01 februarie 2012

TACTICA UDMR SI MESAJELE DUBLE PENTRU ALEGATORI

MEDIAFAX - Lider PNL: UDMR transmite un mesaj dublu alegătorilor şi ar putea avea surprize la alegeri

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, spune că UDMR transmite alegătorilor un mesaj dublu despre alegerile anticipate, respectiv că le-ar vrea, dar că e bine să rămână la guvernare, astfel că ar putea avea surprize la scrutin, mai ales din partea electoratului pe care îl consideră stabil.
Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că UDMR transmite un mesaj dublu cu privire la alegerile anticipate, respectiv că ar dori declanşarea acestora, însă este mai bine să rămână la Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În momentul de faţă, cred că cel mai interesant mesaj pe care vrea să îl transmită UDMR votanţilor maghiari este că le reprezintă interesele şi că ar vrea să plece de la guvernare, dar e călduţ, e bine şi că poate aduce maghiarilor beneficii de la Bucureşti. Cred că este o tactică pe care dânşii o consideră câştigătoare, eu sunt însă foarte curios cât timp va mai avea populaţia răbdare pentru astfel de mesaje", a spus liderul PNL Sfântu Gheorghe.
Astfel, acesta consideră că UDMR transmite, de fapt, un mesaj dublu, respectiv lideri importanţi spun că Uniunea ar trebui să plece, iar alţii că ar trebui să rămână.
"Cred că domnul Kelemen ar trebui să reacţioneze puţin mai raţional, raportându-se la anul electoral, pentru că s-ar putea să aibă surprize mari în Transilvania, mai ales în rândul electoratului pe care îl consideră atât de stabil", a spus preşedintele PNL Sfântu Gheorghe.
Duminică, vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely, a declarat, pentru MEDIAFAX, că UDMR va analiza săptămâna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, procedură care ar mai "linişti vocea străzii" şi ar asigura un consens cu opoziţia.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, însă, marţi, după şedinţa Prezidiului Uniunii, că formaţiunea sa nu exclude varianta alegerilor anticipate, dar nu consideră că în acest moment ar trebui ca UDMR să fie cea care iniţiază un astfel de demers.
Kelemen a precizat că UDMR nu doreşte alegeri anticipate, explicând că acestea ar însemna dizolvarea Parlamentului, care poate fi făcută doar de preşedintele ţării.
Kelemen Hunor a mai spus că un astfel de demers ar presupune o înţelegere între toate partidele şi şeful statului şi că oricum o astfel de discuţie ar putea avea loc după ce se va publica motivarea Curţii Constituţionale la decizia privind legea comasării alegerilor.

AM MANIFESTAT PENTRU SPERANŢĂ LA SFÂNTU GHEORGHE


https://picasaweb.google.com/103080822908902190512/MANIFESTPENTRUSPERANTASCÂNTEIA DE ÎNCEPUT

În seara de joi, 19 ianuarie 2012, de la ora 17.00, în jur de 500 de persoane au participat la cel mai mare miting antiguvernamental din ultimii ani din Sfântu Gheorghe. Cu o mulţime de încercări de manipulare a opiniei publice, cu intoxicări şi încercări de intimidare pe multe planuri, totuşi, manifestarea iniţială a demonstrat faptul că mulţi dintre maghiarii şi românii din zonă nu sunt deloc mulţumiţi cu altuala direcţie în care merg lucrurile în ţară şi vor schimbarea Guvernului PDL-UDMR-UNPR.

