21 iulie 2011Antal Arpad se află în fruntea intenţiei de vot a respondenţilor pentru funcţia de primar – cu 44,64%, urmat fiind de liderul PNL Mădălin Guruianu – cu 10,17% şi de viceprimarul PCM Balint Jozsef – cu 9,38%. În această listă se mai regăsesc şi nume precum Dan Manolăchescu, Horia Grama, Mild Zoltan, Calinic Sabin sau Palela Rădiţa.

Primele trei persoane pe care respondenţii nu le-ar alege în funcţia de primar au fost nominalizate ca fiind Dan Suciu, inspectorul şcolar general Keresztely Irma şi viceprimarul UDMR Sztakics Eva. În ceea ce priveşte preferinţele pentru partide şi formaţiuni politice, UDMR continuă să conducă în acest sens în preferinţele etnicilor maghiari, urmat fiind de către Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) al lui Tokes Laszlo, în vreme ce PCM înregistrează o cădere spectaculoasă faţă de 2008, fiind preferat acum de numai 6% dintre respondenţi.

Lideri naţionali ai PNL şi PSD precum Crin Antonescu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu se află în topul simpatiei respondenţilor, aici regăsindu-se însă şi nume din PDL precum Elena Udrea şi Vasile Blaga, în vreme ce primul-ministru Emil Boc este indicat pe ultimele locuri, atât de către etnicii români cât şi de cei maghiari.

continuarea pe http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=21014

20 iulie 2011

Suntem mult mai asemănători decât cred unii...

Covasna: 53% dintre maghiarii din Sfântu Gheorghe şi 97% dintre români nu susţin ideea autonomiei(Agerpres)

Aproximativ 53% dintre locuitorii de etnie maghiară din municipiul Sfântu Gheorghe şi peste 97% dintre români nu susţin ideea autonomiei, relevă un sondaj de opinie realizat de Asociaţia 'Pro Scientia Administrativa' la comanda PNL.

Potrivit rezultatelor sondajului date publicităţii în cursul zilei de miercuri, 46,41% dintre cetăţenii de etnie maghiară intervievaţi au dat un răspuns pozitiv la întrebarea 'În ce măsură sunteţi de acord cu ideea realizării autonomiei', iar 97,41% dintre români s-au declarat împotrivă.

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat că i se pare firesc ca maghiarii să aibă alte priorităţi, legate de traiul de zi cu zi şi să fie mai puţin preocupaţi de autonomie în condiţiile în care o duc greu din punct de vedere material.

'Cred că e o chestiune de normalitate ca să pui reflectorul pe ceea ce te doare cel mai tare, iar maghiarii ca şi românii au aceeaşi problemă legată de traiul de zi cu zi. O ducem foarte, foarte rău, situaţia economică a ţării e dezastruoasă', a declarat Mădălin Guruianu.

Sondajul, care a avut ca scop principal evaluarea modificărilor survenite în cultura politică a locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe a fost realizat în perioada 4-7 iulie, pe un eşantion de 984 de respondenţi, români şi maghiari, şi are o marjă de eroare de +/-2,8%.