11 aprilie 2013

Interviu "10 ani de Observatorul de Covasna"


„Am învățat să prețuiesc fiecare vorbă adusă în spațiul public” 

Madalin Guruianu
La 10 ani de la primul număr al Observatorului de Covasna, un interviu cu Mădălin Guruianu, fost director al ziarului
– Cum a fost perioada petrecută la ziar?
– Cu multe suișuri și coborâșuri, dar în principiu o perioadă fastă, în care am cunoscut o mulțime de oameni interesanți, atât în cadrul echipei, dar și la nivelul clienților, partenerilor și mai ales al cititorilor.
Trecerea de la săptămânal la cotidian și conducerea timp de câțiva ani, între 2006-2008, a „Observatorului de Covasna” a fost una dintre cele mai faine perioade din viața mea. Au fost provocări, dar și oportunități, posibilitatea de a cunoaște oameni foarte interesanți, dar mai ales ocazia de a lucra cu o echipă absolut fantastică.
– Cum ţi-a marcat viitorul (dacă l-a marcat)?
– Enorm. Am simțit din plin cât de mult contează să faci ceva pentru comunitate, oricât de mic, dar care poate avea un efect multiplicator. Atât pozitiv, iar ziarul promova pe larg genul acesta de subiecte – îmi aduc aminte cu drag despre „Cartea de la pagina 5” – o campanie pe care am susținut-o timp de câțiva ani pentru promovarea lecturii, dar și negativ, din păcate. Am învățat foarte mult să prețuiesc fiecare vorbă adusă în spațiul public. A oricui. Și mai ales a consecințelor pe care le poate avea. Cred că este una dintre experiențele ultra-necesare pentru un om care ulterior a intrat în politică. Și care de câțiva ani luptă pentru transparentizarea informațiilor publice și informare constantă și promptă a presei.
– Cea mai plăcută amintire din acea perioadă…
– Nu am să uit niciodată momentul în care la ziar, cu două zile înaintea pornirii cotidianului, a intrat pe ușă, sfioasă și totuși cu mult curaj și chef de muncă, o tânără absolventă de jurnalism, care a devenit în scurt timp sinonimă cu știrile „Observatorul de Covasna”. Este vorba despre extrem de talentata Ana Sidon și cu certitudine este o pierdere pentru mass-media de la noi că ea nu se mai ocupă cu așa ceva. Dar au mai fost oameni deosebiți cu care am colaborat extrem de bine. Nu-i enumăr acum, pentru că, evident, voi uita pe cineva și mi-ar părea rău, dar îmi mai amintesc despre un alt „plecat din zonă”, Horia Kraus, autorul unora dintre cele mai inspirate și sensibile rânduri din cotidian de pe „vremea aceea”.
– Cea mai neplăcută amintire…?
– Modul exagerat în care a reacționat domnul deputat covăsnean de atunci, Petre Străchinaru, când, de un 1 aprilie, împreună cu redacția, am decis să punem pe prima pagină „o știre” cum că dânsul s-a înțeles cu UDMR pe tema autonomiei, „știre” care avea erată în penultima pagină, unde era clarificat faptul că este o glumă și că ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva. Ceea ce s-a întâmplat ulterior a frizat ridicolul, domnul deputat nemaidorind o vreme să mai aibă de-a face cu ziarul nostru… De câte ori nu ne-am primit și noi asemenea „știri fabricate”, la care nici măcar nu ne cerea nimeni scuze după ce se dovedeau a fi false…
– De ce ai plecat de la ziar? Ce faci acum?
– Odată cu intrarea în Consiliul Local, de fapt chiar din campania din 2008 pentru postul de consilier, m-am retras de la conducerea ziarului, m-am oprit din scris editoriale, iar în scurtă vreme am vândut partea mea de acțiuni de la ziar și am intrat serios în viața politică, ba chiar și într-un partid, ulterior. Cred că cele două sunt sau ar trebui să fie incompatibile. Acum sunt în continuare consilier local, la al doilea mandat și angajat al Parlamentului României, consilier la biroul senatorului Marius Obreja.
La Mulți Ani „Observatorul de Covasna”!

