19 iulie 2012

Nu votezi, nu exişti!


În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat  că mesajul pe care PNL îl are în judeţul Covasna, în ceea ce priveşte referendumul cu privire la demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie, este foarte simplu: „Oamenii trebuie să iasă la vot! Eu cred că în acest moment bătălia este la fel de importantă ca şi în anii 1990, când învăţam ce înseamnă democraţia”.

Liderul liberal consideră că opţiunea fiecăruia este evident cristalizată, dar este foarte important ca această opinie să fie exprimată. Ca urmare, acesta susţine că a încerca să gândeşti democratic şi să acţionezi ca într-o democraţie, dar să nu te  prezinţi la vot, reprezintă  un gest de laşitate pe care speră, din tot sufletul, ca nimeni  să nu îl  promoveze în următoare zile.
De asemenea, Mădălin Guruianu a menţionat faptul că este perfect de acord cu „pariul” făcut de  Crin Antonescu care a declarat  că se va retrage din politică în cazul în care Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni. Dar, dacă acest lucru se va întâmpla doar ca urmare a invalidării  referendumului, Guruianu are o altă părere. „Eu cred că dacă va câştiga voturile majorităţii, are absolut tot dreptul de a rămâne preşedintele acestei ţări, fie că ne place sau nu acest lucru. Dar, să rămâi preşedinte doar prin neprezentarea oamenilor la referendum, mi s-ar părea o cădere cu mulţi ani în urmă”.
Totodată, conducerea PNL Covasna apreciază poziţia reprezentanţilor UDMR faţă de referendumul de la sfârşitul săptămânii viitoare, însă consideră că e de datoria acestora să-şi  mobilizare electoratul, în vederea ieşirii la vot. Recent, conducerea centrală a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România  a recomandat cetăţenilor de etnie maghiară din ţara noastră  să voteze, fiecare,  aşa cum le dictează conştiinţa.
Reprezentanţii  PNL Covasna cred cu tărie că, în acest moment, cel mai important lucru este acela de a-i  convinge pe  cât mai mulţi oameni să nu tacă, să nu stea acasă iar   ulterior să se plângă de un lucru sau de altul. Astfel, susţinătorii preşedintelui trebuie să iasă pentru a fi  alături de acesta, iar cei care consideră că nu mai merită să fie preşedinte, să iasă să îl sancţioneze în cadrul referendumului.
„Dacă atât de mulţi oameni au murit înainte de 1989 pentru dreptul de a ne exprima şi de a ne vota conducătorii, în mod democratic, noi nu avem dreptul să nu o facem!” a precizat Mădălin Guruianu.
Cristina Cioba


Szekely Hirmondo: Gyáva, aki otthon marad

A liberálisoknak fontos a részvétel is 

image
Guruianu: Szavazzanak lelkiismeretük szerint, csak vegyenek részt a referendumon
„1989-ben azért halt meg több mint ezer ember, hogy szabadon véleményt nyilváníthassunk. Ha a július 29-ei referendumon nem élünk ezen jogunkkal, akkor hiábavalóvá válik a forradalmárok áldozata” – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Mădălin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi elnöke.

Míg az RMDSZ nem foglal állást az ügyben (lásd az 5. oldalon – szerk. megj.), addig Guruianu a népszavazáson való részvételre buzdít. A liberálisok helyi pártvezére szerint idétlen helyzet alakulna ki, ha Traian Băsescu államfő azért maradna meg hivatalában, mert a részvétel nem érte el az ötvenszázalékos küszöböt.
– Ha valaki azt szeretné, hogy Băsescu maradjon, ehhez természetesen joga van, csak menjen el szavazni – mondta Guruianu. – A legfontosabb, hogy az emberek állást foglaljanak, a döntés legyen érvényes. Hogy mit döntenek, az szinte másodlagos, de választani kell. Ha a részvétel miatt eredménytelen lesz a népszavazás, az több évvel visszaveti Romániát a történelemben. Guruianu a magyarkártyát is kijátszotta, üdvözölte az RMDSZ vezetőségének azon állásfoglalását, hogy a szavazói lelkiismeretére bízta a döntést, ugyanakkor kijelentette, biztos benne, hogy a magyaroknak van kialakult véleményük a helyzetről, és nem haboznak azt ki is nyilvánítani.
Erdély András

18 iulie 2012

HAI LA VOT!


