05 august 2010

SILVER CITY...

vă recomand din plin filmul "Silver City"...mai ales actualitatea lui înspăimântătoare cu a noastră Roşia Montana Gold Corporation... film tare despre politică, implicaţii, manipulări şi oameni care demonstrează că se poate să rămâi integru în ciuda tuturor presiunilor... de văzut!

FMI şi măreţele realizări ale guvernului Boc...Crin Antonescu, preşedinte PNL
Am avut azi o întâlnire, care, aşa cum v-aţi dat seama şi după durata ei, n-a fost deloc o întâlnire protocolară. A fost o întâlnire plină de conţinut, pe care noi am considerat că este normal să o avem cu această instituţie care joacă un rol atât de important în politica statului român şi în ceea ce priveşte situaţia economică şi socială a României. Am considerat necesar să avem această întâlnire pentru că în calitate de partid politic reprezentăm  o parte din cetăţenii României şi cetăţenii României sunt aceia care vor plăti aceste împrumuturi pe care din 2009 încoace FMI le acordă statului român. Nu guvernul Boc, cu siguranţă, va fi acela care va plăti aceste datorii.
 
Am vrut să facem foarte bine înţeles reprezentanţilor FMI că în momentul în care cerem socoteală în legătură cu afirmaţiile optimiste, mulţumite, elogioase la adresa guvernului Boc, nu o facem din raţiuni electorale. Cum le-am şi spus, din punct de vedere electoral guvernul Boc şi conducatorul acestui guvern, dl Traian Băsescu, pot fi lăudaţi întruna nu doar de FMI, ci şi, aşa cum le-am şi spus, de Sfâtul părinte, Papa de la Roma.  Românii ştiu, oricât de mult ar fi lăudat acest guvern dinafară, care este adevărata sa prestaţie şi care sunt efectele acestei prestaţii.

Trebuie să spun, foarte pe scurt, că nu suntem satisfăcuţi de răspunsurile pe care reprezentanţii FMI ni le-au dat. Dincolo de amabilitatea de a purta o discuţie îndelungată peste timpul prevăzut iniţial cu noi, nu am primit răspuns la câteva întrebări esenţiale:

 - având o scădere economică de peste 10% în doi ani, o diminuare cu peste o treime a veniturilor unei categorii largi de cetăţeni, s-a putut numi un succes, cum ar fi fost un insucces?
  - de ce în 2009 nu a existat nici un fel de preocupare sau de exigenţă a FMI pentru modul în care guvernul de atunci PDL-PSD acţionează?
- dacă nu cumva FMI, pe bani pe care românii îi vor plăti, a fost agent electoral  în 2009?
- dacă nu cumva, declaraţiile din 2010, cum că ţintele au fost atinse, că lucrurile merg bine, că prognoza pe care pot să o facă pentru economia României pentru viitoarele trimestre este una optimistă, nu se mai susţin?

Nu am primit răspunsuri satisfăcătoare la aceste întrebări şi închei spunând că atitudinea noastră faţă de FMI va fi una care se va legitima mereu şi va avea în vedere mereu interesele contribuabilului şi cetăţeanului român, adică ale acelui care va plăti acestui bănci împrumutul şi dobânzile aferente.

Varujan Vosganian, vicepreşedinte PNL
Prima noastră declaraţie a fost aceea, că din păcate, revizuirile succesive ale acordului au avut, în permanenţă, la bază, mistificări. Acest acord, cu îngăduinţa FMI, a prilejuit de fiecare dată guvernului să prezinte cifre false despre realitatea şi perspectivele economiei româneşti.
Am explicat clar FMI că ne despărţim categoric de această atitudine triumfalistă. Am citat din declaraţiile reprezentanţilor FMI, acele aprecieri laudative la adresa actualului guvern şi am pus câteva întrebări.

Cea dintâi este legată de costurile acestor măsuri . Am intrebat FMI daca i se pare normal ca românii să plătească costuri atât de mari şi dacă ele nu sunt disproporţionate în raport cu eficienţa măsurilor guvernamentale. Am reproşat FMI îngăduinţa din 2009, un an electoral în care românii ar fi trebuit să opteze la alegeri în cunoştinţă de cauză.