PROTESTELE CONTINUĂ

                În serile următoare, oamenii au continuat să se adune, sporadic, în faţa Prefecturii, instituţia reprezentativă pentru Guvern în teritoriu, iar sâmbătă 21 unul dintre tinerii maghiari din oraş a luat autorizaţie fix pentru acelaşi loc de protest.
                Luni, 23 ianuarie, dintr-un exces de zel, dl prefect Gyorgy Ervin a declarat că “va împrăştia”, cu ajutorul jandarmilor, protestatarii fără autorizaţie, deşi, evident, în toată ţara, mai ales în Piaţa Universităţii, oamenii se strâng spontan, zi de zi de câteva săptămâni, fără ca cineva să considere că ar fi nelegal.
                Am ieşit şi eu marţi dupăamiază alături de cei câţiva zeci de oameni nemulţumiţi şi spre nefericirea domnului prefect nu au intervenit jandarmii “să ne împrăştie”. Nu ca să-i dau domniei sale satisfacţie, ci ca să le ofer oamenilor o speranţă şi un drum posibil de urmat în viitor, am cerut şi mi s-a aprobat să putem picheta sediul Prefecturii, dar şi cele ale PDL şi UDMR din Sfântu Gheorghe.
                Aproximativ 50 de persoane vineri de-a lungul celor 4 ore de proteste, mai puţine luni şi marţi, odată cu venirea unor temperaturi extreme de aproape -20 de grade. La nemulţumirea oamenilor, chiar puţini, aşa cum au fost,  trei tipuri de atitudini am observat, în funcţie de instituţia în faţa căreia am protestat.

REACŢII DE LA “PUTERE”

Reprezentanţii guvernului, Prefectura, ne-au tratat cu indiferenţă încă de la începutul seriei de manifestaţii, ieşirea uşor exagerată a domnului prefect Gyorgy Ervin făcând puţin notă discordantă cu atitudinea detaşată pe care a avut-o instituţia de-a lungul zilelor de proteste.
Reprezentanţii UDMR la cel mai înalt nivel local, domnii Tamas Sandor, Antal Arpad si Toth Birtan Csaba, ne-au invitat la dialog, au aflat mare parte din doleanţele noastre şi au încercat să dialogheze cu cei prezenţi şi chiar au avansat teza conform căreia ar putea ieşi de la guvernare în măsura în care alternativa reală se va vedea. Insistenţa domniilor lor pe “reprezentarea exclusivă a intereselor maghiarilor” m-a întristat puţin, având în vedere faptul că nu cred că se mai poate merge la nesfârşit pe un discurs de tip etnic, tocmai pentru a urmări profitul electoral, dar, în fine, sunt calculele domniilor lor. Nu înseamnă că ne-au promis “marea cu sarea”, dar cel puţin au luat contact cu eleganţă cu doleanţele unor cetăţeni ai comunităţii, nemulţumiţi de situaţia din ţară, maghiari şi români deopotrivă.
Reprezentanţii PDL au păstrat o tăcere mormântală fix până după ultima zi de proteste, iar în 1 februarie  preşedintele PDL Sfântu Gheorghe, Codruţ Opaiţ declară: “Nu înţeleg ce vrea Mădălin Guruianu de la PDL Covasna. Nu am văzut nicio listă de revendicări darămite o listă de soluţii pentru viaţa noastră de aici. Dacă are probleme cu preşedintele Băsescu sau cu premierul Boc se poate duce la Bucureşti în Piaţa Universităţii. Este păcat că tocmai el, care se declară un iubitor al oraşului Sfântu Gheorghe, vrea să rezolve nişte probleme politice făcând apel la dezordine publică”.
