07 octombrie 2011

Liberalismul promovează deschiderea


Consecvent idealurilor de bună înţelegere dintre români şi maghiari pe care le-am urmat încă de începutul intrării în viaţa cetăţii, adică în politică, nu pot să nu fiu surprins de ultimele declaraţii expuse de curând de preşedintele PSD Covasna, domnul deputat Horia Grama. Sunt convins că numai timpul va putea da dreptate unuia dintre noi doi, în ceea ce priveşte relaţiile româno-maghiare, dar diferenţele de opinii se dovedesc a fi din nou, majore. Chiar dacă nu pot fi de acord cu logica domniei sale şi am formulat următoarele rânduri, îl asigur de toate bunele mele intenţii.
Domnia sa presupune foarte corect că românii pot fi segmentaţi politic în Secuime, pot avea preferinţe liberale, social-democrate, populare etc., dar presupune că maghiarii nu şi nu. Aceştia vor vota întotdeauna disciplinaţi etnic. O primă întrebare aici: dacă ar fi aşa, nu ar trebui tocmai să le oferim candidaţi maghiari în numele mai multor partide în zona noastră? ... Totuşi, cum şi de ce mai credem încă asta, după atâţia ani şi atâtea segmentări în rândul etniei maghiare? După apariţia a două partide noi în ultimii ani, PCM şi PPMT, fără ideologii clare, dar care au divizat puternic voturile? După scăderea dramatică a popularităţii UDMR, mai ales după actuala participare la guvernare? După pierderea foarte clară a mai mult de jumătate din numărul alegătorilor, comparativ cu începutul anilor 90? După extrem de multele voturi obţinute de candidaţii români la preşedinţia ţării acum 2 ani?
Trecând mai departe, pe logica de mai sus expusă de domnul Grama, românii ar trebui să se unească, să renunţe la doctrine, ideologii, credinţe şi ţeluri, totul în numele unei presupus câştigătoare Alianţe Româneşti de tip UDRM (Uniunea Democrată a Românilor din Maghiarime, ca să translatez cât mai aproape de UDMR)...
Pare doar teorie, aşa e? Ei bine, nu e! Există câteva exemple care demonstrează că din punct de vedere electoral calea de urmat este cea a normalităţii şi a conservării doctrinelor politice, pentru că ele vor câştiga pe termen lung bătălia. Dar pentru aceasta ar trebui ca partidele să aibe abilitatea de a atrage electorat din partea minorităţilor, demonstrând deschidere maximă şi nu numai la nivel de declaraţii. În nici un caz nu poţi refuza accesul unui minoritar la vreo funcţie din partea formaţiunii tale, ba chiar ar trebui să o stimulezi puternic. Pentru că este benefică atât la nivel electoral şi mai presus de asta, la nivel de îmbunătăţire a relaţiilor interetnice pe termen lung.
Mai mult decât atât, chiar şi tipul de Alianţă Românească a fost încercat în 2008. Cu mai toate partidele importante din zonă reprezentate, mai puţin UDMR şi PCM, evident. Scorul electoral a fost modest, uniunea neaducând nici un plus de reprezentativitate, românii nepărând deloc dornici să voteze o listă cu un amalgam din toate formaţiunile politice locale, ba chiar majoritatea celor din partidele mari fiind convinşi că ar fi obţinut separat mai multe locuri de consilieri locali sau judeţeni. Exact ceea ce se poate întâmpla şi la anul...
Ei bine, dacă evidenţele arată astfel, cum Dumnezeu să consideri eronat din start faptul că un posibil candidat maghiar din partea liberalilor pentru preşedintele Consiliului Judeţean, asumat de întreg USL Covasna, nu ar avea şanse mai bune? Asta bineînţeles, dacă şi numai dacă Biroul Politic Judeţean al PNL Covasna va hotărî o asemenea direcţie de acţiune. Este posibil să se decidă aşa sau altfel, pentru că există colegi importanţi şi competenţi în judeţ, urmând ca într-un asemenea caz, noi, cei din Sfântu Gheorghe să urmăm linia partidului. Asta nu înseamnă că cineva ne pune pumnul în gură. Sau că „ne dă peste nas”. Sau că nu ne putem susţine cu argumente propriile noastre păreri şi opinii. Nu pot să nu remarc acest spirit liber şi viu care a caracterizat dintotdeauna PNL în general şi poate că şi acesta este unul dintre motivele pentru care ni s-a dat nouă, liberalilor, dreptul de a nominaliza cei doi candidaţi ai USL în Covasna, atât la nivelul Primăriei Sfântu Gheorghe, dar şi la Consiliul Judeţean Covasna. Vom vedea ce se va decide în Biroul Judeţean, dar noi, în PNL Sfântu Gheorghe, am avut această viziune interetnică şi am făcut propunerile în consecinţă, Cziprian Lorand pentru Consiliul Judeţean şi subsemnatul pentru Primărie.
Mădălin Guruianu,
Preşedinte P.N.L. Sfântu Gheorghe
7 octombrie 2011