PNL Covasna: UDMR ar trebui să lupte pentru democraţie prin mobilizarea electoratului la vot

         Sfântu Gheorghe, 18 iul /Agerpres/ - Conducerea PNL Covasna salută poziţia UDMR faţă de referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, dar consideră că e necesar ca mesajul să fie dublat şi printr-o campanie de mobilizare a electoratului la vot.
         După ce conducerea UDMR şi-a reafirmat neutralitatea faţă de referendum şi disputele politice generate de demiterea preşedintelui Băsescu, recomandându-le maghiarilor să voteze aşa cum le dictează conştiinţa, liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că ar fi bine dacă Uniunea şi-ar dubla mesajul printr-o campanie menită să scoată lumea la vot.
         'Bătălia e la fel de importantă ca în anii '90 când învăţam ce e democraţia. Cred că opţiunea electoratului e cristalizată, (...) iar a nu te prezenta la vot e un semn de laşitate (...) Să voteze cum vor ei, şi românii şi maghiarii, numai să voteze. Dacă nu merg la vot îşi bat joc de cei din 1989 care s-au luptat pentru libertate şi democraţie şi ar fi o cădere cu mulţi ani în urmă', a declarat Mădălin Guruianu.
         Acesta a precizat că cea mai importantă misiune a PNL în campania pentru demiterea preşedintelui este 'de a convinge cetăţenii să-şi exprime părerea, să nu tacă'.
         Guruianu a menţionat că o delegaţie format din câteva zeci de persoane din cadrul organizaţiei PNL Covasna a participat marţi la mitingul anti Băsescu organizat de USL la Braşov, iar săptămâna viitoare vor participa la un miting similar organizat la Bucureşti.
         Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat recent că îi îndeamnă pe etnicii maghiari să iasă la vot în ziua referendumului şi să vozete fiecare aşa cum îi dictează conştiinţa.
         'De fiecare dată când sunt alegeri, Uniunea subliniază importanţa prezenţei la vot şi a folosirii drepturilor noastre cetăţeneşti. Sfatul UDMR către cetăţenii maghiari este identic celui adresat parlamentarilor săi: votaţi cum vă îndeamnă conştiinţa!', a spus Hunor Kelemen.
         Acesta a mai menţionat că nu consideră că este 'misiunea' UDMR să încline balanţa de o parte sau alta şi nici să facă dreptate în lupta politică dintre partidele româneşti. AGERPRES/(A - Oana Mălina Negrea)

16 iulie 2012

VOTEAZĂ SAU TACI!

Pentru mine rămâne în continuare o fractură de logică să ceri 50% + 1 prezenţă la vot din listele electorale pentru validarea referendumului - cum ar fi să nu mai validăm alegeri decât acolo unde există acest procent de participare (?!)... - dar până la urmă sper că VOTEAZĂ SAU TACI este sloganul perfect în această perioadă. Spuneţi-vă părerea oameni buni! Votaţi cum vă dictează conştiinţa, numai votaţi! 

Încercam să vă provoc acum aproape un an de zile cu "Manifestul pentru speranţă" din care nu retractez, evident, nimic: "De ce vă mulţumiţi cu o stare evident proastă a lucrurilor? De ce v-aţi potolit? De ce nu mai credeţi că lucrurile se pot schimba? De ce aţi îmbătrănit înainte de vreme? De ce aţi ajuns să vă împăcaţi cu soarta? De ce neimplicarea o vedeţi ca pe o o soluţie? De ce nevotând credeţi că faceţi o mare faptă de curaj? De ce credeţi că înjurătura în barbă îi atinge pe mai marii zilei? De ce luaţi de bune vorbele “toţi sunt la fel, nimeni nu are soluţii”?...

Tu alegi să ieşi la vot sau eşti printre cei care ascultă îndemnul ceauşist de final de dictatură "staţi liniştiţi la locurile voastre, tovarăşi!"?