Odată că eu sper că putem păstra un limbaj decent, spre deosebire de mulţi neaveniţi în politică, care-şi adresează atacuri sub centură şi îi transmit pe această cale un sincer bun venit în arena publică, domnului preşedinte Codruţ Opaiţ. Dar să răspund punctual.
Nu , nu era vorba despre ce “vreau eu” de la PDL Covasna, ci de mesajele pe care protestatarii, repet, români şi maghiari deopotrivă, le aveau pentru şefii dumneavoastră de partid de la Bucureşti. Eu credeam că cetăţenii din Sfântu Gheorghe pot transmite către conducerile locale ale partidelor mesajele pentru “Centru”, nu că le spuneţi să meargă în Piaţa Universităţii. Cu tot respectul, aceasta mi se pare a fi o idée învechită şi nelalocul ei şi pentru că tot am prilejul, vă transmit că nu, nu cred că “Bucureştiul” ar trebui să rezolve toate problemele, ci presiunea din teritoriu. Ce vreau să spun cu asta, este că ar trebui să vă străduiţi să preluaţi doleanţele oamenilor din comunitate şi să le transmiteţi mai departe, poate-poate reuşim să schimbăm ceva împreună! Şi da, chiar exista o listă lungă de revendicări semnate de manifestanţi, dar dacă nu aţi binevoit să ne primiţi în sediu n-aveaţi cum să o vedeţi. O voi anexa pentru conformitate la acest comunicat.
Despre “lista cu soluţii pentru viaţa noastră de aici”, cu tot respectul, domnule preşedinte Opaiţ, cred că faptele mele din ultimii ani, implicarea într-o mulţime de proiecte cu şi pentru comunitate, plus parteneriatul constructiv pe care-l am de la începutul mandatului de consilier local, mă face să fiu îndreptăţit să spun că există soluţii, le-am pus şi continuăm să le punem în practică împreună cu cei care cred în destinul acestei comunităţi. Chiar dacă suntem puţini. Şi chiar dacă unii cârcotesc vârtos pe la colţuri şi încearcă să pună beţe în roate. Şi chiar dacă nu facem parte din aceleaşi organizaţii sau partide politice…
Cât despre “instigarea la dezordine publică”, în afară că este un termen pe care l-am vazut folosit de actualii guvernanţi tocmai pentru a lovi în Opoziţie, pe modelul pe care Ceauşescu vorbea de “agenturili stăini”, cu regret vă informez că nu a existat nici o clipă pe parcursul zilelor de proteste paşnice, chiar dacă poate unii şi-o doreau tocmai pentru a mai arunca puţin cu noroi în Guruianu şi pe această cale.
                Cu toate cele spuse mai sus, vă rog să nu credeţi că nu recunosc deschis meritele actualei administraţii locale, care a reuşit să atragă fonduri europene şi guvernamentale, pentru dezvoltarea oraşului nostru şi voi continua să fiu partener cu oricine, indiferent de orientarea politică, care crede în binele şi viitorul acestei comunităţi de oameni, români şi maghiari deopotrivă, din Sfântu Gheorghe. 