Am cerut FMI să ne spună ce măsuri a luat guvernul în 2009 pentru a preîntâmpina efectele crizei în 2010. Răspunsul a fost stupefiant pentru noi şi ne-a arătat încă odată că FMI are din păcate o viziune superficială şi îngăduitoare cu privire la prestaţia guvernamentală şi realităţile româneşti.
Iată care sunt, în opinia FMI, măsurile bune luate de către guvern:
-             creşterea cu 3,8% a contribuţiilor sociale, în fapt anularea măsurilor de prevenire a crizei pe care guvernul liberal le luase în octombrie-noiembrie 2008,
-              creşterea accizelor, care fusese deja convenită cu Uniunea Europeană,
-              două săptămâni de concediu fără plată
-              reducerea numărului de personal prin pensionarea anticipată, ceea ce a agravat deficitul bugetului de pensii.
Iată care sunt măreţele realizările măreţului an 2009, din perspectiva FMI!

Pentru 2010, am intrebat deschis dacă e adevărat că guvernul a îndeplinit ţintele pe primele 3 luni fără reducerile de salarii şi creşterea de TVA, dacă au fost atinse ţintele pe primele 6 luni fără reduceri de salarii şi majorare de TVA, de ce e nevoie în perioada următoare de reducerea salariilor cu 25%, de ce a fost nevoie de tot tămbălăul cu reducerea pensiilor cu 15% şi de ce era nevoie de scăderea tuturor veniturilor reale prin creşterea TVA.

Doresc să vă informez că niciodată în istoria modernă a lumii, un guvern nu a luat, într-un singur an, în mod premeditat, măsuri de reducere, în termeni reali cu aproape 40%, a salariilor medicilor, profesorilor, a funcţionarilor publici şi a militarilor. Este o măsură de o duritate  fără precedent care vine, fireşte, din disperare.

Am întrebat aşa: ori aceste ţinte au fost îndeplinite, cum spuneţi şi atunci nu trebuiau să se ia aceste măsuri dure, eventual se putea apela la măsuri edulcorate: reducre de 5%  a salariilor ca în Spania şi eliminarea celui de al 13-lea salatiu ca în Grecia. Ori aceste implinir nu sunt reale şi atunci e mai bine să ştim.

Noi nu credem in consistenta acestor  previziuni triumfaliste despre trimestrul IV şi 2011 pentru că FMI, împreună cu guvernul Boc nu suflă o vorbă in legătură cu situaţia dezastroasă a datoriei publice, în legătură cu faptul că în 2010, investiţiile străine  şi investiţiile interne, publice şi private, sunt la o treime faţă de 2008, faţă de faptul că numărul celor angajaţi în economie este cel mai mic din ultima jumătate de secol, ceea ce pune sub auspicii extrem de negative anul 2011. În consecinţă am cerut FMI ceea ce am cerut şi guvernului României, anume, situarea în adevăr şi în realitate.

Noi nu dorim ca FMI să rezolve problemele politice din România. Nu vrem nici ca, din cauza îngăduinţei FMI să fim puşi la anul în situaţia de a discuta de un nou împrumuturi, să fim puşi în situaţia de a nu putea porni în acest an şi în anii care vin  acele proiecte care să ne permită să şi dăm banii înapoi.

FMI nu a răspuns la majoritatea acestor întrebări. FMI s-a mărginit la a spune că în perioada de criză e nevoie de măsuri dure, fără să ne spună că în cea mai mare parte duritatea acestor măsuri se datorează disperării, buimăcirii şi gândirii cu glas tare a actualului guvern, dar şi tergiversărilor şi erorilor anului 2009. De aceea, pot înţelege de ce PSD nu s-a întâlnit FMI, pentru că ar fi adus aminte tuturor românilor că PSD, ca şi PD au fost cei care au invitat FMI în 2009 şi poartă aceeaşi răspundere pentru consecinţele acestui acord. 

