17 februarie 2011

Masa rotundă liberală româno-maghiară la Sfântu Gheorghe...Magyar–román kerekasztal
„Kolozsvári magyar egyetemre szükség van“

image
A liberális gondolkodók: Dinu Zamfirescu, Salat Levente, Liviu Radu, Mădălin Guruianu

A liberalizmus eszméje köré épült az a magyar–román kerekasztal beszélgetés, amelyet múlt pénteken tartottak a sepsiszentgyörgyi Babeş- Bolyai Tudományegyetem Platón- termében.
Jelen volt többek között Dinu Zamfirescu publicista, Salat Levente, a kolozsvári BBTE Politikatudományi Tanszékének docense, Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, Mădălin Guruianu, a sepsiszentgyörgyi NLP elnöke, Marius Obreja, a párt megyei elnöke, valamint Dénes István, a Nemzeti Szabadelvű Kör RMDSZ-platformjának vezetője is. Az ismerkedést követően a felszólalást Salat Levente kezdte, aki elmondta, hogy a liberalizmus sok esetben ellentmondásos ideológia, amely történelmi korszakonként változott.
– A liberalizmus nagyon fontos szerepet játszott a mai politikai világkép kialakításában, ilyen a jogállam létrejötte, a hatalmi ágak szétválasztása, ugyanakkor a parlamentarizmust is a liberális gondolkodásnak köszönhetjük – közölte a professzor. Dinu Zamfirescu, akit a kommunista érában politikai okokból ötször tartóztattak le, elmondta, hogy ebben a régióban, a decentralizáció keretein belül, lehetőség van kulturális autonómia létrehozására. Ugyanakkor a kolozsvári magyar egyetem mindig is szükséges volt, és szükség van most is ráhúzta alá Zamfirescu. 

SFÂNTU GHEORGHE, CAPITALA DEZBATERILOR!           Cu un număr record de 80 de echipe înscrise şi cu peste 300 de participanţi confirmaţi deja, SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE ediţia a V-a se anunţă a fi un eveniment ale căror recorduri vor fi greu de doborât pe viitor. Vor avea loc 3 runde de calificare a câte 40 de meciuri disputate concomitent în sălile de la C.N.M.V., plus optimile de sâmbătă dupăamiază, iar apoi sferturi doar pentru cele mai bune 8 echipe, urmate de semifinale şi marea finală duminică după amiază. Cu 3 locuri diferite de cazare: Căminele de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" (150), de la Colegiul "Mikes Kelemen" (peste 100) şi Palatul Copiilor (50), Sfântu Gheorghe are onoarea de a găzdui cea mai amplă competiţie de dezbateri academice din toate timpurile din ţară. Începând cu acest an, pe lângă trofeele, medaliile şi diplomele deja consacrate, câştigătorii vor intra în posesia unui trofeu transmisibil, Cupa Saint George, City of Debate.

După succesele de la primele 4 ediţii, la ultima având 52 echipe participante, plus tema extrem de incitantă “dreptul tinerilor de 18 ani să candideze pentru Parlament” şi adăugând faptul că echipa de arbitri va fi condusă de fostul nostru campion naţional, dublu semifinalist la Oxford şi la Europene în anul trecut, absolventul magna cum laude la Middlesex University în Londra, Radu Cotarcea, oraşul Sfântu Gheorghe confirmă încă odată că poate fi numit fără drept de tăgadă, Capitala Dezbaterilor.Ce este DEBATE?
Dezbatere (din engleză – debate) este o discuţie, o polemică în contradictoriu a unei chestiuni controversate, urmându-se formarea unei gândiri critice şi logice pentru însuşirea şi exersarea dialogului democratic. Temele pot fi pregătite dinainte sau  “la prima vedere” şi sunt prezentate într-un interval de timp delimitat, din perspective afirmatoare şi negatoare, iar arbitrii dau decizia pe baza argumentelor pro şi contra subiectului.  Câştigătorii formali ai dezbaterii sunt evident cei care reuşesc să convingă prin soliditatea, forţa şi coerenţa argumentelor, dar, în final, toţi participanţii sunt câştigătorii de facto prin cunoştinţele acumulate. Este una dintre cele mai bune căi prin care se poate depăşi stadiul de discursuri paralele, pline de lozinci şi afecte, trecând la un alt nivel de discurs. Un discurs bazat pe capacitatea de analiză a problemelor controversate şi aducător de imagini mai clare, lipsite de tabuuri şi prejudecăţi. Obiectivitatea, dovezile, gândirea critică şi argumentarea logică sunt esenţiale în acest tip de “joc” şi ar putea fi un exemplu extraordinar pentru întreaga societate. 