09 aprilie 2013

30 DE ZILE PENTRU SFÂNTU GHEORGHE!


Provocăm pe toți cei care se străduiesc să ne / mă denigreze să urmărească atent ceea ce urmează să se întâmple în Sfântu Gheorghe, cu și pentru români, dar și pentru conviețuirea pașnică și faină dintre români și maghiari. După cele 30 de zile, sperăm ca majoritatea celor din zonă, dar și din restul țării, fie să spună că nu au fost impresionați, fie să își ceară scuze pentru că prea multe vorbe eronate au răsunat în van despre această zonă și prea multe bătăi în piepturile unora de "mari români", fără pic de acoperire în realitate. Vă aștept impresiile pe 9 mai, oameni buni și mai puțin buni...

08 aprilie 2013

Jurnal Online Pozitiv 1-8 aprilie


Luni 8 aprilie

De la 14 ședință extraordinară de adoptare a bugetului municipiului Sfântu Gheorghe... și imediat acordămîmpreună cu colegii din Comisia de Tineret și Sport, bugetele pentru proiectele depuse de asociațiile nonguvernamentale pentru sem. I 2013... Să sperăm că va fi într-un ceas bun și că ulterior, pe parcursul anului, vom putea primi o rectificare pozitivă peste cei 600.000 alocați în acest moment în buget pentru aceste proiecte.

Un alt super talentat tânăr din Sfântu Gheorghe, "GABI, Acrobatul cu Bicicleta", vine direct din semifinala de la Românii Au Talent 2013, la Cortul de Tineret cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe! Duminică 28 aprilie îl admirăm la finala Saint George Got Talent! Succes maxim Orban-Barra Gabor!

Elevii (si profesorii :)) Liceului de Arte "Plugor Sandor" Sfantu Gheorghe au adus patru premii nationale (din 4 elevi trimisi la Olimpiada Nationala de Muzica Alba Iulia)!!!!

Attila Csoma - tuba Premiul I 
Szocs Botond - pian Premiul III 
Peter Ervin - flaut Mentiune speciala
Arnold Kovács - contrabas Mentiune speciala

Dacă vineri organizăm evenimentul cinematografic al anului la Sfântu Gheorghe - Spectacol de Gală cu POZIȚIA COPILULUI, în prezența echipei de realizatori, sâmbătă suntem la acțiunea națională PLANTĂM FAPTE BUNE, coordonată la nivel județean de Asociația Alutus! HAI ȘI TU CU NOI!

Vă povesteam de hotărârea aceasta a Consiliului Local luată de anul trecut... ne apropiem prieteni să fim printre primele orașe din țară care nu va mai cheltui pe iluminatul public decât din energia verde produsă de parcul cu panouri solare de la ieșirea dinspre Vâlcele - 4 ha.http://www.mesageruldecovasna.ro/stiri/a-fost-semnat-contractul-pentru-realizarea-unui-parc-fotovoltaic-la-sfantu-gheorghe/

WEEKEND

VIZITA EXEMPLARĂ A CELOR PESTE 100 DE TINERI COVĂSNENI LA BUCUREȘTI!

120 de tineri români și maghiari din localitățile Valea Crișului, Chichiș, Zăbala, Malnaș, Întorsura Buzăului, Barcani, Sita Buzăului și Zagon au participat vineri, 5 aprilie 2013, la invitația senatorului Marius Obreja, la proiectul Copiii Covasnei vizitează Capitala României.

Împreună cu 110 elevi și 8 cadre didactice, ne-am oprit la Brașov, în drumul spre Capitală. Palatul Parlamentului, Muzeul Satului, Muzeul Țăranului, Parcul Herăstrău și Arcul de Triumf sunt atracțiile principale ale zilei pentru tinerii covăsneni, români și maghiari deopotrivă din Barcani, Chichiș, Întorsura Buzăului, Malnaș, Sita Buzăului, Valea Crișului, Zagon, Zăbala.
Împreună suntem MAI BUNI!
Együtt JOBBAK vagyunk!

O rapidă acțiune a "guerillei net" de voluntari și Covasna este pe locul 8 în țară! Votați, dragilor!

Anul cu cel mai prolific program la Cortul de Tineret! Să ne bucurăm împreună, prieteni!

