15 ianuarie 2011

4 reprezentaţii la T.A.M.

Cum promisesem într-o postare anterioară, revin cu programul din ianuarie al Teatrului "Andrei Mureşanu":

luni 17 ian..          18.00 POVEŞTI DE FAMILIE
marţi 18 ian.         18.00 ÎNGERUL ŞI FLOAREA
miercuri 19 şi joi 20, ambele de la ora 18.00 AUTO

14 ianuarie 2011

Împreună suntem MAI BUNI! Együtt JOBBAK vagyunk!

Pol liberal de presiune format de PNL şi o platformă a UDMR

PNL Sfântu Gheorghe va organiza în luna februarie o conferinţă pe teme liberale alături de Cercul Naţional Liberal din cadrul UDMR, intenţia fiind aceea de formare a unui “pol liberal de presiune”, astfel încât pe viitor să se ţină cont de principiile liberale în luarea de decizii.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat că iniţiativa conferinţei a apărut în urma mai multor discuţii cu etnici maghiari, concluziile fiind acelea că ar fi binevenită o clarificare a temelor ce ţin de liberalism într-o zonă multiculturală.

Organizaţia PNL Sfântu Gheorghe a luat recent decizia organizării conferinţei şi dezbaterii publice, la aceasta urmând a fi invitaţi oameni recunoscuţi pentru ideile şi conceptele liberale, nu doar din judeţul Covasna cât şi de la Cluj şi Bucureşti.

Conferinţa, care mizează pe întărirea ideii de liberalism şi a valorilor comune pe care le au românii şi maghiarii, îi va avea ca invitaţi pe doctorul în filosofie politică Salat Levente, autorul volumului Multiculturalismul Liberal, dar şi pe reprezentantul platformei liberale a UDMR, Peter Kovacs Eckstein, şi a unor nume importante din cadrul PNL din Cluj, Braşov sau Bucureşti.

“Credem că această zonă, prin şomerii mai puţini faţă de alte zone, prin iniţiativele private şi mentalităţi, a dat dovadă de faptul că oamenii de aici sunt orientaţi spre valorile liberale. În această zonă sunt mai multe iniţiative private decât în altele şi cred că aceasta este şi datorită unei mentalităţi liberale promovate atât de maghiari, cât şi de români. Conferinţa  va fi o masă rotundă care să ne apropie cumva şi la care vom încerca formarea unui pol liberal, nu neapărat o alianţă electorală, ci un pol liberal de presiune asupra puterii, asupra guvernanţilor, autorităţilor locale, pentru ca măsurile care se impun să fie adoptate în direcţia liberală”, a explicat Mădălin Guruianu, arătând că polul, chiar dacă se va forma la nivel local, se va încerca a fi dus spre nivelul central.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe a arătat că dezbaterea-conferinţă din luna februarie se va desfăşura la Universitatea Babeş Bolyai din Sfântu Gheorghe, într-un cadru academic deschis publicului şi va fi găzduită de directorul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de aici, Cziprian Kovacs Lorand.

(Monica Vajna, Observatorul de Covasna)

13 ianuarie 2011

HAI duminică de la 6 să vorbim despre EMINESCU... după 160 şi unu de ani de la naşterea lui!

cu mulţumiri pentru atenţia Monicăi Vajna... 
160 şi unu de ani de la naşterea lui Eminescu!

ÎMPREUNĂ PENTRU LIBERALISM !

Covasna: Pol liberal de presiune pentru relansare economică (Agerpres)

Organizaţia PNL Sfântu Gheorghe şi Cercul Naţional Liberal din cadrul UDMR Covasna intenţionează să constituie un 'pol liberal de presiune' asupra guvernanţilor şi autorităţilor locale, în vederea sprijinirii măsurilor liberale de relansare economică.

Preşedintele filialei PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, deşi reprezintă două formaţiuni politice diferite, părţile implicate în acest proiect au găsit în liberalism un punct comun de comunicare şi acţiune, pe care vor să îl valorifice în beneficiul comunităţii locale şi nu numai.

Pentru început, iniţiatorii proiectului vor organiza la mijlocul lunii februarie, la Sfântu Gheorghe, o conferinţă pe teme liberale, în principal pe aspecte care vizează multiculturalitatea şi măsurile de sprijinire a mediului de afaceri.

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul secţiei din Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai, iar la conferinţă vor fi invitate personalităţi politice şi întreprinzători privaţi din Bucureşti şi din mai multe judeţe ale ţării.

'Fără măsuri pozitive, concrete, de susţinere a micilor întreprinzători, care au reuşit până acum să ţină economia pe linie de plutire, nici această zonă şi nici ţara nu au vreo şansă de dezvoltare', a declarat Mădălin Guruianu.

