatea de aici şi conducerea centrală ar putea să ia, evident, decizii mai bune în cunoştinţă de cauză", a spus Mădălin Guruianu.

24 februarie 2010

SUSŢINEM MOŢIUNEA CRIN ANTONESCU !

“Nu credem, ca liberali, nici în oameni providenţiali, nici în partide care deţin tot adevărul, toată competenţa şi toate bunele intenţii.Dar credem că exitsă momente de răscruce în care un partid în întregul său, conducerea sa, liderul său, trebuie să-şi asume riscuri, responsabilităţi şi misiuni. În istoria României, PNL a făcut-o în câteva rânduri, deschizând această ţară spre şansele modernităţii şi libertăţii.” (Crin Antonescu)

Viziune

- Marele partid al dreptei integratoare, cu valori din liberalism – libertate, proprietate, individ, stat minimalist, liberă iniţiativă-, creştin-democraţie – morală, solidaritate, spirit comunitar, subsidiaritate, descentralizare devărată - şi conservatorism – ordine, tradiţie, accent pe valori autentice: familia, şcoală, biserică
- Partidul „altfel” – deschidere maximă, competiţie între competenţe, departe de populistul „partid-stat”, plin de traseişti şi trădători, fără identitate şi aflat la cheremul tătucului Băsescu sau partidul de stânga, adversar natural ideologic şi politic, dar şi o adevărată „federaţie de baroni”, cu interese de grup

Strategia „Prin noi înşine”

- Planul de 1000 de zile – 30 % la alegerile din 2012, consacrarea ca titular al dreptei şi accederea la guvernare ca „vioara întâi”
Direcţii de acţiune
o Ţinte electorale tradiţionale: Clasa de mijloc şi intelectualii, Tinerii, Populaţia marilor oraşe, Electoratul rural
o Opoziţie radicală cu „guvern alternativă” şi „corp de parlamentari din umbră”
o Partener privilegiat cu societatea civilă

Reforma internă

- Deschiderea partidului – acces simplu şi rapid în partid şi „la funcţii”
- Democraţie internă, chiar prin referendum, dar unitate şi coerenţă
- Responsabilitate şi obiective asumate prin indicatori concreţi, dar şi transparenţă decizională
- Recrutare, selecţie, promovare de lideri autentici


Cu liniile directoare de mai sus, moţiunea "de bun simţ" a lui Crin Antonescu, postată integral pe site-ul www.pnl.ro, este în acord cu viziunea mea asupra politicii şi sper că va fi şi a majorităţii delegaţilor de la Congresul din 5-6 martie de la Bucureşti. CRIN RULZ!

Sunt încântat de viziunea lui Crin Antonescu pentru viitorul PNL, bucuros că au fost luate în considerare mai multe observaţii făcute de colegi din ţară, dar şi de către filiala noastră, în primul rând accesul la funcţii de conducere în partid fără perioada de vechime necesară, dar şi flexibilitatea şi adaptabiulitatea structurilor de conducere la nivelul filialelor, pe principiul subsidiarităţii.

În urma şedinţei filialei municipale de marţi seara, au primit mandat să meargă la Congresul Naţional PNL din 5-7 martie, 6 delegaţi din Sfântu Gheorghe, Emil Pantelimon, Corina Bote, Gheorghe Neagu, Viorel Balhuc şi Mădălin Guruianu, care se vor alătura celor 6 colegi din judeţ, în frunte cu preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja. Împreună vor forma cea mai mare delegaţie a covăsneană la un congres naţional liberal, ca o recunoaştere a evoluţiei din ultimul an a filialei şi mai ales a scorului excelent reuşit în primul tur, când am reuşit să depăşim PSD, deşi aceştia au 5 primari în judeţ, iar noi nici unul.

Încurajaţi de aprecierile exprimate în perioada campaniei electorale de către lideri ai partidului, în frunte cu Crin Antonescu, dar şi de către managerul de campanie, Romeo Stavarache, principala doleanţă a delegaţiei covăsnene este să se ţină cont de două aspecte majore: situaţia specială existentă la nivelul judeţelor Covasna şi Harghita, cu populaţie majoritară de etnie maghiară şi apetenţa generală a ardelenilor către dreapta politică. Din toate aceste motive credem că suntem îndreptăţiţi să solicităm sprijinul conducerii centrale şi colegilor noştri din ţară să obţinem un post special de vicepreşedinte la nivel naţional.