http://guruianu.blogspot.com/2012/01/contractul-cu-clasa-politica-2012.html

30 ianuarie 2012

CONTRACTUL CU CLASA POLITICĂ 2012 - ACŢIUNI


La cererea persoanelor fizice şi ONG-urilor din România, noi, protestatarii de la Sfântu Gheorghe, români şi maghiari deopotrivă, susţinem şi promovăm:

CONTRACTUL CU CLASA POLITICĂ 2012 - ACŢIUNI

1. Adoptarea iniţiativei legislative USL de a reduce la 300 numărul parlamentarilor
2. Adoptarea iniţiativei legislative PDL de a simplifca procedura de aprobare a percheziţiei şi trimiterii în judecată a parlamentarilor
3. Adoptarea iniţiativei legislative PNL de a elimina traseismul politic la parlamentari
4. Retragerea şi descurajarea oricăror proiecte legislative care au dăuna transparenţei declaraţiei de avere sau ar restrînge puterile ANI
5. Întreruperea procesului de autorizare a operaţiunilor Gold privind exploatarea Roşiei Montana, proces care a fost însoţit de ilegalităţi şi complicităţi politice, mai ales că unica autorizaţie Gold, de altfel limitată, a expirat
6. Decomasarea alegerilor şi desfăşurarea localelor şi parlamentarelor la termenul lor normal
7. Promovarea unei intitative legislative pentru restrangerea imunităţii prezidentiale la cazurile si conditiile imunitatii parlamentare
8. Investigarea abuzurilor Jandarmeriei de către o comisie parlamentară
9. Instituirea in cooperare cu societatea civila si asociatiile de afaceri a unei monitorizari permanente a alocarii banului public catre sectorul privat, cu crearea unei liste negre pentru firmele abonate care nu respecta pretul initial, sau termenele, sau ambele, sub sanctiuni care pot merge pana la interzicerea de a mai participa la licitatii publice
10. Publicarea integrală şi accesibilă a tuturor achizitiilor publice si a plăţilor făcute din bani publici inclusiv pe site-urile fiecarei institutii publice care participa la acest proces
11. Interzicerea finanţării partidelor politice de către persoane juridice
12. Liberalizarea condiţiilor restrictive de constituire a unui partid politic
13. Cooperarea cu societatea civila pentru imputernicirea unei agentii capabile sa previna, identifice si sanctioneze frauda electorala
14. Aplicarea integrală si proactivă a legii 544/2001, prin publicarea din oficiu a tuturor rapoartelor de activitate cerute de legea, ca si a tuturor achizitiilor publice, bugetelor si salariilor din sectorul public;
15. Cooperarea cu societatea civila pentru crearea unui portal electronic pentru afisarea tuturor informatiilor publice din oficiu: instituirea de sancţiuni administrative pentru lipsa de implementare a legii
16. Limitarea practicii ordonantelor de urgenta si a asumarii raspunderii guvernamentale
17. Publicarea anunturilor de pozitii vacante din sectorul public pe site-urile Internet
18. Schimbarea legii manifestatiilor publice pentru a elimina restrictiile actuale excesive
19. Simplificarea înscrierii unui ONG astfel încât sa nu mai fie necesara o aprobare guvernamentala, cu exceptia înscrierii în registrul fundatiilor si asociatiilor
20. Instituirea principiului răspunderii materiale pentru proasta gestionare a banului public
21. Sa nu fie persecutati si nici stanjeniti in activitatea lor magistratii care au anchetat si condamnat fapte de inalta coruptie. Acestia sa fie lasati sa-si continue activitatea avand garantia ca pot lucra eficient si cu deplina integritate.
22. Intărirea departamentelor care se ocupa de furnizarea raspunsurilor institutiilor publice potrivit Legii 544-2001 astfel incat acestea sa fie capabile a raspunde in cel mai scurt timp, corect si complet, sesizarilor primite din partea cetatenilor.
23. Introducerea sanctiunii nulitatii de drept pentru proiectele legislative care nu respecta Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala
24. Respingerea proiectului legislativ de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care ar permite companiilor miniere private sa exproprieze de bună voie in numele statului
25. Cresterea rolului democratiei participative, conform Tratatului de la Lisabona care accentueaza rolul democraţiei participative prin crearea de noi mecanisme de interacţiune între cetăţeni şi instituţii, printre care se numără,de exemplu, iniţiativa cetăţenilor.Cerem clasei politice sa prevada mecanisme simple si eficiente prin care initiativele cetatenesti sa fie respectate si asumate atat la nivel local cat si parlamentar;
26. Conform Constitutiei Romaniei si bunei practici globale (Norvegia), pentru ca resursele naturale sa nu devina o sursa de rente economice pentru „băieții deştepţi” sau o formă de mită electorală propunem ca orice resurse naturale aflate in proprietatea statului să poată fi exploatate doar cu profit impărţit egal intre toti cetătenii ţării;
27. Colaboratorii fostei Securitati, precum si persoanele care au suferit condamnari penale pentru coruptie (chiar si cu suspendare), nu pot candida si asuma functii publice din partea partidelor.

Participanţii la protestele din Sfântu Gheorghe

Manifest pentru speranţăReacţiile din ultima vreme m-au făcut să reiau textul scris iniţial în octombrie 2011, provocându-i pe toţi contestatarii mei să-mi răspundă la întrebările punctuale din text şi eventual să ofere alte soluţii concrete!