04 octombrie 2011

3000 DE LEI PENTRU BURSIERII SFÂNTU GHEORGHE!

Şedinţa de Consiliu Local de astăzi a avut mai multe puncte interesante pe ordinea de zi, unele dintre ele le voi dezbate mâine în conferinţa de presă, dar cea mai mare bucurie am avut-o când proiectul propus de mine acum 2 ani, Bursele Sfântu Gheorghe a primit un impuls extraordinar, la propunerea domnului consilier Balint, cei 5 elevi care vor fi selectaţi în urma concursului de dosare, vor primi 3000 de lei şi nu 2000 de lei ca în anii precedenţi. Mulţumesc tuturor colegilor consilieri pentru susţinerea proiectului care dă cu siguranţă un semnal excelent pentru tinerii din Sfântu Gheorghe!

în această anexă http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro/edit_file/uploads/files/hotarari/2009/Anexa_nr_1_la_HCL_nr_184_2009.pdf se găsesc datele pe care trebuie să le conţină dosarele candidaţilor pentru Bursele Sfântu Gheorghe! ATENŢIE - Calendarul nu este valabil!

Graficul procedurii de acordare a burselor de excelenţă “Bursele Sfântu Gheorghe” pe anul 2011, va fi următorul:
1. Depunerea dosarelor pentru obţinerea burselor de excelenţă - „Bursele Sfântu Gheorghe” până la 14 noiembrie
2. Afişarea la avizierul şi pe site-ul Consiliului Local a celor care s-au înscris pentru „Bursele Sfântu Gheorghe” până la 16 noiembrie
3. Afişarea la avizierul şi pe site-ul Consiliului Local a câştigătorilor „Burselor Sfântu Gheorghe” până la 28 noiembrie
4. Contestaţii privind acordarea „Burselor Sfântu Gheorghe” 28 noiembrie - 30 noiembrie
5. Rezolvarea contestaţiilor 30 noiembrie - 09 decembrie
6. Aprobarea de către Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a propunerilor Comisiei. prima şedinţă a Consiliului local ulterioară datei de 09 decembrie

03 octombrie 2011

Mai avem nevoie şi de cultură? ... sau numai de iarbă? *Teatru. Bibliotecă. Expoziţie.
Dacă strada, şcoala şi spitalul ar trebui să fie obiectivele fundamentale ale oricărei comunităţi, cele trei instituţii enumerate la începutul acestui material sunt cele fără de care am deveni mai devreme sau mai târziu nu mai mult decât nişte roboţi. Eficienţi, cu trupurile sănătoase şi cu minţile odihnite şi relaxate, dar cu din ce în ce mai puţin suflet. O comunitate goală, fadă şi urâtă. Cui i-ar plăcea să trăiască în această Siberie a spiritului?
Acum câţiva ani, un bun prieten maghiar născut şi crescut în Secuime, dar care a avut ocazia să călătorească mult şi pe-aici, dar şi prin alte locuri din ţară sau străinătate, îmi împărtăşi la un moment dat una dintre constatările sale despre oraşul nostru: „ Sfântu Gheorghe este un oraş cu oameni deschişi la nou, cu aşteptări şi pretenţii mai mari decât în restul Secuimii şi toate astea din pricina culturii existente în zonă. Spectacole de teatru, de dans, concerte de muzică clasică, populară, dar şi modernă, cu o aplecare mai specială spre jazz, expoziţii de pictură, grafică şi sculptură în locuri special amenajate sau în muzeele din oraş, ce Dumnezeu v-aţi putea dori mai mult pentru sufletele voastre?”
Am tresărit cu mândrie când am auzit toate astea, dar o întrebare se cuibărise în mintea mea în timp ce el vorbea: „Câţi dintre oamenii din zona noastră chiar ştiu şi apreciază toate astea?” Formulez din când în când posibile răspunsuri la întrebarea nerostită. Uneori realiste, alteori pesimiste, pe măsură ce văd câtă ură şi patimă pun unii în anumite conflicte interumane, dar cel mai adesea optimiste. În ultimii ani ceva mă face să sper din ce în ce mai mult. Chiar simt şi văd că există din ce în ce mai mulţi oameni, mai ales tineri, care apreciază spectacolele, concertele sau expoziţiile de calitate. Pentru toţi aceştia, dar şi pentru cei care vor să se lepede de praful şi zgura cotidiană şi să afle recomandări despre ceea ce se întâmplă în bogata viaţă culturală din comunitatea noastră, ne-am hotărât să existe această rubrică despre cultura de calitate în singura revistă pozitivă din presa covăsneană, revista Hallo.
p.s. Evident aş fi putut introduce biserica între cele trebuincioase sufletului, dar prefer în această rubrică să nu intrăm pe tărâmul religiei, ci să rămânem în zona laică, atât cât va fi posibil...  

*(text publicat bilingv în singura revistă pentru oameni pozitivi din judeţ, HALLO, numărul din septembrie)