El a subliniat că apropierea pe baze doctrinare dintre PNL Sfântu Gheorghe şi platforma liberală din cadrul UDMR nu are ca scop formarea unei alianţe electorale, ci închegarea unui pol de presiune asupra guvernanţilor şi autorităţilor locale în vederea atingerii unor obiective comune.

'Polul se va forma pornind de la nivel local, dar încercăm să-l ducem mai departe şi spre nivel central', a mai spus Guruianu, convins că acest proiect va constitui şi un exemplu de bună practică în relaţiile de colaborare româno-maghiare.

Am avea o problemă în a ne alia pe plan local cu PC, care a dat dovadă de extremism

Lider PNL Sf. Gheorghe: Am avea o problemă în a ne alia pe plan local cu PC, care a dat dovadă de extremism (MEDIAFAX)

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, nu vede posibilă, în acest moment, o alianţă pe plan local între PNL şi PC, spunând că liberalii ar avea o problemă în a se alia cu un partid care în zonă a dat dovadă de "ultranaţionalism" şi de "extremism", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele organizaţiei municipale a PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, în legătură cu Alianţa PNL-PC, că unul din punctele din protocolul central prevede că nu se poate impune vreo alianţă pe plan local.

În plus, a spus Guruianu, Partidul Conservator nu există la ora actuală în Sfântu Gheorghe, "nu mai are, practic, de câteva luni, lideri", nu este reprezentat la nicio acţiune în ultimul timp.

Guruianu a afirmat că PNL Sfântu Gheorghe ar avea o problemă în a se alia cu un partid care în zonă a dat dovadă de "ultranaţionalism" şi de "extremism", dar ar trebui întrebaţi şi conservatorii cum s-ar alia cu un partid, respectiv cu PNL, care promovează cetăţeni de etnie maghiară şi care vrea ca toate mesajele de acum încolo, în toate campaniile electorale, să fie bilingve în această zonă.

"Eu, personal, nu sunt deocamdată în postura să colaborez (cu PC - n.r.), deoarece nu am cu cine", a spus liderul PNL Sfântu Gheorghe, adăugând că ceea ce au promovat până acum liderii locali ai PC "a fost o eroare majoră".

"Nu cred că vom promova o alianţă pe liste comune, dar decizia nu-mi aparţine, ea va fi luată în Biroul Politic Municipal al PNL Sfântu Gheorghe, singurul for care va decide în această problemă", a afirmat Guruianu.

PNL şi PC au semnat, luni, Protocolul Alianţei de Centru-Dreapta, documentul fiind semnat de către liderii celor două partide, Crin Antonescu, şi, respectiv, Daniel Constantin.

PROIECTE CULTURALE ŞI SPORTIVE

Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe anunţă concurs pentru primul semestru al anului 2011, şi se adresează instituţiilor, organizaţiilor, fundaţiilor şi organizaţiilor de tineretpentru finanţarea activităţilor culturale şi sportive. Sumele pot fi folosite pentru sprijinirea programelor culturale şi sportive organizate în prima jumătate a anului 2011.
Formularele pentru programele sportive se găsesc la sediul Primăriei, camera nr. 27, iar cele pentru programele culturale la camera 17, şi pot fi solicitate zilnic între orele 8-14, sau pot fi descărcate de pe pagina de web a Primăriei www.sfantugheorgheinfo.ro.
Proiectele pentru evenimente culturale por fi depuse  până pe data de 18 ianuarie, ora 14, iar cele pentru evenimente sportive până pe data de 25 ianuarie, ora 14 la camerele mai sus menţionate, din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe. Pentru mai multe detalii puteţi suna la numerele de telefon: 0267- 316365 (pentru proiecte culturale) şi/sau la 0267 311726 (pentru proiecte sportive).


http://www.sfantugheorgheinfo.ro/index.php?page=&pid=1274

11 ianuarie 2011

EMINESCU FOREVER...


DREAPTA CALE!


Eşichierul politic a fost reconfigurat în aceste zile de o improbabilă alianţă PNL-PC, pe care, totuşi, o vedem cu ochiul liber. Pentru a clarifica câteva aspecte pe plan local, am purtat un scurt dialog, prin intermediul messenger-ului cu liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, pe care îl redăm mai jos sub forma unui scurt interviu.