Ce resorturi interioare te mai pot face să-ţi doreşti să rămâi în joc? Să lupţi pentru o comunitate mai bună? Cât de solid înrădăcinată trebuie să-ţi fie încrederea în oameni astfel încât să poţi suporta cu stoicism derapajele celor care ne conduc? Culmea este că multora li se pare aproape normal să se întâmple asta şi nici măcar nu mai au puterea să se revolte.
Fac parte din generaţia care imediat după 1989 a ieşit constant în stradă, când lucrurile chiar erau delicate, când Securitatea, minerii sau “tovarăşii de bine” chiar puteau să te sperie şi o făceau. Dar milioane de oameni, majoritatea tineri şi foarte tineri, nu se gândeau la repercursiuni. Sperau să forţeze schimbarea în bine a lucrurilor. Nu ne păsa dacă pierdem sau câştigăm, important era să transmitem mesajul că suntem prezenţi, că ne pasă de ceea ce se întâmplă în jur, că nu vom lăsa lucrurile să se ducă înspre rău, că nu vom pleca aiuriţi capetele.
Ce s-a ales astăzi din toată această atitudine? Ştiu că dezamăgirile au fost mari de-a lungul celor 20 de ani, dar de ce majoritatea a ales să se retragă tăcut din prim plan? De ce am considerat că “statul în spate” şi “vorbitul pe la colţuri” ajută mai mult decât lupta deschisă? De ce nu ne mai afirmăm cu putere valorile şi credinţele? Oare nu le mai avem sau nu mai credem în ele? De ce nu ne asociem mai mulţi pentru a schimba actuala mentalitate depăşită că “nimic nu poate fi schimbat”?
Am fost încă din studenţie implicat în politica adevărată, adică în “implicarea în viaţa cetăţii” şi n-am putut sta pur şi simplu liniştit în banca mea, privind doar cum ceilalţi fac şi desfac realităţile din jur. Nu întâmplător deviza mea a devenit “răul înfloreşte când oamenii buni nu fac nimic”, a lui Burke. Provocarea mea acum pentru voi toţi cei din jur sunt câteva simple întrebări: De ce vă mulţumiţi cu o stare evident proastă a lucrurilor? De ce v-aţi potolit? De ce nu mai credeţi că lucrurile se pot schimba? De ce aţi îmbătrănit înainte de vreme? De ce aţi ajuns să vă împăcaţi cu soarta? De ce neimplicarea o vedeţi ca pe o o soluţie? De ce nevotând credeţi că faceţi o mare faptă de curaj? De ce credeţi că înjurătura în barbă îi atinge pe mai marii zilei? De ce luaţi de bune vorbele “toţi sunt la fel, nimeni nu are soluţii”? De ce nu vii TU cu soluţii? De ce nu le propui, de ce nu le promovezi? De ce nu îi sileşti pe ceilalţi să ţi le ia în considerare? Să le asculte, să le corecteze, poate, şi într-un final să le pună în practică, spre binele nostru al tuturor ca şi comunitate?
Pentru toţi cei în care n-a murit speranţa, pentru cei care mai cred că a respira nu e un act de curaj, pentru cei care mai cred că pot ridica privirea spre cer, neuitând de unde au pornit, dar fixându-şi ţeluri spre înainte, pentru cei care cred că fiecare dintre noi trebuie să fim schimbarea pe care ne-o dorim în lume, vă invit să acţionăm! Oriunde puteţi şi mai ales, acolo unde doriţi şi ştiţi că puteţi face ca lucrueile să funcţioneze mai bine! Să vă implicaţi şi să vă pese de ceea ce vă înconjoară! Să nu înghiţiţi pe nemestecate idei preconcepute, prejudecăţi stupide şi fără sens! Să puneţi argumentele mai presus de frazele frumos meşteşugite şi să acţionaţi în consecinţă! Să vă adunaţi în grupuri şi să loviţi constant dar sigur incompetenţa oriunde ea îşi arată faţa!
La sfârşitul acestor rânduri vin cu o veste bună, care sper să vă dea încrederea maximă să faceţi toate acestea. Nu este necesar să fiţi majoritari. Nu vă temeţi niciodată că sunteţi puţini. Nu este necesar să faceţi parte din curentul dominant. O comunitate poate fi salvată prin acţiunea unora, a câtorva. Numai zece oameni buni ar fi fost de-ajuns să salveze cetatea în care răul era dominant, spune Biblia. Poţi fi socotit între acei 10?