 

„Facebook mi-a deschis noi orizonturi“

„Facebook mi-a deschis noi orizonturi“

În rândul utilizatorilor de Facebook a intrat și liderul PNL Sfântu-Gheorghe, consilierul local Mădălin Guruianu. De departe cel mai prietenos dintre toți politicienii la care ne-am uitat – dacă judecăm după cei aproape 500 de prieteni virtuali ai săi (peste 1700 acum!)– Mădălin Guruianu se prezintă printr-o poză foarte implicată în care pare că depune jurământul în fața Primăriei. Peste tot înconjurat de tineri și copii, apare în fotografii care abundă în prezențe la festivaluri, tabere, excursii de tineret, astfel că liberalul nostru pare că își retrăiește permanent a doua adolescență și nu se plictisește deloc.
„Întotdeauna am crezut că lumina este cel mai bun dezinfectant, așa că foarte rapid mi-am făcut un blog în care scriu aproape zilnic și de curând am și cont pe Facebook, unde pot să mă țin și să-i țin pe alții la curent cu activitățile mele și ale câtorva sute de tineri din comunitate. Cred că e bine pentru că intri în contact cu părerile, pro și contra, ale multora dintre tineri. Eu sunt foarte mândru de faptul că intru în contact extrem de des cu mulți tineri din comunitate, dar rețeaua Facebook mi-a deschis noi orizonturi şi noi sfere de interacțiune. Ca şi politician consider că este o dovadă de mare responsabilitate să fii foarte accesibil, foarte deschis şi foarte la îndemâna tuturor membrilor din comunitate”, a explicat Mădălin Guruianu.

http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=10310 *iulie, 2010

14 februarie 2011

I LOVE PINK MARTINI

week/end de vis...

Dacă săptămâna trecută a fost marcată de o mulţime de lucruri interesante:

- marţi, şedinţe de comisie şi juridică şi de tineret şi sport, obţinere titlul blogosferei "Sfântu Gheorghe, capitaloa verde" - mersi, Diana pentru prezenţă la festivitate!-, plus comemorare Marian Cozma, ca şi simbol al prieteniei româno-maghiare, dar şi premiera excelentă de la TAM, cu Integrala Shakespeare în 2 ore, despre ambele am scris mai jos pe blog...
- miercuri am fost la Bucureşti pentru victoria de moral a fetelor de la SEPSI BC în compania celor de la Rapid, diferenţa de aproape 30 de puncte rezumând în fapt totul...

- joi a fost ziua şedinţei la Consiliul Local cu adoptarea bugetului şi apoi împărţirea fondurilor pentru asociaţiile sportive şi de tineret pentru primul semestru, iar seara un meci foarte bun la Debate Club, plus un arbitaj pe măsură, oferit de actualii studenţi...detalii pe www.sfantugheorghetineret.blogspot.com

week-end-ul a fost superb:

vineri am petrecut câteva ore bune în compania unor oameni deosebiţi la Masa Rotundă despre liberalism, organizată la UBB. Atât dl. profesor Salat Levente, dar şi venerabilul domn Dinu Zamfirescu au fost o încântare pentru cei aproximativ 20 de oameni care au avut ce asculta şi învăţa din intervenţiile pline de sens ale celor doi invitaţi speciali. S-a discutat mult despre liberalism ca idee, istoric, dar şi doctrinar, s-au punctat diferenţele, dar şi asemănările, dar cel mai important este pentru noi, cei care am iniţiat această întâlnire, că am putut sta cu uşurinţă şi dezbate, la aceeaşi masă, politicieni şi jurnalişti români şi maghiari, apropiaţi de valorile liberalismului. Alături de distinţii oaspeţi au mai participat dl, Radu Liviu, prof. conf.la UBB Cluj Napoca, fost secretar de stat în M.A.I., dl. Denes Istvan, conducătorul Platformei Naţional Liberale din cadrul UDMR, dl. Marius Obreja, preşedintele PNL Covasna, doamna Marilena Profiroiu, preşedinta OFL Covasna, dl. Ambrus Attila, fost preşedinte al Asociaţie Jurnaliştilor Maghiari, actualmente redactor şef la săptămânalul Brassoi Lapok, Emil Pantelimon, student la Ştiinţe Politice Bucureşti, lider TNL Sfântu Gheorghe, dar şi alţii, membrii sau simpatizanţi liberali din comunitate.

Sâmbătă am pornit de dimineaţă împreună cu 20 de tineri prieteni la Cabana Plaiul Foii, unde mai fusesem acum 3 ani şi unde i-am sărbătorit pe cei 4 băieţi ale căror zile de naştere au fost sau urmează în cel mai scurt timp: La mulţi ani, încă odată, Roli, Vlad, Stângă şi Poştoacă! ... ne-am plimbat pe munte, am făcut un mare om de zăpadă, unii s-au aventurat pe creastă..., ne-am relaxat şi am petrecut mai bine de 30 de ore în compania actualilor studenţi, majoritatea dintre ei "viitori lideri ai comunităţii" (foto pe facebook)... A fost superb, dragilor! Vă mulţumesc!