Reporter.: De ce a fost necesară pentru PNL o astfel de alianţă? Nu riscă să îndepărteze electoratul liberal alianţa cu un partid al cărui preşedinte fondator şi de onoare este un fost turnător al Securităţii? Ce avantaje poate avea PNL în raport cu dezavantajele?
Mădălin Guruianu: O astfel de alianţă a fost parafată la nivel naţional şi credem că va aduce beneficii în perspectiva unor alegeri generale extrem de dure, în care divide et impera va fi deviza pe care va juca PDL.... Nu putem să nu o anticipăm şi să nu reacţionăm pentru a o contracara.
La întrebarea a doua ştiu că voi da un răspuns care pare nonconformist, dar speranţa mea este ca tonurile strident naţionaliste ale anumitor conservatori să fie temperate prin apropierea de cel mai deschis partid din punct de vedere ideologic faţă de drepturile minorităţilor de orice fel, aşa cum suntem noi, liberalii... (...) Pe plan local sunt convins că nu vor exista efecte spectaculoase, conservatorii fiind aproape inexistenţi în zona discursului public din Sfântu Gheorghe, mai ales în ultimii ani. Asta nu înseamnă că nu ne dorim să ne apropiem de orice fel de oameni cu mentalitate de dreapta, care cred în valorile liberale, fie ei conservatori sau nu.    
Rep.: Date fiind raporturile mai mult decât încordate - aş spune ireconciliabile - între PSD, PC şi PNL pe plan local cum vezi o colaborare cu aceştia din perspectiva alianţei?
M.G.: În principiu, nu cred că există lucruri ireconciliabile cu oricine, important este să existe valori comune în numele cărora să acţionăm. Spun valori şi nu duşmani, în sensul în care eu cred că, dacă ne-am uni doar ca să distrugem ceva sau pe cineva, ar fi o eroare pe termen lung. Atât timp cât vor exista două avantaje majore: conservatorii vor trebui sa renunţe la retorica naţionalistă şi să-şi însuşeasca valorile liberale de deschidere faţă de drepturile minorităţilor, eu cred că va exista o variantă de colaborare, daca nu, nu. Mai mult, se cuvine să reamintesc faptul că această abordare a noastră a adus rezultate concrete mult superioare altor tipuri de abordări.
Rep.: Nu credeţi ca aceasta alianţă este o gafă de tip vizita lui Geoană la Vântu în ajunul alegerilor prezidenţiale?
M.G.: În nici un caz.... Efectele pe plan naţional au fost mai mult ca sigur calculate de unii mult mai pricepuţi decât mine, sau decât noi, cei din Sfântu Gheorghe, iar aici, la noi, unde chiar ne interesează, efectul va fi slab, având în vedere, cum am mai spus, anonimitatea conservatorilor. Şi, de altfel, vă rog să nu uitaţi precizarea din documentul Alianţei: la alegerile locale, fiecare va merge pe liste separate, lucru care se schimbă numai dacă se stabileşte altceva pe plan local, conducerea de la Bucureşti neputând să impună aşa ceva! 
(A consemnat Bianca Stupu, Mesagerul de Covasna)

Pentru oameni cu viziuni liberale!

PNL Covasna a votat pentru ACD

Președintele PNL Covasna, Marius Obreja, a participat ieri la Bucureşti la semnarea protocolului Alianţei de Centru-Dreapta, votul reprezentanților din Covasna fiind pozitiv în constituirea sa.
”Alianța are un protocol ce conține pașii de urmat atât la nivel național cât și local, efectul urmărit fiind acela al câștigării alegerilor următoare şi înlăturarea actualei guvernări. Cred că s-ar putea schimba foarte multe la nivelul județului Covasna prin însăși înlăturarea din Guvern a partidului-stat PDL. Oricum, orice dezavantaj al acestei Alianțe va fi cu mult mai mic decât răul pe care îl face PDL României”, a declarat Marius Obreja, imediat după semnarea protocolului.
În ceea ce privește modul de colaborare dintre PNL și PC Covasna, Marius Obreja a explicat că va fi pus în legătură cu reprezentanți ai conservatorilor prin conducerea centrală a PC. Liderul liberal s-a referit și la viitorul relației cu UDMR, arătând că Uniunea a primit o ofertă pentru a intra într-o ”mare alianță” ce va cuprinde inclusiv PSD, însă a subliniat că respectiva ofertă este ”limitată în timp”, astfel că UDMR va trebui să se decidă în următoarele luni dacă rămâne alături de PDL sau nu.

”Pe lângă speranţele exprimate la nivel naţional, eu mai sper ca tonurile strident naţionaliste ale anumitor conservatori să fie temperate prin apropierea de cel mai deschis partid din punct de vedere ideologic faţă de drepturile minorităţilor de orice fel, aşa cum suntem noi, liberalii. Pe plan local sunt convins că nu vor exista efecte spectaculoase, conservatorii fiind aproape inexistenţi în zona discursului public din Sfântu Gheorghe, mai ales în ultimii ani. Asta nu înseamnă că nu ne dorim să ne apropiem de orice fel de oameni cu mentalitate de dreapta, care cred în valorile liberale, fie ei conservatori sau nu”, a apreciat la rândul său președintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.

(Monica Vajna, Observatorul de Covasna)