22 aprilie 2012

Icoane ortodoxe prin optica unui secui


O expoziţie inedită a fost lansată duminică la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la subsolul Catedralei Ortodoxe. Aceasta a fost prima expoziţie din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2012.
„Icoane tradiţionale ortodoxe din Turcia prin ochii unui secui catolic” este expoziţia de fotografii inedite ale geografului Karda Zoltán, pe care părintele Sebastian Pîrvu, gazda evenimentului a catalogat-o ca fiind deschizătoare de drumuri în vederea construirii unei relaţii sănătoase de convieţuire între românii şi maghiarii din Sfântu Gheorghe.

Fotografiile expuse prezintă iconografia pictată pe aur pe care autorul le-a găsit într-o mică biserică din Istanbul, aflată la mică distanţă de Zidul Constantinopolului. „Această iconografie este unicat în Europa datorită tehnicilor speciale pe care le-au folosit călugării care au pictat pereţii bisericii pe suport de aur. Originea iconografiei din Istanbul este biserica Sfânta Sofia, dar această mică biserică, Cora, s-au păstrat datorită blândeţii cu care a tratat Imperiul Turc această construcţie, punând pânze cu texte specifice musulmane deasupra icoanelor” – povesteşte Karda Zoltán.
Autorul fotografiilor este un călător prin lume, a fost în mai multe ţări din Orientul Mijlociu, şi a spus la vernisajul expoziţiei, că la anul va aduce în faţa publicului covăsnean alte lucrări de la biserici ortodoxe din lumea arabă.

SFÂNTU GHEORGHE ÎN SUPERLIGĂ LA TENIS DE MASĂ!

Dupa ani de acumulari, de frustrari cauzate de lipsuri de toate felurile, de trecerea zeitei Fortuna in alta tabara, dar nu in ultimul rand dupa ani de munca si incredere in
faptul ca Sfantu Gheorghe are oameni talentati si entuziasti, sambata pe 21aprilie 2012, in deschiderea saptamanii dedicate patronului spiritual al orasului, o frumoasa pagina de daruire s-a scris la Medias.
   Astfel in complexul sportiv ROMGAZ Medias, s-a desfasurat turneul play-off de calificare in primul esalon valoric al tenisului de masa romanesc, respectiv Superliga, la care echipa C.S. Electrica Sf. Gheorghe si-a castigat dreptul de a participa in urma rezultatelor inregistrate in sezonul regulat al Diviziei A. Constienta de sarcina grea aflata in fata echipei, dar mai ales de perspectiva de a juca intr-un esalon valoric superior, staff-ul tehnic al echipei si-a asigurat serviciile unui alt produs de calitate al sportului covasnean, respectiv Kanabe Szilard din Tg. Secuiesc, reusind un transfer pe ultima suta de metri, datorita dif. financiare.
  In formula de start - Simon Teodor, Moldoveanu Stefan, Kanabe Szilard, Kocsis Balazs, intalnirea cu Romgaz Medias se anunta extrem de grea in conditiile in care adversarii, cu un lot mai experimentat si omogen, care a cochetat permanent cu accederea in Superliga, isi anuntase clar intentia, respectiv de a fi partasa la revirimentul sportului din Medias, alaturi de alte sporturi generos sustinute de finantatori.
 Reuniunea a inceput in nota de relativa dominare a gazdelor, care au beneficiat de aportul uneori semnificativ al cunoasterii suprafetei de joc, a iluminatului specific, dar si al unei galerii galagioase, dar in pofida startului usor ezitant, echipa, si nu intentionat nu individualizez, ci repet echipa s-a mobilizat, a remontat handicapul initial, reusind o victorie .
  Chiar daca la prima vedere, scorul de 5-2 (3 Moldoveanu, 2 Kanabe), e categoric, noi consideram ca nu e decisiv, biletul de Superliga trebuie confirmat acasa, pentru a nu lasa loc de dubii, sa putem spune ca DA, suntem mai buni, si ne meritam locul printre cei buni.
  Pentru a putea scrie aceste randuri, nu am contabilizat numai zile, ani, concursuri, esecuri, succese, am contabilizat si foarte mult suport, daca nu intotdeauna financiar, material, cel putin afectiv, am stiut ca orasul este alaturi de noi, si crede in noi.
  Returul se va desfasura in data de 06.05.2012, la o locatie si ora ce va fi difuzata din timp suporterilor, pe care pe aceasta cale ii invitam sa fie alaturi de noi.
(Onofrei Liviu)