SUCCES LA MECIUL DEMONSTRATIV DIN LICEUL MIKES KELEMEN ȘI MERGEM
ÎN INIMA ARDEALULUI, LA RACOVIȚĂ OPEN CLUJ 2013!http://saintgeorgedebate.blogspot.ro/2013/04/impreuna-sustinem-viitorii-lideri-ai.html?spref=fb


HAI SĂ-L CUNOȘTI PERSONAL VINEREA VIITOARE ÎN SFÂNTU GHEORGHE PE CĂLIN PETER NETZER LA PREMIERA DE GALĂ DE LA TEATRU!
"Regizorul filmului „Poziţia copilului”, primul film românesc premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, şi-ar fi dorit să fie înzestrat cu calităţile unui compozitor, iar starea lui de spirit actuală este maniacală. Detestă ipocrizia şi prostia, iar dacă ar putea, şi-ar schimba culoarea ochilor."

TINERI EXCELENȚI!

Felicitări și pentru extrem de talentatul artist Lorincz Robert, tot de la Liceul de Artă, care a obținut locul I la secțiunea pictură, la același concurs național de Tinere Talente "Carmen Silva" de la Peleș / Sinaia!

Veștile bune și informațiile necesare nu se opresc în Jurnalul Online Pozitiv: LOCUL 2 PE ȚARA PENTRU Ruta Alina din Sfântu Gheorghe, la concursul de Tinere Talente carmen Silva de la Peleș / Sinaia, la secțiunea de grafică. Respect, domnișoară!

Felicitări Vlad Constantinescu pentru medalia de bronz la Olimpiada Națională de Matematică! Sfântu Gheorghe este mândru de astfel de tineri, adevărații viitori lideri ai comunității! Jos pălăria, tinere!

FELICITĂRI Feli Marinescu pentru premiul al III-a obținut astăzi la Olimpiada Națională de Limba Română cu un punctaj de 113.5 la doar 0.25 puncte pe medalia de argint. Bursiera "Sfântu Gheorghe" din 2012 demonstrează din nou că seria de VIITORI LIDERI AI COMUNITĂȚII continuă! BRAVO, DOMNIȘOARĂ!

Alături de bursiera FELI MARINESCU și alți doi câștigători din anii anteriori, Ioana Panaitiu și Vlad Vidican 


Din semifinala de la "Românii au talent", talentatul toboșar din Întorsura Buzăului va cânta și ne va încânta la Cortul de Tineret cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe! Vineri, înainte de întâlnirea băieților de la Voltaj cu fanii din oraș, avem un mini-concert extraordinar Flavius Hosu!

Astăzi este ziua cu multe campionate sportive la "3M", iar mâine, în cadrul proiectului celor 3 Consilii de Elevi din Miko, Mikes și Mihai Viteazul, patru debateri ai Clubului de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe vor juca în premieră în limba maghiară! Succes Krista Sălăgean și Ioan Junior Ganea vs. Ramona Vidican și Daniel Tordai!

Dacă în weekend v-am recomandat concerte - vineri "Etajul 4" la Old Man's Pub și sâmbătă "Youvennis" la Backstage, luni e ziua când vă invit să vedeți neapărat producția dindependentă de la Cafeneaua Huhuu, cu doi actori excelenți și un text foarte fain! 
We love Saint George!


EVENIMENTUL ANULUI PE PLAN MUZICAL LA SFÂNTU GHEORGHE: PRIMA EDIȚIE A FESTIVALULUI NAIULUI "GHEORGHE ZAMFIR"!


TEATRU FORUM LA SFÂNTU GHEORGHE! - am avut preselecții și de luni pornim proiectul cu 10 tineri din Sfântu Gheorghe!


Gabriel Moise, student la Oxford / Chimie și Simina Gheorghinca, studentă la Essex / Drept au prezentat câteva din ideile acumulate pe parcursul timpului actualilor elevi din Colegiul National Mihai Viteazul, în încercare de a-i motiva și de a le oferi și alte perspective și oportunități de educație non-formală, în prima zi a săptămânii Școala Altfel. Mulțumim Dandu Sorin pentru fotografii!