Imediat după Congresul Naţional vor avea loc alegeri locale în PNL, în 16 martie la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, până în 17 martie inclusiv, la nivelul organizaţiilor locale din judeţ, iar pe 18 martie la sediul Bibliotecii Judeţene Bod Peter va avea loc Congresul Filialei PNL Covasna şi implicit alegeri la toate nivelele.

23 februarie 2010

TRICOURI CADOU PENTRU MEMBRII ASIMCOV !

Ne face o deosebita placere sa va invitam sa participati la actiunea de maine, miercuri 24 februarie, ora 18.00, unde va fi consfintit parteneriatul dintre SEPSI BC si ASIMCOV. La Incubatorul de Afaceri, membrii ASIMCOV sunt asteptati sa preia personal TRICOURILE CADOU cu autografele fetelor de la SEPSI BC!
Cu aceasta ocazie va fi lansat in exclusivitate pentru membrii ASIMCOV un tip de abonament pentru meciurile ramase din acest sezon si va putea fi ascultat in direct meciul pe care SEPSI BC il disputa fix de la ora 18.00 la Alexandria.

21 februarie 2010

WEEKEND EXCELENT!

...După discuţii constructive cu o parte dintre finanţatori şi parteneri, cu antrenorul, dar şi cu colegele din conducere şi mai ales cu jucătoarele, sunt încântat de de atmosfera excelentă de la echipă, demonstrată atât pe teren, dar şi în afară... masa de după de la Restaurant Park şi karaoke-le improvizat al celor două Ira (Irena şi Irina)...


Consecvent viziunii expuse de câţiva ani, conform căreia o nouă generaţie de lideri trebuie să conducă România, salut alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al PSD şi asta mai ales că nu aveam aşteptări prea mari de la un partid în care Vanghelie părea că taie şi spânzură... Sper doar ca această întinerire de la vârf să se vadă şi în teritoriu, unde dinozauri osificaţi în funcţii intangibile, de tip baroni locali, se cred titulari pe viaţă ai funcţiilor... Succes Victor Ponta şi tuturor tinerilor care sper să prindă "valul schimbării" în PSD!


şi pentru Maria...şi zilele care trec "absurde":


SEPSI BC, VICTORII PE BANDĂ RULANTĂ!

Am depăşit Craiova, urmează Alexandria şi apoi Târgovişte

După un început ezitant, fetele de la SEPSI BC au reuşit să preia controlul partidei de sâmbătă seara şi au încheiat la o diferenţă confortabilă de 15 puncte întâlnirea de pe teren propriu cu echipa din Craiova.
Conduse de pe margine de Veres Attila, jucătoarele de la SEPSI BC au reuşit să impună un ritm sufocant adversarelor care nu au rezistat decât până în sfertul II, moment din care diferenţa de scor a început să crească, depăşind spre finalul meciului 20 de puncte.
Pe sferturi evoluţia scorului a fost următoarea: 12-14, 25-17, 26-11, 15-21, iar la nivel individual, Vass Ildiko a fost din nou liderul echipei cu 23 de puncte marcate, multe dintre ele în momente foarte delicate ale jocului, Kristen Rasmussen a evoluat excelent cu 10 puncte şi 12 recuperări şi Flori Diaconu a condus foarte bine atacul, încheind partida cu 19 puncte, 5 recuperări şi 11 pase decisive. Alessandra Oliveira, 10 puncte, 5 recuperări şi Bianca Vescan, 9 puncte, 3 recuperări au evoluat aproximativ jumătate din timp pe parchet, Irena Matovici a reuşit numai 4 puncte şi 4 recuperări, iar pe final au fost introduce pe teren Irina Borş, 3 puncte şi Sandor Emoke.
Atmosfera excelentă produsă de inimoşii suporteri din Sala Sporturilor din Sfântu Gheorghe a dat din nou aripi fetelor care au reuşit o victorie lejeră cu o echipă incomodă, care a reuşit să înscrie destul de mult de la distanţă şi semidistanţă.
Având în vedere surprinzătoarea victorie a echipei din Alexandria la Satu Mare, miercuri se pare că ne aşteaptă un meci dificil la ocupanta locului II în seria de sud, BC Alexandria. Sperăm totuşi ca deplasarea să se încheie cu un rezultat pozitiv, pentru că duminică de la 18.00 în Sala Sporturilor din Sfântu Gheorghe ne aşteaptă marele derby cu campioanele de la Municipal Târgovişte, care vin imediat după returul de foc din FIBA CUP cu Dinamo Kursk.