18 iunie 2011

Mai avem CITITORI?

Ştiţi zona aceea cu 12 copaci aşezaţi în cerc şi cu bănci multe la baza lor din Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe, chiar în apropierea Bisericii Catolice?... ei bine, deşi am trecut de foarte multe ori pe-acolo, abia ieri am descoperit ce loc minunat este pentru citit... chiar perfect aş putea spune, după ce timp de aproape 2 ore am stat pe o bancă, nederanjat de nimeni, cu umbră de jur împrejur, cu sunetele păsărelelor şi cu foarte puţină lume trecând fix pe-acolo, într-o atmosferă extrem de propice pentru lecturat... şi cu siguranţă a contat şi micuţa dar foarte buna carte a lui B. Schlink, "Cititorul", o capodoperă... am înţeles că există şi un film bun pronind de la scenariu, dar cărticica merită din plin citită... eu am găsit-o la Biblioteca Judeţeană, loc pe care vi-l recomand din plin şi vă invit să profitaţi de ea, în lipsa librăriilor din oraş - după a noastră "Pentru Comunitate", după cea a lanţului "Diverta", acum a venit vremea "Corvinei" să se închidă... ce păcat!... nu mai avem cititori?...SAU DA!


p.s. diseară "Integrala Shakespeare în 2 ore", mâine "Domnul Kolpert" şi luni "Mai întâi te naşti" a lui Afrim... dacă nu ai văzut vreuna dintre ele, HAI LA TEATRU!

16 iunie 2011

PLEDOARIE PENTRU TEATRU!


Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, pledează pentru includerea Teatrului ''Andrei Mureşanu'' din Sfântu Gheorghe, singurul teatru românesc din judeţul Covasna, în rândul instituţiilor de interes naţional şi pentru cofinanţarea acestuia de către Ministerul Culturii.
Mădălin Guruianu a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că teatrul românesc din Sfântu Gheorghe împarte de 25 de ani aceeaşi clădire cu teatrul maghiar ''Tamasi Aron'', iar spaţiul
s-a dovedit în repetate rânduri prea mic pentru nevoile de funcţionare ale celor două instituţii.
Acesta a amintit, totodată, că teatrul românesc se confruntă cu problem financiare, iar veniturile proprii din vânzarea biletelor la spectacole sunt limitate în condiţiile în care populaţia municipiului Sfântu Gheorghe este majoritar maghiară, însă a ţinut să menţioneze că în ciuda problemelor teatrul a reuşit să reziste ''eroic'' pe piaţă, ba chiar să realizeze spectacole de foarte
bună calitate, apreciate de public şi de criticii de specialitate.
În acest context, Mădălin Guruianu, care este şi consilier local, a salutat iniţiativa conducerii Teatrului ''Andrei Mureşanu'' de a cere sprijinul Ministerului Culturii pentru dobândirea unui sediu propriu şi pentru susţinerea programului cultural.
''Acest teatru ar trebui să devină unul de interes naţional, iar Ministerul Culturii să cofinanţeze activitatea instituţiei'', a spus Guruianu, potrivit căruia la nivel naţional există şase teatre finanţate din bugetul de stat, aflate în localităţi cu bugete mai mari decât cel al municipiului Sfântu Gheorghe şi care ar putea, prin urmare, să susţină activitatea acestora.
Conducerea Teatrului ''Andrei Mureşanu'' din Sfântu Gheorghe a lansat la începutul acestei luni o petiţie online prin care solicită sprijinul autorităţilor de la Bucureşti pentru finanţarea instituţiei, dar şi pentru găsirea unui sediu adecvat în care să-şi poată desfăşura activitatea.
''Teatrul nostru a devenit cea mai importantă instituţie de cultură pentru românii din secuime şi credem că îndeplineşte toate condiţiile unei instituţii de cultură de interes naţional. (...) Lansăm această petiţie către Parlamentul României şi Ministerul Culturii cu rugămintea de a legifera o modalitate de susţinere financiară a Teatrului 'Andrei Mureşanu' şi de a-l ajuta să se mute într-o casă a lui, pe care, după 25 de ani de existenţă, o merită din plin'', a declarat, pentru AGERPRES, directorul teatrului, Horaţiu Mihaiu. Petiţia a fost semnată până în prezent de circa 800 de persoane.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

bineînţeles că am subliniat şi faptul că în Sfântu Gheorghe, Consiliul Local a acordat deja un sediu, Cinema Arta, dar actualul proprietar a dat în judecată Primăria şi sediul nu poate fi eliberat până la definitivarea proceselor... dar şi faptul că nici Teatrul Tamasi Aron nu se află într-o situaţie prea bună din punct de vedere financiar şi că ar merita un interes aparte din partea autorităţilor de la Bucureşti, ambele teatre din Sfântu Gheorghe fiind mult, dar foarte mult peste posibilităţile lor materiale...