25 ianuarie 2013

ÎMPREUNĂ PENTRU TEATRUL ANDREI MUREȘANU!


  • RADIO MUREȘ: Marius Obreja susţine reabilitarea cinematografului din Sf. Gheorghe

  • COVASNA
  • |
  • 24 ianuarie 2013
Marius Obreja susţine reabilitarea cinematografului din Sf. Gheorghe

Senatorul PNL Marius Obreja va susţine proiectul de reabilitare a fostului cinematograf din Sfântu Gheorghe iniţiat de Primăria Sfântu Gheorghe, precum şi alte proiecte importante pentru locuitorii judeţului.
Marius Obreja a declarat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, că este dispus, din poziţia pe care o are, să sprijine autorităţile locale în orice proiect benefic pentru locuitorii judeţului, dar a menţionat că până acum nu a primit nici o solicitare din partea vreunui primar din judeţ.
Acesta a mai spus că va încerca să atragă fonduri de la bugetul de stat pentru reabilitarea şi modernizarea fostului cinematograf Arta din Sfântu Gheorghe, precum şi a unor drumuri, printre care cel care duce spre staţiunea Balvanyos şi lacul Sfântu Ana, care este foarte degradat.
Primăria Sfântu Gheorghe intenţionează să înceapă în acest an lucrările de reabilitare şi moderizare a fostului cinematograf Arta unde va fi mutat sediul Teatrului românesc „Andrei Mureşanu".
Imobilul va fi recompartimentat astfel încât să poată găzdui o sală de spectacole şi repetiţii, spaţii administrative, precum şi două săli de cinema 3D cu 96, respectiv 81 de locuri. Investiţia este evaluată la aproape un milion de euro.
Mara Deleanu

COVASNAMEDIA: Reabilitarea fostului Cinema Arta, prioritate pentru senatorul Marius Obreja


Reabilitarea fostului Cinema Arta, prioritate pentru senatorul Marius ObrejaLiderul PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, răspunde pozitiv solicitării primarului Antal Árpád și spune că va susține alocarea de bani de la Bugetul național pentru lucrările de reabilitare a clădirii fostului Cinema Arta.
Potrivit lui Marius Obreja, reabilitarea clădirii fostului cinematograf, care va deveni noua casă a Teatrului Andrei Mureșanu, este un proiect prioritar pentru care va cere bani, alăturându-se astfel demersurilor de la nivel local în acest sens.
Potrivit primarului Antal Árpád, reabilitarea a fost evaluată la un milion de euro, însă fără contribuție din fonduri guvernamentale lucrările ar putea dura ani întregi, căci bugetul orașului nu poate suporta o astfel de sumă.
În context, Obreja s-a referit și la drumul județean spre Lacul Sfânta Ana, un drum distrus și periclitat de alunecările de teren. Obreja a arătat că așteaptă să se limpezească lucrurile, pentru a vedea cărei autorități publice va „aparține” drumul.
„Unul dintre primele drumuri pe care le voi face pentru finanțări va fi la domnul Relu Fenechiu și voi face public ce valori pot fi aduse în județ la modul real pentru acest drum (…). Tendința este să mă duc cu 400 de km de drum din județ… cât va rămâne însă, vom vedea”, a mai spus Obreja.


ÎMPOTRIVA MAJORĂRII DE 50% A TAXELOR LOCALE PENTRU PERSOANELE JURIDICE!


OBSERVATORULDE COVASNA: Liberalii nu cred în proiectul pentru IMM-uri de la Sfântu Gheorghe


PNL Covasna critică majorarea impozitelor locale pentru firme cu 50%.
PNL Covasna critică dur decizia Consiliului Local Sfântu Gheorghe de a mări cu 50% taxele și impozitele pentru persoanele juridice și susține că astfel Sfântu Gheorghe a devenit municipiul reședință de județ cu cele mai mari taxe locale din Transilvania (și poate că inclusiv din țară) pentru persoanele juridice.
Arătând că o astfel de măsură nu duce în direcția unei administrații locale autonome eficiente, conducerea PNL Covasna și-a exprimat suspiciunile cu privire la anunțatul proiect prin care Primăria, CCI Covasna și ASIMCOV ar urma să creeze posibilitatea agenților economici de a-și recupera pierderile de la taxe și impozite. Este vorba despre acel program pentru IMM-uri, prezentat recent de către primarul Antal Árpád, structurat pe mai multe paliere (ca și fondurile europene), în valoare totală de 500.000 de lei și prin care persoanele fizice, venind cu proiecte, ar putea obține finanțare. Consilierul local Mădălin Guruianu susține însă că proiectul există deocamdată doar la nivel de idee și nu palpabil, plus că ar putea discrimina multinaționalele cu afaceri în oraș, deoarece se adresează doar IMM-urilor.
„Majorare foarte mare şi bruscă”
La rândul său, senatorul PNL Marius Obreja s-a arătat convins că Sfântu Gheorghe ar fi reușit să aibă un buget echilibrat în 2013 și fără o asemenea majorare de taxe și impozite locale pentru persoanele juridice.
„Majorarea este foarte mare și bruscă, cred că orașul se descurca și fără ea ori cu o majorare de 10%, în niciun caz de 50% (…). Sau poate e o încercare de a arăta că „suntem în opoziție, nu avem fonduri”, dar cred că cu informații și voință pot fi realizate multe, nu doar prin UDMR. Oricum, ca întotdeauna când se fac lucruri heirupiste, contribuabilul are de tras”, a spus Obreja, subliniind că doar consilierii Uniunii au votat în CL, în unanimitate, majorarea cu 50%.
Acesta s-a arătat neîncrezător în proiectul cu fondurile pentru IMM-uri, apreciind că în cel mai bun caz efectul acestuia va fi unul minor. În context, Marius Obreja a declarat că în două săptămâni, PNL Covasna va prezenta un proiect real de motivare prin care să poată fi puse pârghiile pentru creșterea capitalului din județul nostru.