03 august 2010

LUNTREA LUI CARON

Parcă în transă şi cu multă "foame de carte", am citit pe nerăsuflate cele peste 500 de pagini ale romanului "Luntrea lui Caron" de Lucian Blaga. Scris în anii 50, romanul are multe zone autobiografice şi dezvăluie faţetele multiple ale personalităţii filosofului/poet - marginalizat, scos din prim-planul vieţii publice, îndrăgostit de mai multe muze... o splendoare de carte pe care v-o recomand din plin.......gândiţi-vă doar că Blaga, asemeni marelui său înaintaş E. Burke, are un simţ extraordinar de interpretare a faptelor cu care este contemporan, simţind din plin dezastrul de câteva zeci de ani care va cuprinde ţara - imbecilitatea comunistă...

SFÂNTU GHEORGHE SPRIJINĂ SPORTUL MINŢII

ÎMPREUNĂ PRIN ŞAH!
proiect sportiv pentru comunitate
        Având în vedere larga răspândire a sportului minţii în municipiul Sfântu Gheorghe şi considerând că programul de încurajare a activităţilor sportive, “Sfântu Gheorghe sprijină sportul” început acum 2 ani începe să dea roade şi pe teritoriul şahist, dorim să iniţiem, împreună cu clubul de şah  şi cu sprijinul mai multor asociaţii din municipiu, o serie de meciuri demonstrative / simultane / open-uri pentru amatori şi profesionişti în Sala Mare a Consiliului Local Sfântu Gheorghe.
        Propunem pentru începutul acestui program data de 11 august 2010, între orele 17-19, urmând ca ulterior programul să continue în funcţie de cererile punctuale ale iniţiatorilor şi de disponibilitatea spaţiului.
        Consider că această iniţiativă merită a fi sprijinită şi datorită încurajării şahului, mai ales în rându tinerilor, în vremuri când există o mulţime de influenţe nocive în jur, dar poate să facă parte şi dintr-o strategie de transparenţă şi deschiderea a Consiliului Local faţă de comunitate.

Mădălin Guruianu,                                                              
Iniţiator,
Preşedintele Comisia de Tineret şi Sport a C.L. Sfântu Gheorghe


- mulţumesc atât colegilor consilieri, cât şi domnului primar şi city-managerului oraşului pentru accept şi în mod deosebit "Clubului de Şah Cavalerul" pentru implicare... sper ca împreună să putem face din şah un sport foarte popular în Sfântu Gheorghe!

MÂINE, MIERCURI 4 AUGUST, DE LA ORA 12.00 VOM ORGANIZA O CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA CONSILIUL LOCAL DESPRE ACEST SUBIECT! 

02 august 2010

Meştereşte cu noi vara!

Asociaţia Cultural – Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” anunţă lansarea unui nou proiect destinat copiilor şi elevilor: „Meştereşte cu noi vara!”. Proiectul este realizat cu sprijinul cultural-ştiinţific şi financiar al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) şi cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Sf. Gheorghe.
Atelierele vor avea loc la sediul Muzeului din str. Gábor Áron nr. 16 și vor fi organizate în aer liber, în măsura în care condiţiile meteo permit acest lucru (dacă nu, vor avea loc în sala-atelier din cadrul expoziţiei MNCR), în perioada 5 – 31 august 2010.
Copiii participanţi vor fi împărţiţi în 2 grupe bilingve, pe categorii de vârstă: grupa 1 – preşcolari; grupa 2 – elevi din clasele primare şi gimnaziale. Fiecare grupă va avea maxim 10 participanţi. Înscrierea elevilor se va face în funcţie de data depunerii cererii de înscriere, fără alte criterii de selecţie.
Atelierele vor avea loc săptămânal – în zilele de marţi pentru grupa 1 şi joi pentru grupa 2 şi vor avea o durată de 90 de minute fiecare (în intervalul orar 11:00 – 12:30).
Fiecare grupă va participa la 4 ateliere, cu următoarele tematici: un atelier de cusături tradiţionale şi ţesături manuale, un atelier de modelaj manual din lut, un atelier de pictură pe vase ceramice şi pe lemn, un atelier de înşirat mărgele. Pentru grupa de preşcolari atelierele vor fi modificate în funcţie de abilităţile participanţilor, specifice fiecărei vârste în parte.
Toţi copiii participanţi vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de voluntarii Asociaţiei şi de specialiştii din cadrul Muzeului. Pe lângă acestea vor fi iniţiate şi o serie de activităţi conexe, activităţi educativ-creative menite să dezvolte creativitatea, îndemânarea şi abilităţile de comunicare ale elevilor participanţi.
Obiectele confecţionate de copii în cadrul atelierelor vor fi luate acasă de către aceştia la terminarea atelierului. În cadrul atelierelor se va organiza şi un concurs cu premii, însă toţi copiii participanţi vor primi diplome de participare.
Participarea este GRATUITĂ. Înscrierile se pot face la sediul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, zilnic între orele 9 – 17 (cu excepţia zilei de duminică), în perioada 1 – 5 august. Formularele de înscriere pot fi descărcate de pe pagina web a MNCR: www.muzeul-carpatii-rasariteni.ro, secţiunea Noutăţi.
Muzeograf PR Andrea Deak