AGERPRES și MESAGERUL DE COVASNASenatorul Marius Obreja consideră exagerată majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor
ADAUGAT: IANUARIE - 25 - 2013

Senatorul USL Marius Obreja consideră că decizia Consiliului local Sfântu Gheorghe de a majora cu 50% taxele şi impozitele pentru persoanele juridice este inoportună şi că va avea consecinţe negative asupra contribuabililor.

Marius Obreja a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că prin această măsură municipiul Sfântu Gheorghe a reuşit performanţa de a conduce topul celor mai mari majorări de taxe şi impozite din ţară şi a subliniat că decizia a fost luată cu votul majoritar al consilierilor UDMR. În opinia sa, o majorare de 10% ar fi fost suficientă şi nu ar fi avut consecinţe nefaste asupra întreprinzătorilor privaţi. Obreja e de părere că administraţia locală condusă de UDMR vrea să demonstreze prin această măsură că lucrurile vor merge greu dacă Uniunea e în Opoziţie.
„Este de departe cea mai mare majorare de taxe şi impozite dintr-un municipiu din România (…) Consider această hotărâre luată de Consiliul local Sfântu Gheorghe, unde UDMR are majoritatea, o încercare de a arăta că în Opoziţie va fi greu, că nu o să primim fonduri”, a declarat Marius Obreja.
Acesta a mai spus că în calitatea sa de senator va face tot ce este legal şi omeneşte posibil pentru a obţine finanţarea necesară pentru proiectele ce vor aduce beneficii comunităţilor locale.
În context, acesta a menţionat că nu are încredere în fondul pentru susţinerea IMM-urilor pe care Primăria Sfântu Gheorghe vrea să îl înfiinţeze din acest an, apreciind că acesta va avea un efect minor asupra mediului de afaceri.
Taxele şi impozitele locale au crescut în acest an cu 10% în municipiul Sfântu Gheorghe pentru persoanele fizice şi cu 50% pentru cele juridice. Primarul Antal Arpad a declarat că decizia a fost îndelung chibzuită şi a avut la bază ideea de a se încasa bani mai mulţi de la companiile mari care au puncte de lucru în judeţ, cum ar fi băncile, firmele de asigurare, benzinăriile şi supermarketurile. Pentru a compensa această creştere, dar şi pentru a sprijini întreprinzătorii locali, autorităţile locale intenţionează să înfiinţeze un fond special pentru sprijinirea IMM-urilor, după modelul finanţării proiectelor culturale, sportive şi de tineret.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

24 ianuarie 2013

Cea mai scumpă administație locală din Transilvania, din păcate!

Graficele de pe "transidex" confirmă ceea ce spuneam în decembrie. Majorarea cu 50% a taxelor pentru persoanele juridice ne-a transformat în administrația locală cea mai scumpă din Transilvania... 


pentru că s-a pus în discuția situația din ultimii ani, iată cum am stat real: in 2009 1%, intre 2010 si 2012 1,2%, iar din acest an 1,8%... in aproximativ 50 de ani platesti practic din nou  toata valoarea unui imobil, asa cum imi spunea astazi cu naduf un om de afaceri local... din  capitolul "binefacerile autonomiei locale"... 

Alături de doamna Profiroiu și în numele liberalismului nu aveam cum să votăm în Consiliu Local o așa mare ridicare a taxelor locale, dar numai colegii din PSD, PPMT și PCM au făcut așa, majoritatea absolută din C.L. Sfântu Gheorghe, compusă din membri UDMR au votat în unanimitate această propunere a domnului primar Antal Arpad. 
Efectele cu siguranță se vor simți... și nu vor fi deloc pozitive, din păcate! 
- traducere grafic impozite locale
1. Impozit imobiliar pe o locuinta de 60m2 aflat in centrul localitatii
2. Impozit imobiliar pe o cladire de birouri cu o valoare de 200 000 lei
3. Impozit pe autovehicule 1600cm3
4. Impozit imobiliar pe 10 ari (1000m2) de teren intravilan

2. Impozit imobiliar pe o cladire de birouri cu o valoare de 200 000 lei
3. Impozit pe autovehicule 1600cm3
4. Impozit imobiliar pe 10 ari (1000m2) de teren intravilan
Nu am să închei altfel de cât cu același "Iubesc Sfântu Gheorghe", dar de data aceasta decizia a fost eronată și sunt convins că în timp ea va fi corectată! Noi spre asta vom merge!