01 august 2010

SEMIMARATON ŞI EXCURSIE LA STÂNĂ!

Am reuşit să închei,.pentru a doua oară, cei 7 km din proba de ştafetă la Semimaratonul Sfântu Gheorghe. Faţă de anul trecut au fost 3 schimbări, în locul lui Alin a venit Bogdan, care ne-a încurajat extraordinar şi pe mine şi pe Vlad, eu am mers al doilea, nu ultimul, dar am fost foarte obosit după cursă, iar cea mai mare surpriză ne-a şi şi-a oferit-o Vlad Vidican care a reuşit să încheie toţi cei 21 de km ai traseului, fără să se oprească după primii 7 din ştafetă...Felicitări, Vlad!.... oricum, este un eveniment amplu, cu peste 100 de participanţi, de diverse vârste şi performanţe sportive şi mă bucur că un amator ca mine, în alergat, a putut să termine, dar şi că a putut să determine şi pe alţii să vină la cursă, ca şi participanţi sau spectatori... În încheiere, felicitări organizatorilor de la Cercul Gall Lajos, pentru perseverenta si seriozitate! Cât timp voi fi în Comisia de Tineret şi Sport vor avea întotdeuna votul meu!...a, evident, ca şi anul trecut, la categoria alergători speciali, dintre cei 3 sportivi a câştigat Ciprian Anton, tânărul cu dizabilităţi despre care v-am mai spus că este un exemplu perfect de ambiţie şi putere de viaţă... de anul acesta are un club sportiv privat pe care vi-l recomand din plin! Felicitări, Ciprian şi la mai mare! http://clubsportivshowtime.webs.com/noutati.htm

abia ce s-a încheiat semimaratonul şi imediat după prânz plecam cu Vlad cu maşina mai sus cu vreo câţiva kilometri de valea Crişului, la stână la Dan, unde ceilalţi aproape 20 de tineri ne aşteptau deja...ore extraordinare în compania lor, într-un team-building pe echipe, cu cărat lemne pentru foc din pădure, apă de la izvoare şi construit un foc... iar după, un off-road cu recuperări de maşini de teren blocate cumva prin noroaie, mămăligă cu brânză, gulaş, foc de tabără cu LA MULŢI ANI, MARIUS ZĂMOSTEANU!, muzică, poezii - mulţumim Bebe!- şi somn pe pătură în jurul focului spre dimineaţă... n-a venit ursul, chiar dacă în zilele trecute îşi făcuse de câteva ori apariţia... iar acumularea oboselii de după alergare mă fac să cred că voi dormi ore bune de-acum încolo...Mulţumindu-i frumos lui Dan pentru ospitalitate şi idei, i-am promis că vom mai ajunge la el, poate într-o formulă lărgită în toamnă, sau la anul...

...sper să avem în curând şi fotografii de la "oamenii cu aparate"...
UPDATE / foto si fimari pe facebook...